Vitiligo:

– Blitt spurt om jeg har mørk far og lys mamma

Modellen møter reaksjoner på hudsykdommen. Under Oslo Runway, debuterte hun på catwalken som den første med vitiligo.

MANGFOLD: Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika har hudsykdommen vitiligo. Nylig ble hun førstemann med dette til å gå nedover catwalken under den norske moteuka. Foto: Instagram @nkeirukalovlin
MANGFOLD: Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika har hudsykdommen vitiligo. Nylig ble hun førstemann med dette til å gå nedover catwalken under den norske moteuka. Foto: Instagram @nkeirukalovlin Vis mer
Publisert

Tiden vi lever i kan (heldigvis) karakteriseres ved økende fokus på mangfold og inkludering – og det på mange arenaer. Motebransjen er intet unntak.

Da sesongens Oslo Runway nylig gikk av stabelen i hovedstadens gater, var det for aller første gang med en modell med hudsykdommen vitiligo på runwayen.

Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika innrømmer at hun var usikker på hvordan folk kom til å reagere på å se noe såpass sjeldent på runwayen.

– Det føltes helt amazing, men også sykt skremmende, forteller Ifejilika til KK.

– Jeg er søren meg vakker

Ifejilika er ikke født med hudsykdommen – og har heller ikke hatt allverdens med tid til på å innfinne seg med sin nye look. Modellen, som også jobber som PR-manager og miljøarbeider med autister, fikk hudsykdommen først i 2017, etter å ha fått stoffskiftesykdom.

– Så har det rett og slett bare blitt mer og mer, kan hun fortelle.

I dag godtar 30-åringen utseendet sitt som det er – og vel så det. Men det er resultatet av en prosess.

I begynnelsen var jeg ekstremt lei meg. Jeg hadde allerede pigmentflekker i ansiktet som jeg desperat ville ha bort for å så plutselig få hvite flekker på kroppen, forteller Ifejilika.

VITILIGO: Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika ble første med Vitiligo til å gå visning under Oslo Runway. Her i showet til Envelope1976. Foto: Oslo Runway
VITILIGO: Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika ble første med Vitiligo til å gå visning under Oslo Runway. Her i showet til Envelope1976. Foto: Oslo Runway Vis mer

– Men jo mer vitiligo jeg fikk, jo mer aksepterte jeg at jeg søren meg er vakker, og ingen er lik meg!

Nå ser hun på det som et bevis på at hun er evig unik, takket være den sjeldne hudsykdommen som få andre har. Ifølge NHI, regner man i Norge med at én til to prosent av befolkningen, cirka 50 tusen, har vitiligo.

Ifejilika kan fortelle at hun egentlig synes det er både kult og spennende at utseendet hennes preges av dette. Og i hennes tilfelle, er sykdommens form stadig i bevegelse.

– En måned kan det hende jeg har vitiligo rundt begge øynene, så kan det seks måneder senere hende det nesten er borte, før det seks måneder senere er tilbake igjen. Det er nesten som mugg eller sopp som lever sitt eget liv!

Ifølge NHI, er det nettopp dette vitiligo kjennetegnes ved: en flekkvis utvikling av velavgrensede, melkehvite områder i huden, som et resultat av bortfall av de melaninproduserende cellene i overhuden og rundt hårrøttene. Det skilles mellom en lokal og generell variant, og ved en generell type har man mange avpigmenterte områder på huden.

UNIK: Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika ser på hudsykdommen som noe som gjør henne ekstra unik og vet å sette pris på egen look. Foto: Instagram @nkeirukalovlin
UNIK: Uzoma Nkeiruka Lovlin Ifejilika ser på hudsykdommen som noe som gjør henne ekstra unik og vet å sette pris på egen look. Foto: Instagram @nkeirukalovlin Vis mer

Utover dette, påvirker ikke vitiligo henne fysisk i hverdagen i stor grad. Hva de hvite, pigment-manglende flekkene angår, må det derimot en del beskyttelse og forebygging til.

– Jeg må alltid og for evig bruke SPF50, jo høyere jo bedre, når jeg går ut. Man er også i risiko for å få hudkreft enn alle andre, forteller hun.

– Så det har vært flere varme sommerdager hvor jeg gikk rundt i hettegenser og lang tights eller bukser for å beskytte meg!

Den vanligste debutalderen for vitiligo er 10-30 år, men tilstanden kan debutere i alle aldersgrupper, og er like hyppig blant kvinner som menn, skriver NHI.

– Har blitt spurt om jeg har mørk far og lys mamma

Da Ifejilika fikk vite at hun skulle gå for merkene Envelope1976 og ILAG under sesongens Oslo Runway, var hun nervøs. Hun var usikker på hvordan folk kunne komme til å reagere – og er veldig glad for at det gikk helt fint.

Ifejilika har nemlig møtt på både det ene og det andre av reaksjoner på huden.

Jeg har blitt spurt hvorfor jeg liker å sminke meg sånn, om har jeg malt ansiktet, om det er smittsomt - og om jeg har en mørk far og lys mamma!

Likevel svarer hun gjerne ganske enkelt til alle som spør: Hun har en sjelden hudsykdom, som ikke er smittsom, og grunnen til at hun har fått utseendet hun har, er pigmentmangel.

– Det beste er nok barn; de kan stirre veldig, eller late som de mistet noe for å så gå tilbake til meg for å se på meg igjen! sier Ifejilika, som selv er småbarnsmor.

Hun er glad for at mangfold og inkludering står på agendaen i norsk mote.

– Jeg synes det er mye MYE bedre nå – men hvorfor gi oss her når man bare kan fortsette fremover? slår Ifejilika fast.

– Forpliktes å vurdere mangfold og inkludering

Oslo Runway bekrefter at Ifejilika ble førstemann med denne hudsykdommen som gikk visning under moteuken da hun gikk for både ILAG og Envelope1976.

– Uzoma er den første som vi kjenner til, kan Elin Carlsen, Oslo Runways CEO, fortelle.

Og at mangfold og inkludering så absolutt er en bevisst del av den norske moteuka.

– Jeg opplever at de norske merkevarene som deltar under Oslo Runway har et bevisst forhold til dette, det så vi på catwalken sist uke. Men vi har fortsatt en vei å gå og varig forandring krever aktivt og kontinuerlig arbeid, sier Carlsen.

Hun kan fortelle at gjennom arbeid av moteklyngen Norwegian Fashion Hub, har norsk motebransje fått en veileder for en mer mangfoldig og inkluderende motebransje. Denne ligger tilgjengelig for norske merkevarer.

– Og fra og med neste år innfører vi CPHFW sine Sustainability Requirements for alle merkevarene som viser under Oslo Runway, hvor mangfold og inkludering er en viktig del av kravene som vil bli stilt, minner hun.

BEVISST FORHOLD: Oslo Runway-CEO Elin Carlsen forteller at både Oslo Runway og flere i den norske motebransjen har et bevisst forhold til og konkrete tiltak for mangfold og inkludering. Foto: Fredrik Fernando/Oslo Fushion Festival
BEVISST FORHOLD: Oslo Runway-CEO Elin Carlsen forteller at både Oslo Runway og flere i den norske motebransjen har et bevisst forhold til og konkrete tiltak for mangfold og inkludering. Foto: Fredrik Fernando/Oslo Fushion Festival Vis mer

For ganske så nøyaktig ett år siden, i august 2021, ble det i forbindelse med den danske moteuka annonsert at også Oslo Runway skulle rette seg etter de internasjonalt velkjente og konkrete kravene den danske moteuka stiller for deltakende merker og partnere.

Nå er det snart tid for denne avtalen å tre fullstendig i kraft.

I praksis betyr dette at Oslo Runway som event sammen med merkevarene som deltar, fra og med neste år må underskrive et moteetisk charter der det forpliktes å vurdere mangfold og inkludering når det skal castes modeller.

– Charteret vil bidra til å påvirke holdninger i motebransjen, så vel som i media og i samfunnet generelt, og derfor inneholder charteret en rekke tiltak og regler som vi som underskriver må forholde oss til, sier Carlsen.

BEHIND THE SCENES: Mangfold og inkludering står høyt oppe på prioriteringslisten i norsk motebransje, lover Oslo Runway-CEO. Her fra ILAGs visning, med Ifejilika til venstre. Foto: Oslo Runway
BEHIND THE SCENES: Mangfold og inkludering står høyt oppe på prioriteringslisten i norsk motebransje, lover Oslo Runway-CEO. Her fra ILAGs visning, med Ifejilika til venstre. Foto: Oslo Runway Vis mer

Motebransjen har en viktig samfunnsrolle når det kommer til å skape et samfunn hvor vi alle kan finne rollemodeller å speile oss i. Dersom bransjen kun viser visse typer kropper, hudfarger, aldre, funksjonsvariasjoner og trekk, kan det være at det for mange blir vanskeligere å se seg selv i et positivt lys, sier Carlsen.

– Mangfold er også fysisk og psykisk helse

Også Ida Elise Einarsdottir, moteekspert og KKs egne mote- og skjønnhetsansvarlig, kan bekrefte at mangfold og inkludering ligger høyt oppe på prioriteringslista i motebransjen om dagen.

– Og godt er det. Det er på høy tid at vi går bort fra det tradisjonelle, men like fullt gammeldagse og utdaterte skjønnhetsidealet, slår Einarsdottir fast.

Det at mangfold endelig synes skikkelig på catwalken gleder Einarsdottir.

– Ikke bare for bransjen, men for hele generasjoner med unge mennesker som kan og bør føle tilhørighet og representasjon ikke bare på catwalken, men også på magasinforsidene, reklameplakatene, i gatemoten og bak kulissene, sier hun.

– Motens fremste oppgave er å speile samtiden, og den er både mangfoldig og inkluderende.

MANGFOLD ER MYE: KKs mote- og skjønnhetsansvarlig gleder seg over å se at mangfold og inkludering i mange former prioriteres i motebransjen om dagen. Foto: Astrid Waller
MANGFOLD ER MYE: KKs mote- og skjønnhetsansvarlig gleder seg over å se at mangfold og inkludering i mange former prioriteres i motebransjen om dagen. Foto: Astrid Waller Vis mer

Einarsdottir minner om at det mangfold inkluderer er et bredt spekter av faktorer - derunder både kjønn, alder, kropp, hudfarge og religiøs og kulturell bakgrunn.

– Det er lett å henge seg opp i hudfarge og kropp, og selv om det selvsagt er viktig, er mangfold også fysisk og psykisk helse.

Enda dagens tendenser og arbeid ønskes varmt velkommen, og også er på høy tid, ifølge et mangetall – er faktum likevel at det tar tid å snu ting.

– Det er fortsatt en lang vei frem, men vi er definitivt på vei et sted, sier Einarsdottir.

Hun trekker frem at visningene under sesongens moteuke i København var fulle av mangfold. Her hjemme, får også Oslo Runway skryt, og særlig Envelope1976-visningen kan nevnes som et godt eksempel.

– Trenden nå er jo forøvrig også det naturlige. Eller, trend og trend. Jeg håper vi kan kalle det et paradigmeskifte, slår Einarsdottir fast.

PARADIGMESKIFTE: Både Ifejilika, Carlsen og Einarsdottir påpeker at det fortsatt gjenstår mer og kontinuerlig arbeid når det kommer til mangfold og inkludering. Men det er andre tider, og mer enn bare en trend. Foto: Oslo Runway
PARADIGMESKIFTE: Både Ifejilika, Carlsen og Einarsdottir påpeker at det fortsatt gjenstår mer og kontinuerlig arbeid når det kommer til mangfold og inkludering. Men det er andre tider, og mer enn bare en trend. Foto: Oslo Runway Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer