Kredittkort:

Bruker du SAS eller Norwegian-kort? Dette bør du vite

KKs økonomiekspert Magne Gundersen gir oss svarene på alt vi lurer på.

BRUK AV KREDITTKORT: Har du SAS eller Norwegians kredittkort, men usikker på alle «reglene» du bør kunne? Magne Gundersen gir deg svarene du kanskje lurer på. FOTO: SpareBank 1
BRUK AV KREDITTKORT: Har du SAS eller Norwegians kredittkort, men usikker på alle «reglene» du bør kunne? Magne Gundersen gir deg svarene du kanskje lurer på. FOTO: SpareBank 1 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et tap her og et tap der. Bip, bip, bip. Nye poeng samles opp hver gang SAS eller Norwegian-kortet brukes - nye poeng som gir deg bonusreiser, rabatter eller fordeler når du flyr og andre tilbud og rabatter.

En deilig følelse, men er det noen ulemper med slike kredittkort?

- Det er egentlig ikke noen spesielle ulemper med flyselskapenes kredittkort, utover det at man må passe på å ikke bruke kortet over evne. Vær imidlertid oppmerksom på at de fleste SAS-tilknyttede kortene har et årsgebyr. Et vanlig kredittkort pleier ikke å ha et slikt fast gebyr.

Det sier KKs økonomiekspert Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i SpareBank 1.

- Norwegian-kortet er et VISA-kredittkort fra Norwegian Bank. Uansett hvor du handler tjener du opp CashPoint som du kan betale med når du kjøper en flyreise. Du får ekstra mange CashPoints når du kjøper Norwegians-billetter med kortet. Kortet er uten årsavgift, alle varekjøp er gebyrfrie og reiseforsikring er inkludert.

POENG: Ved bruk av flyselskapenes egne kredittkort får du poeng som gir deg bonusreiser, rabatter eller fordeler når du flyr og andre tilbud og rabatter. FOTO: NTB scanpix
POENG: Ved bruk av flyselskapenes egne kredittkort får du poeng som gir deg bonusreiser, rabatter eller fordeler når du flyr og andre tilbud og rabatter. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Fordeler og ulemper ved disse kortene

Norwegian-kortet: Det er et gratis kredittkort, gebyrfritt ved varekjøp og uttak i utenlandsk minibank. Du tjener opp CashPoint på alle varekjøp og får ekstra mange CashPoint når du kjøper Norwegian-billetter. Kortet er tilknyttet VISA, som har flest brukersteder over hele verden. Reiseforsikring er inkludert når reisen er betalt med kortet.

SAS MasterCard: Kredittkortene er ikke gratis, og har gebyr på kontantuttak, men er gebyrfrie ved varekjøp. Du opptjener EuroBonus på alle kjøp og ekstra opptjening når du kjøper SAS-billetter. Det dyreste SAS MasterCard gir flest bonuspoeng ved bruk og mulighet for oppgradering ved bonusreise. MasterCard er allment akseptert over hele verden og har nesten like mange brukersteder som VISA. Reiseforsikring er inkludert når reisen er betalt med kortet.

SAS AMEX-kort: Er ikke et kredittkort, men betalingskort. Det betyr at du må betale hele beløpet hver måned. Du opptjener EuroBonus på alle kjøp og ekstra opptjening når du kjøper billetter fra SAS. Amex-kort har langt færre brukersteder enn MasterCard og VISA. Ved høy omsetning på kortet tilbys brukerne halv poengpris på minst en årlig bonusreise.

SAS Amex Classic er det eneste SAS-kortet som ikke har årsgebyr. Det er gratis i bruk ved varekjøp, men har gebyr for kontantuttak. Reiseforsikring er ikke inkludert.

De øvrige SAS Amex-kortene har årsgebyrer, men også høyere bonusopptjening ved varekjøp. I tillegg får brukerne utvidet reiseforsikring og andre ekstra fordeler og tilbud.

Gjør du denne tabben kan det ta flere år før saldoen er nedbetalt

Vi i KK-redaksjonen har ofte diskutert både SAS og Norwegian sine kredittkort, og hvilke «regler» man bør forholde seg til. For én ting er sikkert: det er mange som er usikker på hvordan et slikt kort skal brukes på best mulig måte.

Så når du først har kortet i lommeboken og benyttet deg av kreditten - hvordan bør man nedbetale det? Er det forskjell på om man tar minstebeløpet eller hele summen?

- Tommelfingerregelen for bruk av kredittkort er at du ikke skal bruke kortet mer enn at du kan betale hele regningen måneden etter. Da slipper du helt å betale renter, forklarer Gundersen og legger til:

- Betaler du bare minstebeløpet, må du betale renter og det kan ta flere år før saldoen er nedbetalt.

Likevel er det både smart og praktisk å ha et kredittkort, og de fleste i Norge har det. Men det er noen tabber du kan gjøre, som kan koste deg en del penger, forklarer han videre:

1. Å «makse» kredittkortet. Renten på kredittkort er enda høyere enn på forbrukslån. Derfor kan det bli ganske kostbart å ha høy saldo på kortet over lang tid.

2. Å betale for et kredittkort hvis du ikke trenger de ekstra fordelene du får. Noen av SAS-kortene har høy årsavgift. Skal det lønne seg for deg, må du reise og bruke kortet mye. Ellers kan fordelene og ekstrapoengene du tjener opp bli veldig dyre.

3. Å kjøpe flyreise fra ett selskap, selv om det hadde vært gunstigere å velge et annet. Kortet du har kan skape en lojalitet som gjør at du ikke handler det som er mest rasjonelt og økonomisk for deg.

Tre gode tips

Phjo. Endelig er vi blitt litt klokere på både fordelene og ulempene ved slike kredittkort. Så hva er økonomiekspertens beste tips for oss som har slike kort?

Her kommer de:

1. Har du først et kort som gir deg fordeler, bruk kortet så ofte du kan når du betaler i butikk eller på nett. Da øker du saldoen av poeng og bonus raskt. Men selvfølgelig skal du ikke handle ekstra for å få ekstra poeng eller bonus.

2. Sett deg inn betingelser og vilkår før du bestiller kort. Det er mange ulike kort og mange ulike fordeler. Det er ikke sikkert at det kortet som er best for vennen din er det beste for deg.

3. Hvis du vurderer et kort med måneds- eller årsgebyr – de fleste er gratis – bør du sjekke nøye at du får ekstra fordeler som er verd den ekstra prisen.

Annonsørinnhold: Finn kredittkort med reiseforsikring | Beste kredittkort til ferie

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer