Søvn:

Bør du sove med sokkene på?

Det sies at du kan sovne raskere ved å bruke sokker. Men funker egentlig dette søvntrikset?

SØVN: Sliter du med å sove? Da kan det være du burde prøve sokketrikset! FOTO: NTB
SØVN: Sliter du med å sove? Da kan det være du burde prøve sokketrikset! FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Hva pleier du å sove med? Vi har vel alle vår favoritt, enten det er en deilig pysjamas, undertøy eller ingenting.

Søvn er viktig og kan virke som en finurlig greie man aldri blir helt klok på. Det er svært individuelt, der noen trenger mer søvn enn andre, mens andre kan klare seg på få timer.

Så har vi de som sliter med å sovne, selv om de legger seg stuptrøtt, og likevel kan ligge våken i flere timer. Vi har hørt at vi bør unngå å scrolle på mobilen i sengen, samt unngå tv-skjermen de siste timene før leggetid - men la oss være ærlige - de to tipsene er ganske vanskelig å følge.

Så hva med å gjøre det enkelt og ta på et par sokker når du kryper til sengs?

Den siste tiden har nemlig en TikTok-video gått viralt, hvor en amerikansk lege enkelt forklarer hvordan du kan sovne lettere - kun ved hjelp av et par sokker.

@doctorjesss

I wear socks to bed so don’t come at me im not weird

♬ presleywalker - PresleyWalker

«Så la oss snakke om folk som bruker sokker når de skal legge seg. Det kan virke kontraintuitivt, men sokker gjør føttene varme og dette åpner blodårene som kjøler ned kroppen. Når kroppen din er kjølig, forteller den hjernen at det er på tide å legge seg. Så folk som bruker sokker når de skal sove, har en tendens til å sovne raskere», forklarer hun i videoen som har fått rundt 20 millioner visninger.

- Bedre søvn, dekk over føttene

Ståle Pallelsen, søvnforsker og professor ved UiB, kan bekrefte til KK at trikset faktisk funker.

- Jo, det har lenge vært kjent at sokker på om natten er et søvnråd som en del sverger til, sier søvnforsker og professor ved UiB, Ståle Pallesen, til KK.

- Dette knytter seg til kroppstemperaturen. Når denne faller er det lettest å sovne. Dersom man fryser på beina vil kjernekroppstemperaturen gå opp for å kompenser for dette, og da blir det vanskeligere å sovne. Å ikke fryse på beina er derfor viktig med tanke på søvn, sier han.

Kirurg og foreleser ved Imperial College London, Karan Rajan, støtter også sokketrikset.

- Å bruke sokker i senga øker blodsirkulasjonen til føttene, forklarte han i en nylig video på TikTok.

- Når blodkarene utvides, kan de kvitte seg med varmen mye raskere. Dette gjør at kroppstemperaturen kjøler seg ned med en raskere hastighet enn normalt, og det kreves en lav kroppstemperatur for optimal søvn. Hvis du vil ha bedre søvn, må du dekke over føttene, forklarte Rajan.

Trikset som hjelper deg å sovne på fem minutter

Om ikke sokker er det som hjelper deg til å sovne raskere, har vi tidligere skrevet om et annet søvntriks. Det er faktisk én ting du kan gjøre som vil hjelpe deg med å sovne lettere, og det tar deg bare fem minutter.

En av grunnene til at vi ligger våkne om kvelden er bekymringer for morgendagen, og hodet som forsøker å strukturere alt vi skal gjøre i løpet av dagen som kommer, fortalte doktor Michael K Scullin til The Independent.

Og løsningen på problemet er overraskende enkel. Alt du trenger å gjøre er å skrive ned en detaljert liste over hva du skal gjøre dagen etter, og så vil hodet ditt falle mer til ro.

- Vi lever i en verden hvor vi er pålogget 24 timer i døgnet, 7 dager i uka, og listene over gjøremål ser ut til å vokse seg større hver eneste time. De fleste mennesker går bare gjennom disse listene i hodet sitt, men vi ville undersøke om det å skrive dem ned kunne gjøre det lettere å gi slipp, og dermed også sovne, har Scullin fortalt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer