Kk Reportasje

Bodil (40) lever med uhelbredelig kreft

Småbarnsmammaen vet at hun en gang vil tape kampen. Slik finner hun styrke til å leve i nuet!

UHELBREDELIG KREFT: Bodil Margrethe Dale (40) har uhelbredelig brystkreft, men håper og tror at hun likevel kan få et langt og godt liv. Her med yngstedatteren Anna. Foto: Nina Ruud
UHELBREDELIG KREFT: Bodil Margrethe Dale (40) har uhelbredelig brystkreft, men håper og tror at hun likevel kan få et langt og godt liv. Her med yngstedatteren Anna. Foto: Nina Ruud Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er nå vi lever. Småbarnsmamma Bodil Margrethe Dale (40) vet bedre enn de fleste hva det innebærer.

For tre år siden var det idylliske hjemmet i vannkanten i Farsund sentrum åsted for kaos. Bodil fikk konstatert spredning av brystkreft til skjelettet.

Hennes brystkreftkrefthistorie startet allerede i 2003, da hun bare var 31 år gammel. Liten kul, god prognose. Etter operasjoner og cellegift kom hun relativt raskt tilbake til hverdagen og i jobb. I 2007 fikk hun et lokalt tilbakefall, en liten kul i armhulen. Spredningen tre år senere kom likevel som et sjokk.

– Jeg er realist, men samtidig en grunnleggende optimist. Derfor har jeg også gått videre, selv om jeg fikk kreft. Giftet meg. Fått barn. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få spredning.


LES OGSÅ: Hadde 20 prosent sjanse for å overleve

MED MANNEN: – Jeg har blitt veldig flink til å prioritere hva jeg bruker tiden på, sier Bodil. Her med mannen, Finn Roy.  Foto: All Over Press Norway
MED MANNEN: – Jeg har blitt veldig flink til å prioritere hva jeg bruker tiden på, sier Bodil. Her med mannen, Finn Roy. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Ingen kjenner morgendagen

Sammen med fem andre kvinner gir hun brystkreft med spredning et ansikt i boken «Memento Mori. Husk, du skal dø.»

Hun skulle ønske hun den gangen visste det hun vet i dag. At man kan leve med spredning. Lenge.

– Følelsene stormet. Jeg klarte ikke finne veien ut. Hadde ingenting å gripe etter. Jeg skulle hatt en slik bok. Den har et viktig fokus: At det er mulig å få mange gode år selv om du har fått denne beskjeden som du frykter aller mest.

Bodil prøvde å ta kontrollen ved å legge planer. Plan A, plan B. Men hun forsto raskt at sykdommen ikke var noe hun kunne forberede seg på, den levde sitt eget liv. Hun begynte isteden å fokusere på det hun kunne gjøre noe med: Hvordan hun skulle leve med kreften.


Å leve som før gir meg ro

Carpe diem. Å leve i øyeblikket. Livsfilosofien som har blitt formidlet så mange ganger, på så mange måter. «It’s not the years in a life that counts, but the life in the years». For Bodil er det bokstavelig. Det daglige, ufullkomne livet. Aldri har hun satt mer pris på det.

– Jeg har blitt veldig flink til å prioritere hva jeg bruker tiden på. På å søke opplevelser som gjør meg godt. Hvis det er noe vi drømmer om å gjøre, gjør vi det. Å leve som før har vært viktig, det gir meg ro.

LES OGSÅ: Ingrid (29) lever med utlagt tarm

I KK: Saken om Andrea er hentet fra ukens utgave av KK - som er i salg fredag 12. juli!
I KK: Saken om Andrea er hentet fra ukens utgave av KK - som er i salg fredag 12. juli! Vis mer

Håp om et langt liv


– Jeg har en dårlig prognose. Men livet er et usikkert prosjekt, sier Bodil.

I dag lever 30.000 kvinner med brystkreft og med frykten for spredning, også kalt metastatisk brystkreft.

Å få spredning har hittil vært som en dødsdom. I 2012 kom endelig et stort medisinsk gjennombrudd som kan gi kvinner med spredning ekstra levetid, uten sykdomsforverring.

I dag er Bodils kreft stabil. Hun har stagnert spredningen ved å fjerne eggstokkene. Hun har foreløpig ikke begynt på de livsforlengende hormonbehandlingene. Fortsatt har hun mange kort igjen på hånden.

Skrevet av Merete Glorvigen. Les hele saken i KK nummer 28, i salg fra fredag 12. juli.

LES OGSÅ: Skal jeg ligge her til jeg dør?


LEVER I NUET:Hverdagen er selve livet. Bodil  Margrethe Dale tilbringer den helst sammen med døtrene Helene og Anna. Foto: Nina Ruud
LEVER I NUET:Hverdagen er selve livet. Bodil Margrethe Dale tilbringer den helst sammen med døtrene Helene og Anna. Foto: Nina Ruud Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer