Parfymeallergi

Bodil (66) blir syk av parfyme

Stadig flere av oss blir overfølsomme – og har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over.

PARFYME-SENSITIV: Bodil Mikkelsen i Malvik i Trøndelag må holde seg unna parfymerte områder og oppholde seg mest mulig i frisk luft. Foto: Privat
PARFYME-SENSITIV: Bodil Mikkelsen i Malvik i Trøndelag må holde seg unna parfymerte områder og oppholde seg mest mulig i frisk luft. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Jeg har en lang historie med allergier, helt siden 16-årsalderen. Jeg fikk astma da jeg var i 30-årsalderen, og har etter hvert reagert mer og mer på parfyme, tobakksrøyk og andre sterke lukter, sier Bodil Mikkelsen (66) fra Malvik uten Trondheim.

Hun opplever et sterkt ubehag hvis hun utsettes for parfymeduft. 

– Jeg er mye plaget i pollen­sesongen. Den starter i februar med or og avsluttes i august med burot. I denne perioden, som egentlig er halve året, er jeg spesielt sårbar når jeg utsettes for parfyme og luktstoffer. Da skal det lite til før jeg får rennende nese som ofte videreutvikles til bihulebetennelse. Det er både ubehagelig og slitsomt.

PARFYME: En deilig duft for noen, en uutholdelig stank for andre. Foto: Scanpix
PARFYME: En deilig duft for noen, en uutholdelig stank for andre. Foto: Scanpix Vis mer

Bodil har en god beskrivelse av forklare hvordan det oppleves.

– Jeg pleier å si at kroppen en som en tønne som fylles opp, og plutselig renner det over. Hvis jeg utsettes for mange ting samtidig så klarer ikke kroppen min å takle det, og jeg får reaksjoner. Nylig var jeg på ferie i Italia, og det gikk fint helt til jeg ble dårlig en kveld.

- Jeg aner ikke hva som var den utløsende årsaken til at nesa begynte å renne, men det kan godt ha vært parfymeduft eller tobakksrøyk. Mer skal det ikke til, forklarer hun.

Det å gå gjennom tax free-butikken på flyplasser er en stor utfordring.

– Der er det ofte mye parfymelukt, så jeg skynder meg gjennom. Og å kjøre buss og tog kan også være problematisk hvis noen av medpassasjerene bruker parfyme. Jeg har forsøkt å bytte plass hvis det blir for ille, men det er ikke alltid at det hjelper heller. Det er ikke alle typer parfyme jeg reagerer på, det handler om mengde og konsentrasjon og ulike merker.

LES OGSÅ: Nesten 3 av 4 vet ikke at de har kols

Får bihulebetennelse

Bare det å gå forbi noen på gata som har på parfyme kan utløse en reaksjon.

– Hvis jeg kjenner at jeg blir tett i nesa, gjør jeg alt jeg kan for at det ikke skal utvikle seg til bihulebetennelse. Jeg har kroniske infeksjoner i nesa, og bruker mange forebyggende medisiner. Slimhinnene i nesa mi har blitt veldig dårlige, og til tross for ti operasjoner blir jeg ikke bra, sier Bodil, som har gjennomgått et utall antibiotikakurer.

På regnværsdager er hun mindre utsatt, siden luktpartiklene blir ført mot bakken av
regnet.

– Derfor er jeg glad hver gang det regner, da trives jeg best med å gå ut.

Bodil har imidlertid merket seg at bruken av parfyme har blitt noe redusert de senere årene.

– Familie og venner er veldig hensynsfulle og bruker ikke parfyme når vi møtes. Kampanjer for parfymefrie sykehus, for eksempel, har også hjulpet, sier Bodil. Likevel har plagene hennes blitt betraktelig verre med årene.

LES OGSÅ: Er det allergi eller forkjølelse?

Kvinner mest utsatt

Kvinner er mer utsatt enn menn for å utvikle parfymeoverfølsomhet, fordi de ofte benytter parfymerte produkter som bodylotion og deodoranter, eller sprayer parfyme direkte på huden.

For menn er deodoranter og aftershave blant verstingene. I tillegg benyttes parfyme i vaskemidler til klær og husvask, og det tilsettes parfyme i mat og drikke for å sette smak.

ANBEFALER PARFYMEFRITT: Lene Gunvaldsen er kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: NAAF Foto: Privat/NAAF
ANBEFALER PARFYMEFRITT: Lene Gunvaldsen er kommunikasjonsrådgiver i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Foto: NAAF Foto: Privat/NAAF Vis mer

– Rent teknisk er parfyme et begrep som knyttes til en rekke kjemikalier som enten kan fremstilles syntetisk, eller utvinnes naturlig fra for eksempel planter 
i form av oljer eller vekstekstrakter. Kjemikaliene fordeler seg godt i luft, og våre neser oppfatter dem generelt som velduftende, sier kommunikasjons­rådgiver Lene Gunvaldsen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF).

– Allergi og overfølsomhet mot parfyme er et stadig økende problem, og ifølge Folkehelse­instituttet antar man at 1–3 prosent av befolkningen i Europa har hudplager som er utløst av duftstoffer, såkalt kontaktallergi. Ut ifra dette kan man anslå at mellom 100 000–150 000 nordmenn har parfymeallergi, sier Gunvaldsen.

I tillegg kommer de som reagerer med overfølsomhet mot parfymeduften. De får som oftest reaksjoner i luftveier, nese og øyne. Om lag én av fem sier de opplever plager ved andres parfymebruk. 

LES OGSÅ: Du kan være allergisk uten å vite det

Viktig å forebygge

Har man først utviklet parfymeallergi, går den ikke over. Selv om hudutslett og eksem kan forsvinne når man slutter å bruke parfymerte produkter, kommer det raskt tilbake når man blir eksponert på nytt. Det er derfor viktig å forebygge allerede fra babystadiet. 

I Astma- og Allergiforbundet bruker ikke de ansatte parfyme eller egenpleieprodukter som
dufter sterkt i arbeidstiden. Det brukes heller ikke duftlys eller godlukt på toalettene og ikke stearinlys.

Velg parfymefritt

For å forebygge parfymeallergi er det derfor viktig å velge både vask- og hygieneprodukter uten parfyme, unødvendige konserveringsmidler eller farge. 

– Disse innholdsstoffene kan irritere sensitiv hud og øke faren for kontaktallergi. Det finnes flere parfymefrie produkter på markedet i dag. Alle produktene i Neutral-serien er anbefalt av Astma- og Allergiforbundet, og inneholder ikke parfyme, sier Gunvaldsen.

Symptomer på allergi

  • Slimhinneirritasjon, for eksempel en sviende eller brennende følelse eller kløe i øyne, nese, munn og hals.
  • Pustebesvær
  • Hodepine
  • Svimmelhet
  • Konsentrasjonsvansker
  • Trøtthet/omtåket
  • Kløe eller stikkende fornemmelse i huden.
  • Smerter i brystet, magesmerter og diaré.
     

Kilde: MCS Videncenter i Danmark

LES OGSÅ: Har du sjekket deodoranten?
 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer