Bunadstipsene du trenger

17. Mai

Bunadstipsene du trenger

Publisert
Sist oppdatert

Visste du at søljen skal vaskes i zalo, og tørkes med hårføner? Sjekk våre bunadstips - og bli klar for 17. mai!

Skjorten
Bomullsskjorter uten broderi tåler maskinvask, og både bomulls- og linskjorter kan vaskes på opptil 60 grader.

Bunadstipsene du trenger

Er skjorten flekkete eller gulnet, kan den legges i bløt i lunkent vann med Blenda hvitt pulver, vel å merke hvis det er bare hvite broderier på skjorten. Pass også på at broderte skjorter skal vaskes i henhold til materialet i broderiet.

Oppvaskmiddel tar effektivt fettflekker, og har rykte på seg for å være effektivt mot det gule skjæret som skjorter kan få i nakken. La virke i maks fem minutter, før du skyller godt.

Bunadstipsene du trenger

Stakken
Bunaden skal ikke vaskes. Verken ull- eller silketekstilene tåler vask særlig godt. Får du en liten flekk på stakken, er det enkleste å dyppe en ren klut i lunket vann og vaske flekken forsiktig bort.

Søljene
Lag et søljebad av 1 liter lunkent vann tilsatt 1 teskje Zalo og 1 teskje salmiakk. La dem ligge i et par minutter. Hvis de er av det detaljrike slaget, puss forsiktig med en tannbørste og skyll deretter med lunkent vann. Tørk forsiktig med et mykt håndkle. Blås dem helt tørre med en hårføner. Da slipper du de små dråpeskjoldene, og søljene blir strålende blanke og fine, ifølge magasinet Bunad.

Bunadstipsene du trenger

Knappene
Har du fastsydde knapper som trenger en puss, klipper du først ut en pappskive og skjærer eller klipper en slisse i denne, omtrent inn til midten. Så trer du pappskiven inn under knappen før du pusser med en sølvpusseklut.

Bunadstipsene du trenger

Sikre deg gode bunadsko
Har du først skaffet deg en bunad til mange tusen kroner, er det ingen vits i å spare på fottøyet. Dessuten tar det seg dårlig ut med feil sko til den vakre drakten. Du kan velge mellom mange fine modeller, med og uten spenne. Det finnes også fine ankelstøvletter med snøring. Til Oslos jubileumsdrakt er det laget en nydelig stoffsko i damask.

Mange sliter med gnagsår, men det er fordi skoene blir brukt for sjelden. Det beste er å gå med dem litt oftere, eller ha dem på foran tv-en i ny og ne, mens du bøyer dem litt fram og tilbake så du får «gått dem inn». Du kan også mykgjøre dem ved å sette dem inn med lærfett.

Bunadstipsene du trenger

Slik lagrer du bunaden

* Vask, men ikke stryk, skjorta rett etter bruk i henhold til anvisninger. Stryking kan gi gulning.

* Skjorter skal helst ligge, ikke henge.

* Bunaden bør henge i en bunadpose, alternativt kan du bruke et dynetrekk til bunaden og et putetrekk til skjorten. Trekkene skal være i bomull eller lin, og ufarget.

* Bunaden bør henge på en godt polstret henger, eller du kan sy stropper på innsiden av livet, vrenge bunaden med vesten ned i stakken og henge bunaden i stroppene. Slik belaster du ikke tekstilet i vesten.

* Se over bunaden for flekker, før du henger den bort. Flekker fjernes best med ren klut og lunkent vann.

* Silketørklær oppbevares flatt eller opprullet på papprull med matpapir innerst.

* Puss bunadskoene med lærfett, og sjekk at hælflikk og andre detaljer er i orden, før de settes bort.

 

Kilder: Norsk institutt for bunad og folkedrakt, Skomaker Gundersen og Heimen.net (foto)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer