KROPPSSPRÅK: Det er flere grep du kan gjøre for å få et bedre kroppsspråk. Foto: Shutterstock / Kiselev Andrey Valerevich
KROPPSSPRÅK: Det er flere grep du kan gjøre for å få et bedre kroppsspråk. Foto: Shutterstock / Kiselev Andrey Valerevich Vis mer

Kroppsspråk

Bruker du kroppsspråket riktig kan du styrke deg selv (her er triksene!)

De ubevisste bevegelsene du gjør, kan avsløre hvordan du føler deg. Men visste du at du også kan utnytte kroppsspråket til å bli gladere og tryggere?

Når du former munnen din til et smil, sendes signaler til hjernen. Den «tror» du er glad. 

– Det var Charles Darwin som allerede på 1800-tallet lanserte teorien om «facial feedback»
(tilbakemelding fra ansiktet). Han mente at om en la ansiktet i bestemte folder, ville det utløse bestemte følelser. Senere er mekanismen dokumentert gjennom flere studier, forteller Åse Dragland, forfatter og forskningsjournalist. (Pssst: Slik tolker du kroppsspråket hans)

I boken «Kroppen snakker, ny viten om kroppsspråket vårt» har Dragland gravd frem ny og overraskende forskning. 

LES OGSÅ: 6 kroppsspråk-triks du bør kunne

Blyant-triks

Hun forteller blant annet om studier i USA, der en gruppe forsøkspersoner ble bedt om å holde en blyant mellom tennene, noe som aktiverer musklene vi bruker for å smile. De visste ikke selv hva forsøket gikk ut på. Underveis i forsøket, ble både de ubevisst «smilende» personene med blyant mellom tennene og en kontrollgruppe presentert for tegneserier. De ubevisst smilende syntes tegneseriene var mye morsommere enn de øvrige deltakerne. 

NY VITEN: Åse Dragland har skrevet en bok om kroppsspråk, der det kommer fram ny, interessant viten.   Foto: Shutterstock
NY VITEN: Åse Dragland har skrevet en bok om kroppsspråk, der det kommer fram ny, interessant viten. Foto: Shutterstock Vis mer

– Både denne og flere andre, lignende studier viser at når musklene blir lurt til å tro at vi smiler, oppfatter vi omgivelsene som mer positive. Ansiktsuttrykket setter i gang en kjemisk prosess i kroppen som produserer hormoner, og du blir rett og slett glad – på ordentlig, sier Dragland.

LES OGSÅ: Slik ser du om noen lyver

Trøbbel med botox

De vekslende ansiktsuttrykkene er viktige både for å vise og kjenne igjen egne følelser. Men hva når ansiktsmuskler blir mer eller mindre lammet av skjønnhetsmiddelet Botox? Middelet som sprøytes inn i huden, gir deg ikke bare en glattere og rynkefri hud. Botoxen reduserer også mimikken i ansiktet.

I USA er det gjort flere studier av hvordan folk viste følelser før og etter et Botox-inngrep. Selv om antallet forsøkspersoner var begrenset, ga studiene en tydelig indikasjon på at Botox-behandlingen hemmet evnen til å gjenkjenne følelser, både hos seg selv og hos andre. 

Det gjelder imidlertid både positive og negative følelser. En gruppe sveitsiske forskere gjorde et forsøk med Botox-behandling på en gruppe pasienter med depresjon. Hos 47 prosent av dem ble symptomene redusert, mot ni prosent i kontrollgruppen. 

LES OGSÅ: Slik får du bedre selvfølelse

Gjør deg større!

Du har sikkert sett hvordan politimenn og militære står med føttene bredbeint. De utstråler makt og selvsikkerhet. Men er det også slik at du ved å innta visse stillinger føler økt selvsikkerhet og trygghet? Det ønsket den amerikanske sosialpsykologen Amy Cuddy å undersøke.

Hun testet såkalte styrkeposisjoner på studentene sine. De skulle stå lent mot en talerstol og holde hendene spredt foran seg, stå med brede, spredte bein eller sitte lent bakover med armene bak hodet. Andre posisjoner kunne være å strekke armene mot himmelen, eller stå med hendene i siden og albuene ut. Alle stillingene gikk ut på å ta mer plass og utvide kroppen.

Sosialpsykologen fant ut at når studentene gjorde disse små endringene i kroppsspråket, økte testosteronnivået med 20 prosent. Samtidig ble stress­hormonet kortisol redusert.

– Rent biologisk vil økt testosteronnivå gi økt selvtillit. Og vi kjenner oss sterkere og roligere når kortisolnivået senkes, sier Dragland.

Hun mener dette er kunnskap vi kan utnytte foran situasjoner vi gruer oss til. 

– Det kan være et foredrag, et jobbintervju eller rett og slett en litt vanskelig samtale i privatlivet. 

– Forsøk å holde armene over hodet i ett minutt eller to før du går inn til samtalen. Eller sett hendene i siden. At du føler deg tryggere når du står støtt og bredbeint, er veldig logisk. Og det er i alle fall noe vi lett kan utnytte, sier Åse Dragland.

LES OGSÅ: Forbli eller forlate - det evige karrierespørsmålet

Vi hermer ofte etter andre

Når vi møter en engelsk-mann eller amerikaner, forsøker vi gjerne å snakke engelsk til vedkommende. Vi tilpasser oss språklig, ja forsøker ofte å herme etter tonefallet.

Den svenske forfatteren og kroppsspråk-seksperten Henrik Fexus mener det er like naturlig å etterligne gestene til folk vi ønsker kontakt med som å snakke samme språk. Han foreslår at man innledningsvis hermer litt etter den andres gester og toner bevegelsene ned. Denne formen for speiling er kontaktskapende: Om jeg er som deg, så vil du forstå og like meg. Og når du liker meg, vil du også være enig med meg.

– Men hermingen må skje på en ytterst diskret måte. Jeg har aldri selv prøvd denne teknikken, og er redd det fort kan virke litt kunstig, sier Åse Dragland.

– Derimot har jeg ofte lagt merke til at jeg selv sitter med hånden under haken eller gjør de samme bevegelsene som venninnene mine. Og når mange mennesker er samlet, kanskje uten at de kjenner hverandre så godt fra før, er det lett å observere hvordan kroppsspråket endrer seg. Først er folk gjerne litt bundet i kroppen med foldede armer og kanskje også kryssete bein. Etter hvert som stemningen stiger, blir kroppsholdningen løsere, folk bruker hender og armer og føttene får en bredere stilling. Da ser du hvem som har funnet tonen. Ubevisst etterligner de hverandre.

Denne saken står også i Allers nr 48, 2016

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: