True crime

Bruker Tiktok for å finne sin forsvunnede søster

Sarahs storesøster har vært sporløst borte i 19 år. Hun er overbevist om at faren har noe med forsvinningen å gjøre.

TRUE CRIME: Sarah Turney var 12 år da hennes fem år eldre storesøster Alissa forvant sporløst. I dag har hun viet livet sitt til å finne ut hva som skjedde den skjebnesvangre dagen i 2001. FOTO: Instagram
TRUE CRIME: Sarah Turney var 12 år da hennes fem år eldre storesøster Alissa forvant sporløst. I dag har hun viet livet sitt til å finne ut hva som skjedde den skjebnesvangre dagen i 2001. FOTO: Instagram Vis mer
Publisert

«Pappa og Sarah - da dere leverte meg på skolen i dag, så hadde jeg allerede bestemt meg for å dra til California. Sarah, du sa at det du egentlig ville var å ha meg bort, nå har du fått viljen din. Pappa, jeg tok 300 dollar av deg. Det var derfor jeg sparte pengene mine».

Denne beskjeden ventet i Turney-familiens hjem i Phoenix, Arizona, 17. mai 2001. Notatet ga uttrykk for å ha blitt skrevet av eldstedatteren i huset, nemlig 17 år gamle Alissa Turney.

Og pappa Michael Turney fortalte yngstedatteren Sarah på 12 år at storesøsteren mest sannsynlig hadde rømt hjemmefra. Kanskje hadde Alissa dratt til den tanten som bodde i California, som hun hadde snakket om at hun ville flytte til?

Politiet antok at det var en klassisk rømt-hjemmefra-sak

Dagen hun forsvant hadde vært den aller siste skoledagen for 17-åringen, og nå ga hun altså uttrykk for at hun ville leve livet i den solfylte delstaten. Langt unna lillesøsteren Sarah og adoptivfaren.

Alissa hadde nemlig blitt adoptert av Michael Turney etter at søstrenes mor Barbara, hans kone, hadde dødd av kreft noen år tidligere. Han hadde tre sønner fra et tidligere forhold.

Som tidligere politimann fant fembarnsfaren Michael det mest ryddig å melde henne savnet overfor politiet. Han ønsket å avgi en missing persons report, men politiet antok at hun hadde rømt hjemmefra. Nå var det med andre ord bare å vente på livstegn fra 17-åringen.

LETER ETTER SØSTEREN: Sarah Turney har tatt i bruk sosiale medier, i håp om å få hjelp til å få svar på hva det var som skjedde med storesøster Alissa. FOTO: Instagram
LETER ETTER SØSTEREN: Sarah Turney har tatt i bruk sosiale medier, i håp om å få hjelp til å få svar på hva det var som skjedde med storesøster Alissa. FOTO: Instagram Vis mer

Men lillesøster Sarah hørte aldri noensinne igjen fra storesøsteren hun hadde sett sånn opp til. Ingen telefonsamtaler, ingen brev eller postkort fra solfylte California, ingen kontakt via sosiale medier. Alissa var og ble sporløst forsvunnet.

Én uke etter forsvinningen hevdet faren at han hadde fått en telefonsamtale fra California, fra det han antok var Alissa. Det var vanskelig å høre hva som ble sagt på grunn av dårlig dekning, men fembarnsfaren tolket det som at hun var i god behold.

Drapsmann hevdet han hadde drept Alissa

Det skulle gå syv år før politiet rettet mistanken mot Michael Turney. Etter at en den drapsdømte mannen Thomas Hymer hadde tilstått å ha drept Alissa gjenåpnet saken politiet. Hymer ble i 2003 dømt for drapet på en ung kvinne, utført samme år som Alissa forsvant.

Men politiet fant raskt ut at Hymer var en lystløgner, og konklusjonen var den at han hadde skrytt på seg flere drap etter drapet på den unge jenta i 2001, for å bli en verdenskjent seriemorder.

Derimot ble politiet mistenksomme mot fembarnsfaren Michael Turney. Fra flere ulike personer de hadde avhørt i forbindelse med forsvinningsaken, hadde de fått nyss i at Alissa hadde gitt uttrykk for at hun ble seksuelt misbrukt av adoptivfaren og at de to ikke var på godfot med hverandre.

Blant dem var lillesøsteren Sarah, som nå var blitt 19 år. Hun var åpen om at faren Michael behandlet storesøsteren annerledes enn henne selv.

Politiet fikk derfor i stand en husransakelse, og da de undersøkte familiehjemmet i Phoenix fant de flere et titalls hjemmelagde rørbomber og brannbober, samt to lyddempere.

Det var åpenbart at fembarnsfaren Michael ikke hadde rent mel i posen.

Faren: - De har ingen beviser annet enn rykter

I et intervju med ABC News fortalte Michael i 2009 at politiet hadde plantet bombene i hjemmet hans, for å rette mistanken mot ham.

- De har ingen beviser annet enn rykter, antydninger og løgner. Det er bare to personer som kan bekrefte om jeg gjorde det eller ei, og den ene er meg selv og den andre er Alissa. Alissa er ikke her, jeg sitter derimot her, og det eneste jeg kan si er at jeg ikke har gjort en forbanna ting overfor min datter, sa han til ABC News åtte år etter forsvinningen.

VIDEO: ABC News Vis mer

Likevel, i 2010, erkjente Michael Turney at han hadde laget bombene. Han fikk en straff på 10 års fengsel, men sonet bare syv av dem. I dag er han en fri mann.

Fremdeles er Alissas forsvinning et uløst mysterium.

Spør faren om hvorfor han ikke ønsker å avgi DNA

Lillesøsteren Sarah, som i dag er blitt 21 år, har viet de siste årene av sitt liv på å prøve å finne ut hva som har skjedd med søsteren.

I den egenproduserte podkasten Voices for Justice, forsøker hun å spre budskapet om forsvinningsaken, og håper at det kan bidra til at saken blir oppklart.

I første episode av podkasten har hun med en telefonsamtale hun har tatt opp med faren, der hun spør ham direkte om påstandene i saken, og hvorfor han ikke har ønsket å avlegge DNA-test.

- Hvilken forelder er det som nekter å avgi en DNA-prøve, når ens barn er forsvunnet? Hva er din motivasjon? Hvorfor nektet du? spør Sarah faren.

- Jeg nektet aldri å avgi DNA, det er nok en løgn, svarer faren opphetet tilbake under telefonsamtalen.

Sarah har også tatt i bruk Instagram, Facebook og YouTube, og opprettet bloggen JusticeforAlissa i jakten på svar etter søsterens forsvinning.

Og sist ut har hun opprettet en Tiktok-konto, i håp om å nå nye og yngre mennesker - som kanskje kan bidra til å gi henne svar på hva som skjedde med søsteren.

I de ulike kanalene deler hun ferske oppdateringer om saken, og legger også ut bilder av seg selv og søsteren Alissa som hun savner så sårt.

Saken er nå under etterforskning av Phoenix-politiet, og er klassifisert som en såkalt open missing person-sak.

I sommer ble det kjent at de nå har sendt saken til statsadvokatens kontor med anklager mot Michael Turney - og håpet er at de kan få løst saken, slik at de får gitt Sarah og resten av familien svar på hvor Alissa tok veien 17. mai 2001.

Øvrige kilder: ELLE.com, JusticeforAlissa.com, The Arizona Republic og Thehueandcry.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer