Hvor kommer egentlig bunaden fra?

Bunadsekspert: «Bunad» er ikke en beskyttet tittel

Det finnes 2,5 millioner av dem i norske garderobeskap. Men hva gjør egentlig en bunad til en bunad?

HISTORISK: Kultuforkjemperen Hulda Garborg løftes ofte fram som bunadens mor. På 70-årsdagen sin, 22. februar 1932, ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs orden. FOTO: Borgens Atelier/Nasjonalbiblioteket
HISTORISK: Kultuforkjemperen Hulda Garborg løftes ofte fram som bunadens mor. På 70-årsdagen sin, 22. februar 1932, ble hun utnevnt til ridder av St. Olavs orden. FOTO: Borgens Atelier/Nasjonalbiblioteket Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her. Artikkelen er første gang publisert i mai 2019.

Beltestakk, nasjonaldrakt, bygdedrakt, festdrakt, folkedrakt: Det er lett å bli begrepsforvirret når vi snakker om bunadskulturen i Norge. For dem som aldri fikk bunad til konfirmasjonen, eller for deg som vurderer å investere i din første, kan det kanskje kjennes som å ta steget inn i en stor og uoversiktlig verden.

Kari-Anne Pedersen, forfatter og konservator ved Norsk Folkemuseum, minner om at «bunad» ikke er – og aldri har vært – en beskyttet tittel.

– Jeg liker å si at bunader er litt som biler. Det er veldig mange av dem der ute, og veldig stor forskjell på kvaliteten.

Les også: Derfor heter det «født med en sølvskje i munnen»

Et symbol på motstand

For å kunne definere hva en bunad er, må vi cirka 120 år tilbake i tid, da Norges union med Sverige inspirerte en bølge av nasjonalromantisk motstandskamp. Forfatteren og kulturpersonligheten Hulda Garborg sto ved frontlinjen, og formidlet budskapet om norsk særegenhet og bondekultur gjennom debatt, teater, visesang og folkedans.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer