Bonnie Garmus

Bonnie (65) ble refusert av bokforlagene 98 ganger. Nå kan de angre

I det siste avslaget fikk hun beskjed om at de ikke kom til på kaste bort tiden på å lese manuset hennes.

BONNIE GARMUS: Synet av moren inne på rommet. omgitt av døende menn gjorde at Bonnie aldri kunne se på moren med samme blikk igjen. FOTO: Lina Hindrum
BONNIE GARMUS: Synet av moren inne på rommet. omgitt av døende menn gjorde at Bonnie aldri kunne se på moren med samme blikk igjen. FOTO: Lina Hindrum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bonnie Garmus hadde en god karriere i reklamebransjen, men gikk med en roman i magen. Hele 98 ganger hadde hun sendt inn manus til ulike forlag – og fått avslag like mange. I ettertid ved hun nøyaktig hvorfor.

Nå, i en alder av 65 år er debutromanen hennes blitt en internasjonal suksess. Stans litt ved det. 65 år, en alder hvor mange velger AFP og kanskje sender en avsluttende tanke til drømmene man en gang hadde. Bonnies bok «Leksjoner i god kjemi» er siden oversatt til 30 språk, har ligget på New York Times bestselgerliste i 50 uker, og skal bli serie på Apple TV+, med Brie Larson i hovedrollen.

Inspirasjonen til den heltinnelignende Elizabeth Zott har Bonnie hentet fra sin egen mors generasjon, da kvinner kunne få sparken om de ble gravide, ble regnet som mannens eiendom, og ikke kunne signere sjekker uten mannens medunderskrift.

På mange måter kunne Elizabeths Zotts historie også vært morens. For i likhet med Elizabeth, måtte Bonnies mor lenge se sine drømmer forvitre. Helt til Bonnie en dag fikk se en ny side ved henne, en side som gjorde at hun aldri siden kunne se på moren med samme øyne igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer