Kultur

Bredside mot religion

Religionskritikk ble bestselger.

Bredside mot religion
Publisert
Sist oppdatert


Hver tredje amerikaner tror at Bibelen er Guds ord, ifølge en fersk undersøkelse. Det vil Sam Harris endre på.

Før amerikanske Sam Harris slapp boken The End of Faith var han et helt ukjent navn for amerikanske boklesere. Den kontroversielle debutboken skapte sterke reaksjoner blant annet i religiøse kretser og gjorde Harris til et etterspurt navn, men forfatteren gir seg ikke. Snart kommer han med oppfølgeren, Letter to a Christian Nation. Han er forberedt på bråk.

- Det jeg har problemer med, er at verden er blitt ødelagt av religiøse «sannheter». En annen ting er at vi i USA lever i et samfunn hvor 44 prosent av befolkningen tror at i løpet av de neste 50 årene vil Jesus vende tilbake til jorden og dømme folk til frelse og fortapelse. Med et slikt utgangspunkt skaper man neppe et bærekraftig samfunn, hevder Sam Harris i et intervju med nettmagasinet Salon.

The End of Faith omtales som et frontalangrep på islam og kristendommen. Ved å sitere ordrett fra Koranen og Bibelen, illustrerer Harris hvordan de to trosretningene har oppfordret til drap, krig og avstraffelser i tilfeller hvor rett-troende stilles overfor de frafalne. Slikt blir det naturligvis bestselgerbok av, og The End of Faith toppet da også New York Times' bestselgerliste og salgslistene til nettbokhandelen Amazon.

Nå er det for så vidt ikke noe nytt at religiøse fundamentalister får på pukkelen av intelligentiaen. Det Harris gjør, er imidlertid å også gå til angrep på moderate troende.

- Moderate troende er i det store og det hele ansvarlige for de religiøse konfliktene verden herjes av, skriver Harris. Han forklarer dette med at de moderate sørger for et religiøst klima hvor ekstremistene aldri møter tilstrekkelig motstand.

- Ved ikke å kritisere fundamentalistene, bidrar personer med moderat tro til å legitimere ekstremismen, mener Harris.

Uttalelser som dette har gjort forfatteren til noe av en helt blant innbitte ateister. Like fullt kan det synes som om Harris vegrer seg mot å bli assosiert med ateistene, all den tid han mot slutten av boken slår et slag for buddhistisk meditasjon, som han har praktisert i en årrekke.

- Selv om jeg er svært kritisk til religiøs tro, er nok ikke argumentene mine helt på linje med fordommene ateister har en tendens til å nære, understreker Harris.

Til høsten følger Harris opp med bok nummer to, Letter to a Christian Nation. Den imøteses med store forventninger.

- Å lese Sam Harris' nye bok var som å sitte ved en boksering og heie på den regjerende mesteren, jublende for hvert slag han får inn. For de av oss som er deprimerte over tingenes tilstand og koplingen mellom kirke og stat, er denne boken som en velkomment adrenalinskudd, sier professor Marc Hauser ved Harvard College.

Sam Harris har hisset på seg et stort antall troende amerikanere.
Sam Harris har hisset på seg et stort antall troende amerikanere. Vis mer
The End of Faith ble en bestselger.
The End of Faith ble en bestselger. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer