Kultur

Blottet for følelser

Petronella Barker spiller følelsesløs i Den brysomme mannen.

Blottet for følelser
Publisert
Sist oppdatert
Tekst: Caroline Drefvelin og Lillian VatnøyDenne helgen hadde Jens Liens mye omtalte film, Den brysomme mannen, premiere. Petronella har den kvinnelige hovedrollen, og spiller en følelsesløs kvinne som er opptatt av lite annet enn fasade og interiør. Rollen var en utfordring.– Det var ganske komplisert. Du formidler alltid et eller annet. Det er utrolig hva folk leser inn i et blankt ansikt. Som skuespiller er det et eksistensielt spørsmål. Hvor mye man bør spille for å bli forstått. Filmens karakterer er ekstremt opptatte av å holde fasaden og sørge for en tiltalende overflate hvor alt er fint og flott. Petronella selv gir mer blaffen.– Jeg er opptatt av å ha høflig omgang med andre, menneskelig anstendighet, ærlighet og oppriktighet. Men fasade driter jeg i. I Norge er vi veldig opptatt av fasade, vi skifter ut kjøkkenet hvert fjerde år. En slik forbrukermentalitet er umoralsk. Samtidig er vi uhøflige mot folk vi ikke kjenner. Det er en blanding av dårlig oppdragelse og sjenanse.Barker mener filmen kan tolkes som et samfunnskritisk blikk på det skandinaviske oppussingshelvetet.Anne-Britt, Petronellas rollefigur i filmen, lar seg ikke lett vippe av pinnen. Når kjæresten Andreas forteller at han vil gå fra henne, er hennes respons «Men vi skal jo ha gjester på lørdag». Selv er Petronella mer av et følelsesmenneske.– Jeg er veldig emosjonelt styrt. Men raseriutbruddene har roet seg med alderen. Da jeg var yngre, var det greit å knuse glass, jeg hadde et mer romantisk forhold til det. Men nå har jeg fått barn, blitt eldre, gått gjennom tøffe ting, som skilsmisse. Virkelige grunner å være sint for. Da ser man at raseriutbrudd ikke er så funksjonelt. Men jeg blir lett rørt.Den nyforelskede skuespilleren blir blant annet rørt av å tenke på hvor heldig hun føler seg. - Jeg blir rørt når jeg tenker på hvor heldig jeg er i livet, sier hun. Les mer om Petronella Barker og hennes nye kjæreste i ukens KK, i salg fra mandag 29. mai.LES MER:
 • kk.no anmelder Den brysomme mannen
 • Brad Pitt vil spille brysom mann
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer