Glutenfritt

Bør du spise glutenfritt?

Et kosthold fritt for gluten, kan gjøre magen bedre og gi deg mer energi.

GLUTENFRI MAT: Før du går over til et fullstendig glutenfritt kosthold, bør du få kontrollert om du faktisk har glutenintoleranse. Foto: Joshua Resnick - Fotolia
GLUTENFRI MAT: Før du går over til et fullstendig glutenfritt kosthold, bør du få kontrollert om du faktisk har glutenintoleranse. Foto: Joshua Resnick - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Kostholdet er sammen med søvn og trening blant de viktigste faktorene for at kroppen din skal føle seg bra.

De siste årene har det vært skrevet og snakket mye om gluten og stadig flere velger å spise mat som er glutenfri.

Kanskje kan det også være noe for deg!

LES OGSÅ: Spiser du glutenfritt for å bli sunnere?

Hvete, korn og rug

I sin jobb som ernæringsfysiolog, hjelper Sofia Antonsson hver dag mennesker å leve et friskere liv med et sunnere kosthold.

Hun møter mennesker med alt fra IBS (irritabel tarm-syndrom), cøliaki og vektproblemer til hormonelle lidelser, revmatisme og depresjon, og opplever at stadig flere pasienter kommer med symptomer som er helt eller delvis knyttet til gluten.

Antonsson forklarer at gluten kan hos noen forårsake betennelser i tarmene og redusere næringsopptaket i kroppen. Hun forteller at alle i prinsippet kan velge bort gluten, men at man først bør oppsøke lege og få tatt en test for glutenintoleranse.

Får du påvist glutenintoleranse, bør du redusere eller kutte ut hvete, korn og rug fra kostholdet.

- Det vil si det som vanligvis finnes i brød, kaker, pasta, grøt, müsli, gryn og så videre, sier Antonsson. 

Vanlig mel inneholder fiber og vitaminer, og det er viktig å spise allsidig og variert, slik at man får i seg alle næringsstoffene.

- Pass derfor på at du erstatter det du tar bort, sier ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Godt uten gluten

LEVER GLUTENFRITT: Sofia Antonsson er utdannet ernæringsfysiolog, driver sitt eget selskap IBSfri, har skrevet boken «Lugn mage med god mat – kokeboken för dig med IBS» og har selv IBS. Foto: Mikaela Lindholm
LEVER GLUTENFRITT: Sofia Antonsson er utdannet ernæringsfysiolog, driver sitt eget selskap IBSfri, har skrevet boken «Lugn mage med god mat – kokeboken för dig med IBS» og har selv IBS. Foto: Mikaela Lindholm Vis mer

Skriv matdagbok

Er du glutenintolerant, skal du helt unngå alle korntyper, til og med havre – om det ikke er såkalt ren havre som ikke har spor av gluten.

- Du må begynne å lese gjennom innholdslister grundig, og lære deg en rekke ord på hva du ikke kan tåle, sier Antonsson.

– Hvordan begynner man enklest?

– Sett ikke i gang ditt nye liv med å kjøpe hele glutenfrihyllen i matbutikken. Begynn for eksempel med frokostmåltidet. Lag en egen müsli og bak et enkelt brød med glutenfritt mel, råder Antonsson.

Deretter kan du utvide din glutenfrie kost. Skriv gjerne mat- og symptomdagbok, slik at du legger merke til om det gir noe resultat.

– I dag finnes det et stort tilbud av glutenfritt i matbutikkene, og mye har blitt både billigere og bedre. Men mye inneholder andre tilsetninger som, om man er sensitiv, kan gi andre problemer, påpeker Antonsson.

I SALG NÅ: Nytt blad med tips og oppskrifter for deg som lever glutenfritt.
I SALG NÅ: Nytt blad med tips og oppskrifter for deg som lever glutenfritt. Vis mer

Hun forklarer at det finnes to typer glutenfri kost. Den ene er naturlig glutenfri mat som fisk, kjøtt, egg, quinoa, potet, ris, bokhvete og grønnsaker. Den andre er glutenfrie erstatningsvarer som melmiks, glutenfri pasta og paideiger.

LES OGSÅ: Glutenfri bakst

Glutenfritt ligh

Har du ikke diagnosen glutenintoleranse, kan du ifølge Antonsson likevel ha helseeffekt og glede av å spise mindre gluten. 

- Du kan gjerne velge å spise glutenfritt light. Bytt ut for eksempel pasta og brød, foreslår hun.

- Og når du velger å spise mat med gluten, passer du på at du velger gode produkter, sier hun.

Ifølge Antonsson merker en del som legger om til et kosthold med mindre gluten, at de får mer energi og bedre søvn.

Andre effekter kan være bedre hår og hud, og en roligere, mindre hoven og oppblåst mage.

– Når det gjelder for eksempel IBS, finnes det andre matvarer som forårsaker trøbbel, påpeker ernæringsfysiologen.

LES OGSÅ: Glutenfri-dietten kan gjøre deg tjukk

Ikke nødvendigvis sunnere 

ADVARER: Klinisk ernæringsfysiolog Tine ­M. Sundfør ved Synergi Helse i Drammen. Foto: Anita Sælø
ADVARER: Klinisk ernæringsfysiolog Tine ­M. Sundfør ved Synergi Helse i Drammen. Foto: Anita Sælø Vis mer

 - For alle som har diagnosen cøliaki, er det både sunt og livsviktig å velge et glutenfritt kosthold, sier ernæringsfysiolog Tine M. Sundfør.

- Men jeg fraråder alle andre å tro at å gå for denne type mat er det samme som å gå ned i vekt, sier hun.

Den anerkjente ernæringsfysiologen har merket seg at interessen rundt glutenfritt har eksplodert det siste året, og er opptatt av å formidle kunnskap om den nye trenden og luke vekk misforståelser om at det er bedre for alle å leve glutenfritt.

– Det er mange gode grunner for å droppe siktet hvetemel, pasta, kneipp og boller, ikke minst for alle som sliter med oppblåst mage, sier Sundfør.

Hun mener imidlertid det er viktig å vite at glutenfrie alternativer inneholder mer stivelse, mindre protein og mindre fiber.

- Glutenfritt mel er ikke sunnere enn hvetemel, snarere tvert imot, sier Sundfør.

Hun understreker at de som velger å spise glutenfritt, bør sørge for å få i seg nok fiber på andre måter.

– Store glutenfrie havregryn er stappfulle av fiber og antioksidanter. Å øke inntaket av belgfrukter, frukt og grønnsaker er også lurt. Solsikkekjerner og linfrø er også flott å bruke, i alt fra salater til grove brød, tipser hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer