Barn og bryllup:

- Bryllup og barn er fryktelig smittsomt, spesielt blant kvinner

Føler du deg fristet av at venninnene dine gifter seg eller får barn? Da er du ikke alene.

BARN OG BRYLLUP: - Vi ønsker å være som andre, og ha det som andre har. Bryllup og baby er fryktelig smittsomt, spesielt blant kvinner. Vi blir påvirket av det som skjer rundt oss, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
BARN OG BRYLLUP: - Vi ønsker å være som andre, og ha det som andre har. Bryllup og baby er fryktelig smittsomt, spesielt blant kvinner. Vi blir påvirket av det som skjer rundt oss, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Alle vet hvor romantisk og stemningsfullt det kan være i et bryllup, hvor fristende det kan være å oppleve det samme selv. Eller hvor deilig og harmonisk det er å holde en sovende, nyfødt baby i armene.

- Vi ønsker å være som andre, og ha det som andre har. Bryllup og baby er fryktelig smittsomt, spesielt blant kvinner. Vi blir påvirket av det som skjer rundt oss, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sammenligner det med at naboen får en ny og flott bil, og at vi får lyst på det samme.

- Det er koselig å bli invitert i bryllup, og det er lett å bli misunnelig. Når venner får barn, får den biologiske klokka litt drahjelp. Spesielt mange kvinner føler et press om å gifte seg og få barn innen en viss alder. Charlie Chaplin fikk sitt siste barn da han var nesten 80 år, og menn føler ofte ikke det samme presset, forklarer han.

LES OGSÅ: «Bryllups-kjøret har tatt helt av. Det skal være stort, tradisjonelt og klisjéfylt. Og utenlandsbryllup er det nye statussymbolet»

- Jentegjengen speiler seg i hverandre

- Jeg er selv gravid i uke 30, og tilsynelatende «tilfeldig» har fire av mine beste venner også termin innenfor én måned, og to på samme dag som meg. Smitteeffekten ved graviditet er ofte ubevisst, og jentegjengen speiler seg i hverandre, sier psykolog og sexolog Ingrid Blessom ved A-klinikken.

Hun forteller at sannsynligheten for å bli gravid stiger markant etter at en venninne har født, når en topp innenfor to år, før den igjen synker.

- Denne ubevisste påvirkningen handler om at venninner skaper tettere venninnebånd ved å gjøre det samme. Det å gå gravid samtidig gjør at man deler bekymringer, gleder og sorger, og styrker venninerelasjonen på en helt spesiell måte. Jeg og én av mine aller beste venninner var på første ultralyd sammen, og sjeldent har jeg kjent et sterkere venninnebånd, sier Blessom.

Hun forteller at man ser den samme effekten når det gjelder bryllup.

- Når noen i venninnegjengen gifter seg, ønsker ofte resten av venninnene å gjøre det samme. Mye fordi man speiler seg i venninne sine, og ønsker å leve samme liv som dem. Å dele tanker rundt bryllup, kjoler og utdrikningslag er også med på å bygge sterke venninnebånd, sier hun.

LES OGSÅ: Disse 10 sangene blir spilt mest i bryllup

VIL GJØRE DET SAMME SOM DE I VENNEGJENGEN: - Når noen i venninnegjengen gifter seg, ønsker ofte resten av venninnene å gjøre det samme, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
VIL GJØRE DET SAMME SOM DE I VENNEGJENGEN: - Når noen i venninnegjengen gifter seg, ønsker ofte resten av venninnene å gjøre det samme, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Ligger latent i oss

- Jeg tror ikke at det å se andre få barn, skaper et behov for selv å få barn. Men det kan vekke eller forsterker et behov som allerede ligger latent, sier Kari Galaaen, som er universitetslektor ved Institutt for psykologi på Universitetet i Tromsø.

Lykkeforskning viser at vi nødvendigvis ikke blir lykkeligere av å få barn (ref. professor Joar Vittersø), men Galaaen er av den oppfatning at barn bidrar til å skape mening i livet.

- Vi er fra naturens side predisponert for å være i relasjon med en annen. Flere av dem som av ulike grunner ikke har fått barn, sier at de savner at noen trenger dem, det å bety noe for andre, sier hun.

Føler på et press

Noen kjenner på et press om å gjøre det samme som venninnene, og føler en lags «utenforskap» eller «ensomhet», om de ikke tar del i de samme opplevelsene.

- I terapirommet møter jeg kvinner som føler de har mistet venninnene sine når de får barn. Nesten over natten er venninnerelasjonen fullstendig forandret, og det er mye vanskeligere å få med venninner på spontane kaféturer eller langhelger i storbyer eller på fjellet, sier Blessom.

Samtaletemaene endrer seg etter man får barn, og handler plutselig om fødested, smertelindring under fødsel, ammeputer og hva som er det beste ulltøyet for den lille.

- Dette er temaer som kan kjennes ekskluderende og uviktige om man ikke selv er en del av det, og kanskje intenst smertefulle om man selv har et sterkt barneønske. Små jenter speiler seg i hverandre på barneskolen, går i de samme klærne, og er forelsket i de samme guttene. Dette gjør at de kjenner tilhørighet til jentegjengen. Attraktiviteten i det å høre til i en venninnegjeng, er en viktig grunn for at mange jenter blir gravide samtidig, mener hun.

Ser bare solskinnshistorien

- Ofte ser man bare solskinnshistorien, og innbiller oss at alt er så flott og romantisk. Vi møter gjerne babyen når den er mett og fornøyd, og ser ikke våkenettene og alt det andre. Det er fint å få holde et lite barn, og se hvor forelsket de nybakte foreldrene er. Mange blir blendet av det positive bildet, sier Winther.

Som regel inviterer man ikke venner på besøk når det er oppkast, skriking og elendighet i hjemmet. Vennene får ofte se de nybakte foreldrene når de har overskudd, og babyen har en god dag. Winther mener at dette kan påvirke «smittsomheten», og ser på det som noe positivt.

- Genetisk sett er det et fortrinn å være ung, og da er det ikke negativt med litt drahjelp fra vennegjengen, sier han.

LES OGSÅ: - Derfor giftet jeg meg for tredje gang – med samme dama

SMITTES AV VENNINNEGJENGEN: - Smitteeffekten ved graviditet er ofte ubevisst, og jentegjengen speiler seg i hverandre, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SMITTES AV VENNINNEGJENGEN: - Smitteeffekten ved graviditet er ofte ubevisst, og jentegjengen speiler seg i hverandre, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Handler om alder

Gjennomsnittsalderen på førstegangsfødende kvinner i Norge nå er 29,3 år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. Tallet øker hvert år.

- De som opplever at venninnene gifter seg eller får barn, er ofte selv i den alderen hvor det begynner å haste. Det kan få fart i de tankene, og mange føler at nå er det på tide at jeg også får, sier Winther.

Han sier at ønsket om å gifte seg og få barn ligger latent hos de fleste kvinner, og også hos noen menn. Når man kjenner den herlige babylukta og ser de små fingrene og tærne, blir man ofte rammet av et behov og et ønske. Det er likevel viktig å ikke føle seg presset, og ta det i sitt eget tempo.

- Det beste tidspunktet å gifte seg og få barn på, er når mor og far er klar for det, sier han.

​LES OGSÅ: Hvor mye skal du bruke på bryllupsgaven?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer