«Bunadspolitiet har utspilt sin rolle»

KOMMENTAR: Lenge leve bunaden, i alle farger og fasonger!

Mye har forandret seg siden min konfirmasjonsdag, ikke minst på motefronten. Bunaden min er blitt sydd både ut og inn (og ut igjen), men er fortsatt like fin. Foto: Privat
Mye har forandret seg siden min konfirmasjonsdag, ikke minst på motefronten. Bunaden min er blitt sydd både ut og inn (og ut igjen), men er fortsatt like fin. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her. Artikkelen er første gang publisert 14.mai 2020.

Til min konfirmasjon en gang i forrige århundre fikk jeg blå bergensbunad. Valget var lett: Farmoren min broderte dem på bestilling. Drakten var konfirmasjonsgave fra farmor, jeg husker fortsatt hva hun skrev på kortet jeg fikk på selve dagen: «Det er kjærlighet i hvert sting».

Farmor var ikke en som brukte store ord, jeg har tidligere skrevet hvordan hun uttrykte kjærlighet med kjøttkaker. Når hun erklærte at det var kjærlighet i hvert sting, så visste jeg at hun mente hvert ord.

Fritt komponert bunad

Det er mye følelser i et håndbrodert tradisjonsplagg som bunad. Det å gi noen en folkedrakt du har laget med dine egne hender, er kanskje en av de største symbolhandlingene i vår kultur. På farmors dødsleie i januar var et av hennes siste ønsker å få se sin egen bunad på sin nye eier: Min brasiliansk-amerikanske svigerinne. Sydamen som hadde den inne til omsøm jobbet dag og natt for å komme i mål. Ikke så uvanlig for mennesker som jobber med bunader, de jobber opp mot strenge deadliner hvert år på denne tida for å bli ferdig til utallige konfirmasjoner og til 17.mai.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.