Kultur

Boka eller filmen? Begge deler!

Mange mener ofte at boka er bedre enn filmen. Her er klassikere du trygt kan unne deg både på papir og skjerm.

Boka eller filmen? Begge deler!
Publisert
Sist oppdatert
Gjøkeredet
Vi liker boka fordi: Ken Keseys roman fra 1962 forteller historien om livet på asylet sett med øynene til den antatt døvstumme indianeren Chief Bromden. Detaljrikdommen i boka gir et tett og intrikat bilde av menneskesinnet, menneskets grusomhet og hvordan tiltak som egentlig skal gjøre pasientene friskere, bare fører dem lengre ut i fortapelsen. Det er en bok om makt - og en bok om håp.

Vi liker filmen fordi: I filmen gjør fra 1975 er det Jack Nicholson en legendarisk rolle som den voldelige pasienten McMurphy, noe han ble belønnet med en Oscar for. Hele filmen er laget fra hans ståsted, i kontrast til historien i boka. Uansett om du leser boka eller ser filmen først, vil du bli overrasket over hvordan en historie kan fortelles på to så forskjellige måter - men like bra på begge vis. Er du Jack-fan, er denne filmen uansett et must.Purpurfargen
Vi liker boka fordi: Alice Walkers roman fra 1982 er en sterk historie om overlevelse og håp mot alle odds. I boka er historien langt mer detaljert enn i filmen - har du sett filmen først, vil boka gi deg et enda mer nyansert forhold til karakterene. Alice Walker vant en Pulitzer for denne romanen, som tar oss med inn i hodet og hjertet til hovedpersonen Celie, en afro-amerikansk kvinne som blir misbrukt av sin far og tvunget til å gifte seg med en voldelig ektemann. En vakker historie om styrke, tross alt.

Vi liker filmen fordi: I 1985 ga Steven Spielberg seg i kast med å filmatisere Walkers roman, ikke uten motbør. Denne filmen er generelt ansett for å være den første «svarte» filmen regissert av en hvit mann som fikk aksept i det afro-amerikanske miljøet i USA. Den ble nominert til 11 Oscar, men fikk ingen - noe som førte til en opphetet diskusjon om rasisme. Vi møter Whoopi Goldberg som Celie i hennes debut på det store lerretet, og som de fleste sikkert kjenner til, spiller Oprah Winfrey rollen som Sofia. Selv om historien i filmform ikke er like rik som den er i boka, har Spielberg lykkes med å lage en sterk film som ikke kan la være å røre ved deg.

De siste årene har flere klassiske bøker blitt til film, og enkelte av dem har tålt overgangen fra papir til lerret svært godt. Skulle du mot formodning ikke ha fått med deg Ringenes Herre, Charlie og Sjokoladefabrikkeneller Legenden om Narnia - Løven, heksa og klesskapet ennå, anbefaler vi en tur i til videosjappa med det samme. Har du ikke lest bøkene, er det fremdeles gratis å låne bøker på biblioteket.

Boka eller filmen? Begge deler!
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer