Pai

By på en fristende pai

Ferdigkjøpt bunn eller hjemmelaget. Fylt med overskuddet i kjøleskapet eller utvalgte ingredienser. Stekt i porsjonsformer, panne eller paiform. Pai er deilig uansett!

Publisert

Laks- og rekepai med smak av hasselnøtt
(4 porsjoner)

Paideig:
2 dl siktet rugmel
1 dl hasselnøttmel
1 dl speltflak eller små havregryn
150 g smør
1 klype salt
1 ss tørket dill

Fyll:
½ dl purreløk
ca. 350 g reker med skall
150 g varmrøkt laks
200 g chèvre
20 g dill, ca. 10 stilker
6 egg
5 dl melk
salt og pepper
1–2 ts dijonsennep

Pynt:
rensede reker
sitronskiver
dill
strimlet purreløk

Sett ovnen på 175 °. Kjør alle ingredi­ensene til paideigen sammen i en kjøkken­maskin til den samler seg. Kna den lett for hånd og trykk deigen ut i en paiform ca. 20 cm i diameter og høyde på 10 cm.

Skyll og del purre i strimler.

Skrell rekene. Del laksen og chèvre i mindre biter, bland lett sammen og legg alt i paiskallet.

Finhakk dill og rør med egg og melk. Tilsett salt og pepper, og litt ­sennep for ekstra smak. Hell dette i paiskallet, og bak paien midt i ovnen i 50–60 minutter. Paien er ferdig stekt når egge­standen er helt stivnet.

Pynt paien med rensede reker, sitron, dill og strimlet purreløk ved ­servering.


 

Pai med kylling og bacon uten bunn 
(4 porsjoner)

Brie gir karakter og fyldighet til denne lekre paien, som du kan lage direkte i en stekepanne med avtakbart skaft. Da kan du gjøre ferdig paien med pailokket i pannen og steke paien ferdig i ovnen.

Paideig:
1 ½ dl hvetemel
60 g smør
1 klype salt
½ ss vann

Fyll:
140 g bacon
1 gul paprika
1 rød paprika
kjøtt av 1 grillet kylling, ca. 400 g
300 g brie
½ krukke fersk timian
1 egg til pensling
ca. 3 ss blanding av flaksalt, sitronpepper, knust rosépepper og hakket fersk timian
olje til steking

Sett ovnen på 200 °. Kjør ingrediensene til paideigen i en kjøkkenmaskin. Kna deigen lett sammen for hånd, pakk den inn i plast og legg deigen kjølig i ca. 30 minutter.

Kjevle deigen ut til et rundt lokk som er like stort som en stor stekepanne, ca. 28 cm.

Skjær bacon i terninger, og del paprika i mindre biter. Stek det mykt i litt olje. Legg bacon, ­paprika og kylling i en rund form eller jernpanne, ca. 28 cm i diameter. Skjær brie i skiver og fordel den over. Hakk timian og strø over.

Legg pailokket over formen, og trykk ned kantene på deigen innenfor kanten av formen.
Pensle med sammenpisket egg. Strø over en blanding av flaksalt, sitronpepper, knuste rosépepperkorn og fersk timian.

Bak paien midt i ovnen i ca. 25 minutter til den er gyllen.


 

Luksus porsjonspai med blåmuggost 
(8 stk.)

Kamskjell skal helst ikke serveres gjennomstekt. De skal stekes raskt på sterk varme og få en gyllen overflate. I stedet for kamskjell kan du bruke scampi.

1 eske frosne butterdeigs-
plater
100 g blåmuggost
3 ss moset cottage cheese
1 egg
salt
pepper
8 små buketter brokkoli

Pynt:
8 tynne skiver spekeskinke
8 kamskjell
olje til steking
ca. 3 ts rogn
dill

Sett ovnen på 175 °. Smør 8 rustfrie porsjonsformer, gjerne muffinsbrett, ca. 5 cm i dia­meter og 5 cm høye med litt olje. Muffinsbrett har litt større former, så da må du doble ­ostefyllet.

Del tinte butterdeigsplater i to, og trykk dem ned i porsjons­formene.

Smuldre blåmuggosten, mos cottage cheese og bland med egg. Strø på salt og ­pepper.
Fordel røren i formene og trykk en liten bukett brokkoli i hver.

Stek paiene midt i ovnen i 25–30 minutter.

Stek kamskjellene når det er 5 minutter igjen av steke­tiden til paien. Stek raskt på sterk varme i olje til de blir gylne. Strø på salt og pepper.

Fordel skinke på paiene, legg på kamskjell og pynt med rød rogn og frisk dill.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer