Synnøve Macody Lund

Bokaktuelle Synnøve Macody Lund (39): - Jeg var så jævlig stolt!

Åpenhjertig om oppveksten, faren, Bond-audition og de hektiske dagene som alenemamma, skuespiller OG forfatter.

SYNNØVE MACODY LUND ER UTE MED NY BOK: Hennes store drøm er å leve av ordene. Litteraturen. Hun føler at romandebuten er det største hun har gjort hittil i livet. Foto: Geir Dokken
SYNNØVE MACODY LUND ER UTE MED NY BOK: Hennes store drøm er å leve av ordene. Litteraturen. Hun føler at romandebuten er det største hun har gjort hittil i livet. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Da søsteren og moren dro vekk for å studere, ble de to igjen: pappa Yngvar Macody Lund og minstejenta Synnøve.

De hadde alltid vært så like. Han lignet på Clint Eastwood. Hun på Emil i Lønneberget. De fyrte på peisen selv om de ikke trengte det. De drakk øl, røyket og spiste pommes frites på traurige tirsdager, mens de lo og pratet. Noen år senere fikk han hjerneblødning – og ingenting var som før.

- Jeg var så jævlig stolt! Jeg hadde skapt en ny ting i verden! Det var mine tanker, mitt arbeid! Samtidig var jeg redd for hva pappa ville si. Han hadde jo ikke lest den ennå. Boken, den var om ham. Til ham.

PAPPAS LILLE SYNNØVE: – Jeg var pappas pjokk, har Synnøve sagt flere ganger. Ingen tvil om hvem hun ville ligne på ... Foto: Privat
PAPPAS LILLE SYNNØVE: – Jeg var pappas pjokk, har Synnøve sagt flere ganger. Ingen tvil om hvem hun ville ligne på ... Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Shabana Rehman Gaarder (39): - Vi forsøkte alt!

Synnøve sendte ham den nynorske debutromanen i posten – over fjellene til Stord og Sunnhordland, til barndomshjemmet der lærerpappa Yngvar fortsatt bor med lærermamma Helga, og der de eldste vekstene er nøyaktig like gamle som minstejenta Synnøve. 

Hun hadde våget å vise hvordan alt ble forandret da faren fikk hjerneblødning.

Plutselig var han ikke lenger den uovervinnelige eventyrfiguren og karismatiske Texas-pappaen som kalte henne Synnøve Styrk og var larger than life. Han var en forandret helt som ikke kunne hjelpe henne som før.

MISTER LITT GREP: – Du mister litt grep når du er vekk fra barna i tre uker som på denne filmingen, sier Synnøve. Foto: Geir Dokken
MISTER LITT GREP: – Du mister litt grep når du er vekk fra barna i tre uker som på denne filmingen, sier Synnøve. Foto: Geir Dokken Vis mer

– Jeg ville snakke litt for ham. Vise ham at jeg har brukt tid på å se ham. Og at jeg har forstått ham, sier Synnøve.

Gode samtaler

Hun skrev om samtalene de hadde hatt. Samtalene hun skulle ønske de hadde hatt. Mens Synnøves faste spilleliste på Spotify gikk i loop, skrev hun om upålitelige minner og historier hun hadde mistet kontrollen på. Til slutt levde boken sitt eget liv.

Den ble en verden der Synnøve forteller sin pappa moderne kvinnehistorier for å vise og forstå hvordan vi speiler og skaper oss i møtet med andre. Selvbilder som var skapt, ble røsket av som seige plastre. En person er ikke bare én personlighet i én bås, den har plass til mange. Tilsynelatende svake mennesker kan være de sterkeste.

Morgenfjeset som kommer forsinket ut av dusjen klokken ti en mandag formiddag i en partallsuke, tilhører en alenemamma. Det er mildt preget av en natt der minstejenta har fått dundresove som en roterende, lykkelig sentrifuge i mammas seng.

Loftsleiligheten i Oslo har hatt pysjparty og små kunstnertalenter i aksjon, dager med åtte unger og improvisoriske middager rundt langbordet på kjøkkenet. Som hun elsker det. 

Skuespilleren og forfatterens hjem er blottet for glamour. Det finnes ikke en eneste paljett i kleshaugen på gulvet. Ut av rokokkostolen tyter det springfjær.

– Du mister litt grep når du er vekk fra barna i tre uker som på denne filmingen. Du er fjernere, har vært i en annen verden. Jeg kjenner at jeg må jobbe meg tilbake rent emosjonelt. Det er som en overgangs­rite. Du må vise dobbelt så mye kjærlighet og gjøre noen botsøvelser. Det er så mye å ta igjen.

PÅ AUDITION FOR DEN NYE JAMES BOND-FILMEN: Synnøve går gjerne i skjorte og jeans. Til og med på audition for den siste James Bond-filmen, stilte hun i strikkekofte. Foto: Geir Dokken
PÅ AUDITION FOR DEN NYE JAMES BOND-FILMEN: Synnøve går gjerne i skjorte og jeans. Til og med på audition for den siste James Bond-filmen, stilte hun i strikkekofte. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: - Kjærligheten vil jeg tro på til jeg kreperer

Renselse fra utseendefokus

Synnøve Macody Lund har ikke sminket seg på 14 dager mens ungene har vært hos henne. Nå må masken på igjen. Barna skal til faren etter skolen den neste uken. Hun skal først intervjues, så skal hun sette seg på flyet til søster Ingrid i London og gå på konsert med Susanne Sundfør. Før barna var her, tilbrakte hun dagene på filmsettet. Fra speilet på badet forklarer hun hvorfor hun trenger en pause etterpå, en slags renselse fra utseendefokuset.

– Tenk deg, hvis du sitter opptil fire timer foran et speil og ser på deg selv. Du blir trøttere for hver scene, sminken krakelerer. Det er pudder på pudder, maske på maske – og rundt deg har du overhengende krav om at du skal se bra ut hele tiden. Du blir så full av sjølforakt, av alle kravene til perfeksjon, eget tryne og det at noen står og bedømmer deg hele tiden. Det er helt for jævlig, sier Synnøve.

Likevel utsetter hun seg selv for dette. Om og om igjen. Hun skriver en roman som skal dissekeres, slaktes eller hylles av kritiske bedrevitere som ikke kjenner henne og hennes livsprosjekt. Hun reiser til Helsinki for å filme døgnet rundt og få terningkast og nettkommentarer på hvor krise eller vellykket det var. Hun må stille opp til intervjuer og fotografering, tv-show og lanseringer. Hele tiden skal hun bedømmes. 

Da hun debuterte som skuespiller i Jo Nesbøs «Hodejegerne» for noen år siden, opplevde hun samlivsbrudd samtidig som suksessen. Det var som om to planeter krasjet, sa hun da.

I debuten som forfatter føler Synnøve at planetene er i bane. Hun er en sol som får skinne i sentrum. 

NY BOK: Romanen hennes heter «Personar du kanskje kjenner» og spiller på forslagene du får opp på Facebook til nye venner.  – Vi speiler oss og skaper oss selv i møtet med andre, sier Synnøve. Foto: Geir Dokken
NY BOK: Romanen hennes heter «Personar du kanskje kjenner» og spiller på forslagene du får opp på Facebook til nye venner. – Vi speiler oss og skaper oss selv i møtet med andre, sier Synnøve. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg liker ikke å pynte meg

Synnøve Styrk

Da boken ble lansert, satt Macodyen sjøl på første rad på lokalet Ingensteds ved Akerselva. På scenen sto dattera høyreist og lysende som et vestlandsk fyrtårn. Han syntes nok hun passet det sterke kallenavnet sitt da, Synnøve Styrk.

Du gir faren din mye hyllest og fokus i boken. Hvor kommer din mor inn i bildet?

– Det er jo mamma som har skapt alt. Det er hun som har gitt meg den grunnleggende ballasten. Pappa var en gøyal, lekende levemann. Mamma tok hovedfag i musikk da hun var nærmere 40 og er utrolig viktig for meg. Hun har vært platinablond siden hun var født og har alltid lurt på hvorfor vi døtrene hadde så dårlig selvtillit. Selv var hun aldri redd for å bli tatt for å være en bimbo. 

Samlaget, kr 349
Samlaget, kr 349 Vis mer

For det er det Synnøve er redd for. Det er derfor hun ikke går med håret utslått. Hun setter det opp i en rufsete tull midt på hodet. Når hun snakker, vil hun at det som kommer fra henne skal være riktig, klokt og viktig – ikke klønete og famlende.

Denne måneden kommer hun til å tenke akkurat det, når hun sitter nervøs og andektig som nybakt forfatter hjemme på Stord, på bokfestival sammen med Ragnar Hovland som hun har beundret halve livet. Ungene skal være med henne hjem til mormor og morfar, langbordene og Carl Larsson-øyeblikkenes hjemsted. Det blir stas. Mange i hjembygda har kjøpt boka. Ordføreren har allerede skrevet en hjertevarm hilsen på Facebookveggen hennes – til hundrevis av likes. 

– På Vestlandet blir man trykket til brystet som en regional stolthet, sier Synnøve. 

Det rører henne. Det at de der hjemme er blitt berørt. 

Hun sier at hun tenker visst litt for mye. Tar inn for mye. Vil ta kontroll over ting hun ikke hadde kontroll over før. Det at andre hele tiden bedømmer henne og formidler hvem hun er, kan bli emosjonelt utmattende. 

– Skrivingen er min måte å strukturere verden på og gjøre den mer håndgripelig. Jeg skaper min sannhet og min verden. Og jeg er tydeligere nå enn før, sier Synnøve.

LEI UTSEENDEFOKUS: - Du blir så full av sjølforakt, av alle kravene til perfeksjon, eget tryne og det at noen står og bedømmer deg hele tiden. Det er helt for jævlig, sier Synnøve. Foto: Geir Dokken
LEI UTSEENDEFOKUS: - Du blir så full av sjølforakt, av alle kravene til perfeksjon, eget tryne og det at noen står og bedømmer deg hele tiden. Det er helt for jævlig, sier Synnøve. Foto: Geir Dokken Vis mer

LES OGSÅ: - De jentene jeg synes er fine, er faste i kroppen

Relasjonell begravelse

Å bygge et forfatterskap er hennes store mål i livet. Alt det andre på film og skjerm kommer som en ren bonus. Siri Hustvedt og Elena Ferrantes bøker ligger øverst i haugen av litteratur hun gleder seg til å bruke høsten på. Hun inhalerer hvert ord. Som filmkritiker har hun selv trillet terninger over andres uttrykk og rammeverk.

I hennes egen debutroman er det å gå seks meter bak en slags rød tråd som binder de ulike kvinneskikkelsene sammen. Synnøve har ofte hørt Melissa Horn synge: «Jag går bredvid, men halkar efter jag orkar inte springa mer.» 

Hva gjør det med et menneske, å gå seks skritt bak den man elsker?

KK nr 48/2015 er i salg fra fredag 27.november 2015.
KK nr 48/2015 er i salg fra fredag 27.november 2015. Vis mer

 – Når du gjør det med noen du egentlig skal gå ved siden av, er det den kjipeste følelsen som finnes. Det er en slags relasjonell begravelse, «six feet under». Det er ikke å være på lag, et konkret bilde på en type tilstand i et forhold som det finnes mange av. Det stammer fra da du var liten. I lek. Da du liksom var med, men ikke helt. Av en eller annen grunn var du der bak, eller litt for langt ifra dem som var på lag.

Synnøve Macody Lund har ingen kjæreste. Men hun kunne forført Daniel Craig på kinolerreter over hele verden akkurat nå. Dessverre – eller heldigvis – gikk det ikke slik. Da hadde hun ikke fått født boken, men feid jorda rundt på stiletthæler og røde premiereløpere. 

På Bond-audition

Hun var på audition for James Bond-filmen i mai i fjor. Sam Mendes satt bak et eikebord i gigantiske Pinewood Studios utenfor London – omgitt av spektakulære 007-effekter. Han spurte henne om boken hennes. Hva hun skrev om. Synnøve følte at hun svarte litt raskt og reservert. Hun ville komme i gang med prøvefilmingen. Hadde vært våken på hotellet halve natten og pugget Skyfall-replikker. Hun var heltent, ville vise hva hun kunne. 

Hva hadde du på deg? Hva tar man på seg for å bli James Bond-kvinnen?

Synnøve ler. Selvsagt hadde hun tenkt lenge på hva hun skulle ha på seg.

BOND-AUDITION: Synnøve var på audition for rolle som Bond-pike. Her er Daniel Craig sammen med Spectres 007-jente Lea Seydoux. Foto: Ap
BOND-AUDITION: Synnøve var på audition for rolle som Bond-pike. Her er Daniel Craig sammen med Spectres 007-jente Lea Seydoux. Foto: Ap Vis mer

– Likevel endte jeg opp med det jeg er mest komfortabel i: Hvit skjorte, svarte jeans – og strikkekofte.

Det er akkurat slik hun er kledd her hjemme nå også, lyse, lange Synnøve som om et år fyller førti, men som fortsatt er pappas jente og som føler at litteraturdebuten er det største hun har gjort hittil i livet. Da boken nådde fram over fjellene, og postmannen hadde lagt den trygt i postkassa til Macodyen, sendte faren henne en sms om at han hadde lest en tredjedel og ikke hadde noen innvendinger.

Med vestlandsk nøkternhet betyr det sykt bra. Så skjenket han kaffe og smurte knekkebrød så lydløst han kunne, og listet seg rundt i huset for at mor Helga skulle få ro til å lese i fred.

Synnøve vet at hun har lagt hodet på hoggestabben. Man gjør det når man tar egne tanker på alvor. Men hun føler seg sterkere nå, Synnøve Styrk.

Det er deilig å være ute av 20-årene, da man trodde hvert valg var livsviktig, at et valg kunne definere deg for evig og alltid. Det er så utrolig godt å bli eldre. Å tørre å være feilbarlig. 

Denne saken står også på trykk i KK nr 48, som er i salg fra fredag 27. november!
 

redaksjonen@kk.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer