Levi Henriksen og hans heimfødinger har reist ut i verden i den nye boken hans. Fra Skogli og harrylandet rundt Kongsvinger, til USA og harrylandet rundt de indre dalstrøka der borte.
De tre kameratene er barndomsvenner som alle har stagnert hvert på sitt vis, der de har rundet 40 år. De finner ut at de vil gjøre noe med livet sitt og med Drømmen om Amerika. De brenner (nesten) alle broer, setter seg på et fly og kjøper en gammel bil for å legge ut på veiene. Ledetråden på reisen hit og dit er steder nevnt i sangtekstene til Bob Dylan, Bruce Springsteen, Johnny Cash og Elvis.
Vi får portrett av Tre Menn med Følsomt sinn: Alle har sine traumer med i bagasjen. Jeg-personen og eks bussjåføren Adam strever med skyldfølelsen etter at faren druknet for øynene på sin lille sønn, og med minnet om gutten han som voksen kjørte over med bussen.
Håkon er skaphomsen, og Fats er musikeren som har mistet gnisten. Boka er både røff og følsom i kantene, men mangler noe av den rame humoren som stundvis gjør Henriksen til en fest å lese.
KK MENER: En roadmovie av en bok, med et overtydelig budskap om at «livet er en reise, og reisen er livet», og litt for full av velkjent problemstoff til at den helt griper denne leseren.
kkkkk
TONE RUDBERG
Saabye leser selv
Det er like sant som det er selvfølgelig: Om en lydbok blir vellykket eller ikke, beror i høy grad på innleseren. En dårlig innleser kan drepe selv en god tekst, mens de virkelig gode, som Kim Haugen og Nils Nordberg, kan løfte en tekst til nye høyder. Og noen ganger stemmer alt.
Som det gjør i et av blinkskuddene denne måneden, «Saabyes Cirkus», lest av forfatteren. En sjarmerende og bittersøt historie som starter i nåtid og fortsetter i fortid. En forfatter faller ned fra en scene i Paris. Idet han strekker armene i været og vinker farvel for godt, ser han seg selv stå utenfor Bruns Musikk & Noter i Bygdøy allé og beundre en gitar, en rød Fender Stratocaster.
Han er 13 år gammel og vet bare én ting: Den gitaren må bli hans! Problemet er at den koster 2250 kroner, og på konto har han bare 43. Løsningen blir jobb som blomsterbud hos Finsens Flora på Frogner. En forfatter tar turen tilbake til barndommen og byen der han vokste opp. Få kan gjøre dette med slik bravur som Saabye Christensen.
KK MENER: For første gang leser Lars Saabye Christensen sin egen tekst på en lydbok. Måtte han gjøre det igjen! Boken finnes både for øyne og ører. Denne gang velger vi ørene.
kkkkkk
GINNI SCHULSTOCK HENRIKSEN
Tankevekkende og original Faldbakken
Med romanene «Cocka Hola Company» og «Macht und Rebel» har Matias Faldbakken allerede foretatt dypdykk ned i svarte mørket, ned i misantropien, og i «Kaldt produkt» er det heller ikke mye lutter glede å spore. Til gjengjeld er hans moderne utgave av Ibsens «Et dukkehjem» tankevekkende, original og tidvis provoserende lesning.
Teksten er skrevet som et drama, komplett med sceneanvisninger og replikkform. Replikkene er dog noe annerledes enn i Ibsens drakt. Her går det i diskusjoner om hvorvidt man puler bort mulighetene sine, og fordeler og ulemper med piker, vin og kokain. Nora er en suksessrik advokat, mens Torvald er snowboardentusiast med gamblingproblemer. I dramaet lanseres en rekke problemstillinger: Er et menneskeliv mer verdt enn personlig frihet? Hva begrenser vår personlige utfoldelse, om noe?
«Kaldt produkt» vil sikkert kunne oppfattes som en like kald tekst som tittelen kan tilsi. Det er ikke uten grunn, her er mye kynisme og resignasjon. «Ingen kommer noensinne til å fatte dybden av sin egen ensomhet, sier Nora,» og det kan synes som hun mener at man ikke behøver å ta andre med i betraktningen når store avgjørelser om liv og død skal fattes. Kanskje har hun rett? Å felle dom over Nora og Torvald anno 2006 overlater Matias Faldbakken til leserne.
KK MENER: Et originalt, tankevekkende, dystert og svært spennende teksteksperiment som vi gleder oss til å se framført på en scene.
kkkkkk
LILLIAN VATNØY


