Litteratur

Bok-programmet tilbake

Hans Olav Brenner er tilbake med Bokprogrammet på NRK.

Bok-programmet tilbake
Publisert
Sist oppdatert
Tirsdag er Bokprogrammet på NRK tilbake på skjermen. I åtte uker framover skal programleder og bokentusiast Hans Olav Brenner guide seerne inn i bøkenes vidunderlige verden. I åpningsprogrammet tirsdag gjør han et eksklusivt besøk inn i den engelske forfatteren Elizabeth Nobles lesesirkel.- Vi åpner med et program om lesesirkelen som fenomen. Grunnlaget for dette var en vag tanke om at lesesirkler er i vinden, noe som ved nærmere undersøkelser viste seg å stemme. Lesesirkler har blitt det nye forumet for å spre mer uavhengig og smal litteratur, det er her man kan fortelle om de mindre utgivelsene som ikke har de store reklamebudsjettene. «Munn til munn-metoden» har blitt viktig, forteller Hans Olav Brenner.Ryktet fortalte at lesesirkler - hvor en gruppe mennesker leser en på forhånd avtalt bok og deretter møtes for å diskutere den i fellesskap - var blitt det store samtaletemaet på bokmesser og bransjetreff verden over. - Mange mener at det er i lesesirklene man kan slå et slag for uavhengig litteratur. Dette har selvfølgelig kommersielle aktører fått med seg, og funnet ut at de bør hive seg på bølgen. Et hjemlig eksempel er Bokklubbene, som har startet lesesirkel. Og i USA har Oprah Winfrey gjort hele nasjonen til en eneste stor lesesirkel, sier Brenner.For å få et innblikk i lesesirkelens praksis, har Brenner besøkt to sirkler med forholdsvis ulik bakgrunn.- Vi har besøkt lesesirkelen på Glavafabrikken på Askim, hvor både kvinnelige og mannlige ansatte har vært medlemmer i over 30 år. Dessuten har jeg vært i England hos forfatteren Elizabeth Noble. Hun har faktisk skrevet en bok ved navn Lesesirkelen, som er en chick lit-bok som er utformet som lesesirkelen selv, boken speiler lesesirkelens natur, forteller Brenner.Bokprogrammet byr på litterære godbiter i åtte uker framover, og Brenner har mange visjoner for sesongen. - Jeg gleder meg til å vise noen av våre litterære stjernemøter: Jeg har vært i USA og snakket med Barbara Ehrenreich, som slo gjennom med Nickel and Dimed, hvor hun undersøkte levekårene på minimumslønn. Nå kommer oppfølgeren Lokket og lurt, hvor Ehrenreich dukker ned i middelklasse-Amerika og avdekker en voldsom frykt for en nedadrettet sosial mobilitet. I tillegg har vi møtt bestselgerforfatter Antony Beevor.- Hvem er drømmegjesten denne sesongen?- Vi jobber med et program om ungarsk litteratur. Dersom vi klarer å få et møte med nobelprisvinner Imre Kertész hadde det vært fantastisk, avslutter Hans Olav Brenner begeistret.Bokprogrammet ser du på NRK1 tirsdag klokken 22.30.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer