Line Elvsåshagen

- Burgeren min krever en okse som aldri har sett himmelen

I nytt program tar Line Elvsåshagen et oppgjør med matindustrien, samtidig som hun ønsker å gjøre folk mer bevisste på hva som faktisk ligger bak et lite kjøttstykke.

FLEKSITARIANER: Etter å ha jobbet tett på matbransjen gjennom dette prosjektet, har Line kuttet ut å lage og spise kjøtt hjemme - en såkalt fleksitarianer. Nå ønsker hun å inspirere folk til å ta bedre matvalg i hverdagen. FOTO: Angelica Hovland/NRK
FLEKSITARIANER: Etter å ha jobbet tett på matbransjen gjennom dette prosjektet, har Line kuttet ut å lage og spise kjøtt hjemme - en såkalt fleksitarianer. Nå ønsker hun å inspirere folk til å ta bedre matvalg i hverdagen. FOTO: Angelica Hovland/NRK Vis mer
Publisert

«Egentlig burde alle nordmenn fått utdelt et rasjoneringskort, hvor du kun hadde fått kjøpt kjøtt én gang i uka, og x antall kilo kjøtt hver gang». Dette sier Line Elvsåshagen (29), selvfølgelig med en snert av humor - samtidig som hun mener alvor.

- Jeg er ikke så glad i å være rigid, men ting må faktisk skje, og vi burde kanskje fått hjelp til å roe ned kjøttforbruket for å rekke det. Ifølge FN har vi ti år på oss.

Det som gjorde 29-åringen aller mest stressa ved å lage et program om mat og bærekraft, var frykten for å gå inn i et regime som innebar «nei-mat». Det visste hun kom til å bli en stor nedtur for en livsnyter som henne.

- Hva er vel egentlig bedre enn en saftig, stor burger med digg tilbehør? Jeg elsker det, liksom, sier hun der hun sitter, lett gjenkjennelig med rosa hår og hestehalen på snei.

Lett å bli forvirra

Line blir lett engasjert i ting, det er det ingen tvil om. Gjennom ulike sesonger på NRK har hun dykket ned og gravd i temaer som kroppspress, plast i havet, dating - og nå er det matindustrien som står for tur. «Line fikser maten» vil vise hvor maten vi spiser faktisk kommer fra, og hvilke klimaavtrykk vårt kosthold etterlater seg på planeten. Mat er en kompleks materie.

Når man går på butikken, er det lett å bli forvirra. Man skal være sunn, spise variert, ikke ødelegge planeten og passe på at eggene til eggerøren i helga er laget av frittgående høns. Og hva var greia med scampi igjen? Hadde den det dårlig? Eller var den overfiska? Eller var det det at delfiner blir snurret inn i garnet når scampien fiskes?

- Det er plutselig så mye man må huske. Jeg ville samle alle disse temaene, med størst fokus på dyrevelferd og bærekraft, og hjelpe til med å prioritere hva som er viktig å være obs på, og hva man egentlig ikke trenger å bruke så mye energi på. Jeg håper vi har fått det til, sier Line engasjert.

LES OGSÅ: «Line fikser kroppen»: - Det er ikke din bollemage som er feil - det er min!

Kuttet ned på kjøtt

Vi møtes på salatbaren «Lett» i Oslo, som hovedsakelig tilbyr gojisunne salater, fargerike smoothies og grønn juice med en salig blanding av spirulina og ingefær. Ikke tilfeldig tenkte kanskje jeg, det er mulig Lines kosthold hadde gått fra å bære preg av et relativt nedpå fokus uten strenge restriksjoner, til å bli 100 prosent plantebasert og kun bestående av kortreiste råvarer?

Men sånn er det ikke blitt, konstaterer Line raskt. Hun valgte dette stedet utelukkende fordi det var mest praktisk mellom slaga. Like før premieren av den nye serien er det tross alt mange brikker som skal falle på plass, og hun skulle aller helst vært på flere steder til samme tid.

Denne såkalte «reisen» hun akkurat har vært en del av har likevel påvirket kostholdet hennes i ganske stor grad, spesielt på kjøttfronten. Hun spiser ikke kjøtt hjemme lenger, og lager det aldri til seg selv.

- Får jeg kjøtt servert fra andre, eller hvis det er snakk om helt spesielle anledninger, da spiser jeg det selvfølgelig. Jeg har ikke gått for å være helt vegetarianer, men jeg må si det går overraskende greit å ikke spise kjøtt daglig.

MAT: Gjennom programmet har Line sett på Norges matindustri fra flere forskjellige innfallsvinkler, med fokus på bærekraft og miljø. FOTO: Angelica Hovland/NRK
MAT: Gjennom programmet har Line sett på Norges matindustri fra flere forskjellige innfallsvinkler, med fokus på bærekraft og miljø. FOTO: Angelica Hovland/NRK Vis mer

Overrasket mest

Line forteller om opplevelsene inne på slakteriet, og hvilket inntrykk hun satt igjen med etter å ha sett hva som faktisk skal til for at et kjøttstykke ligger klart på tallerkenen.

- Det er kanskje det som har overrasket meg mest med programmet. For at jeg skal få en liten burger til middag, ligger det en lang prosess av folk som har jobbet og et dyr som har mistet livet, for at du skal få den akkurat slik du vil ha den i butikken.

- Bak burgeren ligger det en okse som er tømt for sæd, insiminering av ku og en okse som aldri har sett himmelen - men heller brukt hele sitt liv til å feites opp, slik at vi kan spise den. For ikke å snakke om slakteprosessen - vi, inkludert meg selv, glemmer hvor maten kommer fra, og hva slags påvirkning den faktisk har på kloden.

Fascinasjonen for dyr og planeten har stått støtt helt siden hun var liten, ifølge Line. Hun har brukt uendelig mye tid på å snufse foran BBC-serier med dyr og natur i monitor.

- Det er så vakkert at vi mennesker lever på samme planet med så mange skapninger. I tillegg er det trist at vår tilstedeværelse har ødelagt så mye og gjort at mange av dem ikke eksisterer lenger.

Kan gjøre noe positivt

Line fortsetter, og tar oss tilbake til en episode fra dagen før. Hun skulle ta promobilder til programmet og måtte holde opp et kjøttstykke i studio. Brått fikk hun samme assosiasjoner som da hun var på slakteriet - det lukta død og fordervelse i lang tid etterpå, og ikke noe hun kunne tenke seg å spise med det første.

- Nordmenn spiser faktisk 90 millioner kilo rødt kjøtt i året. Det er altfor mye - og vi trenger det ikke. Mat er den tredje største grunnen til at det går dårlig med kloden. Med disse tankene i bakhodet tenkte jeg: Ok, jeg spiser mat fire ganger om dagen, det betyr at jeg fire ganger daglig kanskje kan gjøre noe positivt for fremtiden.

- Vil du prøve å få alle til å kutte ut kjøtt?

- Med dette programmet oppfordrer jeg absolutt ingen til å slutte helt å spise kjøtt - som sagt passer det ikke meg å være rigid. Men jeg vil skape bevissthet og en bedre forståelse for hva du kan gjøre, og hva det gjør for deg. Jeg møtte for eksempel et guttekollektiv som spiste kjøtt fire ganger om dagen, de fikk en utfordring fra meg og klarte å kutte det i en hel uke. La oss si at de fra nå av klarer å kutte kjøtt to ganger om dagen, så har de allerede halvert inntaket - bare det hjelper.

Nå er vi inne i en periode hvor det føles ut som at verden faller dag for dag. Pushvarslingene om naturkatastrofer og miljøproblemer strømmer. Line sier at hun har ikke sjans til å få klimatoppmøtet i FN til å komme til en enighet, men hun kan i alle fall prøve å få oss «vanlige folk» til å gjøre en liten innsats ekstra.

- Bare det å få folk til å tenke litt annerledes håper jeg kan ha en virkning og gi effekt, sier hun.

LES OGSÅ: Else Kåss til Line: - Jeg er sjalu!

Kunne ikke ofret osten

For å gjøre dette med mat og riktige valg prøver hun å oppsummere noen lettfattelige tips. Blant dem er er å velge grønnsaker som er kortreist, og lete etter ASC-stemplede sjømatprodukter i butikken. ASC er et stempel for bærekraft.

- Det handler om å ikke gjøre ting for komplisert. Bytt ut kjøttet med bønner eller søtpotet i tacoen - server det for venner og ufarliggjør kjøttfri middag. Det er en god start!

- Er det noe du aldri kunne kuttet, uansett hvor versting det er for dyre- og/eller matindustrien?

- Jeg hadde nok slitt veldig om jeg måttet slutte med ost, det er mitt go-to-pålegg. Egg hadde også vært veldig vanskelig. Samtidig trodde jeg jo at kjøtt skulle bli veldig mye vanskeligere også, men det har nok vært lettere siden jeg aldri har sagt konsekvent nei. Nei-psykologi funker ikke for meg, men det er helt fantastisk at folk er både vegetarianere og veganere.

Nå krysser hun fingrene for at «Line fikser maten» ikke vil gjøre folk enda mer forvirra, og gjøre mat til en komplisert greie.

- Det ville vært fælt. Jeg vil ikke fortelle folk hva jeg mener de burde gjøre, eller skape skam, men håper jeg kan inspirere og få de til å være mer bevisst. Det skal ikke mange sekunder til for å ta et litt bedre valg.

LES OGSÅ: 4 deilige middager uten kjøtt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer