Bakerens Beste Brød

Brødet «alle» skulle ha

Det tradisjonelle brødet var så populært at folk reiste milevis for å kjøpe det. Her gir baker Rune Elnan deg oppskriften.

PROSTINNEKAK: En mellomting mellom sirupskake og vørterkake.  Foto: Tom Gustavsen
PROSTINNEKAK: En mellomting mellom sirupskake og vørterkake. Foto: Tom Gustavsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: Baker Rune Elnan brenner for lokale mattradisjoner.

Her gir han deg to oppskrifter på to riktig gode, gammeldagse brød som ble mye brukt i Trøndelag.

Prostinnekak

(2 stk.)

Dette er en svært gammel oppskrift fra Sands Bakeri i Trondheim. Før i tiden valfartet folk langveisfra for å kjøpe dette brødet, men bakeriet er for lengst nedlagt. Baker Rune har forenklet oppskriften slik at vi også kan bake den. Server brødet med godt smør og geitost. Det egner seg for frysing.

700 g hvetemel
4 dl lunkent vann
2 ts salt
15 g gjær
2 ss sirup
80 g romtemperert smør
1 egg
1 ss maltekstrakt

 

Baker Rune Elnan Foto: Tom Gustavsen
Baker Rune Elnan Foto: Tom Gustavsen Vis mer

1. Alle ingrediensene unntatt smør blandes i en kjøkkenmaskin. Kjør maskinen i ca. 10 minutter på sakte fart og 2 minutter på høy hastighet. Tilsett så smøret og elt det inn i deigen.

2. Deigen skal være smidig. Ved å strekke forsiktig i den, skal du nesten kunne se igjennom deigen uten at den sprekker opp. 

3. Legg deigen til heving godt tildekket i ca. 2 timer til den får dobbel størrelse.

4. Del deigen i 2 like store emner og form til runde brød, som legges på et melet bord og dekkes med plast. La brødene heve i ca. 1 time. Slå deigen ned og form til to runde brød som legges på bakepapir på stekeplate.

5. Hev en gang til i ca. 30 minutter, til dobbel størrelse.

6. Snitt på toppen med en skarp kniv. Sett brødene inn i forvarmet ovn ved 220º. Tilsett litt varmt vann, ca. ½ dl, i bunnen av ovnen slik at det dannes litt damp. Lukk døren straks.

7. Skru ned varmen til 180º etter 5 minutter og stek videre i ca. 35 minutter.

8. Avkjøl brødene på rist. Bank under brødene. Hører du en hul lyd, er de ferdig stekt.

PROSTINNEKAK: En mellomting mellom sirupskake og vørterkake.  Foto: Tom Gustavsen
PROSTINNEKAK: En mellomting mellom sirupskake og vørterkake. Foto: Tom Gustavsen Vis mer

Jessenkak
(ca. 3 stk.)

Dette er et grovt sirups-brød eller «kak», som de sier i Trøndelag, der oppskriften kommer fra. Brødet ble bakt hos baker Berg på Skogn. Navnet har den fått etter auksjonarius Ragnar Schult-Jessen, som bestilte store mengder av dette brødet og brukte som gaver, særlig i forbindelse med jul. Men brødet er godt resten av året også. Det egner seg for frysing.

2 pk. gjær
ca. 1 l lunkent vann
2 ½ dl mørk sirup
½ dl smeltet smør
ca. 500 g sammalt rug, grovt
ca. 250 g sammalt hvete, grov
1 ts salt
2 ts allehånde
3 ts ingefær
1 ts pepper
ca. 1 kg hvetemel


1. Smuldre gjæren i bake-bollen og hell på lunkent vann, som er blandet med sirup og smeltet smør.

2. Elt inn det grove melet, salt, krydder og hvetemel til en smidig deig, som knapt slipper bakebollen. Deigen lager du helst i en maskin, og den må knas godt.

3. Sett den til heving på et lunt sted under plast til den får dobbel størrelse.

4. Ta deigen opp på et melet bord og del den i tre. Form til runde brød, som legges på bakepapir på stekeplate. Etterhev i ca. 30 minutter.

5. Skjær snitt i brødene og dryss over litt mel. Sett dem i ovnen ved 250º på nederste 
rille. Senk varmen til 200º og stek brødene i ca. 40 minutter. Bank under brødene for å kjenne om de er ferdig stekt. Du skal høre en hul lyd.

6. Avkjøl på rist. Serveres med ost og smør.

JESSENKAK: Brød med en fyldig kryddersmak.  Foto: Tom Gustavsen
JESSENKAK: Brød med en fyldig kryddersmak. Foto: Tom Gustavsen Vis mer

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer