Bruker humor for å takle farens demenssykdom

Da Freddys far fikk demensdiagnosen bestemte sønnen seg for å bruke humor for å takle sykdommen og for å gjøre livet til faren best mulig. Det resulterte blant annet i at han ansatte lastebileksperten Tom-Arne som kun eksisterer i hans og farens demensverden.

ROLLEBYTTE: Komiker og forfatter Freddy Kjensmo forteller at det er utfordrende å være i en pårørendesituasjon hvor rollene er snudd. Nå er det han som må ta seg av sin egen far. Foto: Mona Nordøy
ROLLEBYTTE: Komiker og forfatter Freddy Kjensmo forteller at det er utfordrende å være i en pårørendesituasjon hvor rollene er snudd. Nå er det han som må ta seg av sin egen far. Foto: Mona Nordøy Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Det var rett etter starten på pandemien at Freddy Kjensmos far på 88 skulle flytte inn i et bofelleskap. Faren, som lenge hadde bodd i et stort hus alene, gledet seg til forandringen og til å få et mer sosialt liv. Men Freddy og de ansatte ved omsorgsboligen merket fort at ikke alt var som det skulle være.

Komiker og forfatter Freddy Kjensmo er aktuell med boka «Må lære meg å melke kuer - en feelgood-historie fra demensavdelingen».

- Det er en todelt historie. Det er en hyllest til et helt gjennomsnittlig, levd, norsk liv og så er det historien om faren min og meg fra da de første symptomene på demens oppstod, forteller Kjensmo til Vi.no.

Halvparten av boka er telefonsamtaler mellom far og sønn. Resten er Kjensmos egne refleksjoner og en hyllest til farens liv. Boka handler om en far som hadde vært på sjøen og som elsket natur og fiske. Det er historien om en far som blir mykere på sine eldre dager, en far som elsket katten sin og om en far som har forsvunnet inn en sykdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.