Marilyn Monroe

Blondiner gjør menn dumme

Synes du menn plutselig blir hjernedøde fjols når de prater med en platinablond kvinne? Det kan være du har rett.

Blondiner gjør menn dumme
Publisert
Sist oppdatert
Har du irritert deg over at menns IQ plutselig ser ut til å rase nedover når de kommer sammen med en vakker, blond kvinne? Det kan faktisk være at dette er tilfellet. Nå har franske forskere kommet fram til at blonde kvinner faktisk gjør menn dummere, skriver Daily Mail.

Myter

De færreste tror at ingelligens og hårfarge har en påviselig sammenheng. Men myten om den dumme blondinen lever likevel videre. Kvinner som Mae West, Marilyn Monroe har blitt ikoniske eksempler på den dumme og deilige blondinen, til tross for at Mae West var svært artikulert, og Marilyn Monroe skal ha hatt en iq på 170.

Blonde kjendiser

Begrepet «Den dumme blondinen» skal ha befestet seg etter romanen «Gentlemen Prefer Blondes» av Anita Loos, som kom ut i 1920, og som ble filmatisert med Marilyn Monroe i hovedrollen i 1953. Blondine-myten har levd gjennom populærkulturen, og har i den senere tid blitt befestet gjennom blonde kjendiser som Jordan, Paris Hilton og Britney Spears. Stereotypien om den dumme blondinen har blitt så integrert i mange menns syn på kvinner, at de ubevisst antar at de møter en mindre intelligent person når de møter en blond kvinne.

Spegling av den andre

Adferden vår styres ikke bare styres av sosial spegling, men også av stereotypier. Uten at menn er klare over det selv, gjør de seg dummere når de snakker med blonde kvinner, for å spegle det de tror er hennes personlighet. Dette har franske forskere kommet fram til i en studie som ble utført på universitetet Nanterre i Paris.

IQ-tester

I studien fikk en rekke menn se bilder av kvinner med ulike hårfarger, og fikk deretter i oppgave å ta en generell kunnskap- og intelligenstest. Resultatene viste at de som hadde sett på bilder av blonde kvinner gjorde det dårligere enn de som hadde sett bilder av kvinner med brunt, rødt eller svart hår.

Det underbevisste bestemmer

- Undersøkelsen viser at vi i stor grad lar oss styre av stereotypier. Ideen om den dumme blondinen ligger ligger dypt fundert i det underbevisste til mange menn, og i sosial kontakt spegler vi den andre, sier Thierry Meyer til Daily Mail. Han har skrevet artikkelen om studien, som er publisert i Journal of Experimental Psychology.

- Blir tatt seriøst

Ikke alle blonde kvinner har følt på det blonde stigmaet. - Jeg har alltid blitt tatt seriøst. Jeg har alltid vært blond, og har sjelden blitt tatt for å være mindre smart på grunn av hårfargen min. Blir jeg stadig fornærmet, er jeg i så fall lykkelig uvitende om dette, sier den britiske modellen Laura Bailey.

Menns holdninger

Den tidligere East Enders-skuespilleren Michelle Collins mener resultatet av studien sier mest om menns holdninger til kvinner. - Jeg tror ikke dette har å gjøre med hårfarge, menn mer at menn tror kvinner med store bryster er dumme. Men hvis noen går rundt med blonde exstensions ned til livet, tror jeg at til og med jeg ville behandlet dem annerledes.

Fordommer og spegling

Andre studier viser at selv personer som regner seg selv som fordomsfrie og åpne, har dyptliggende stereotypiske ideer knyttet til andre menneskers utseende. Tidligere har forskere observert at mennesker snakker og går langsommere når de har sett bilder og filmer av eldre menneksker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.