Utradisjonell bosituasjon:

Camilla bor sammen med kjæresten, og eksen

- Vi skjønner at det er uvant og uvanlig, men det burde ikke skape så mange reaksjoner, sier Camilla Mørstad (44).

KJÆRESTEN OG EKSMANNEN: Knut-Oddvar, Camilla og Aslak valgte en utradisjonell løsning på bosituasjonen. Foto: Ida Bergersen
KJÆRESTEN OG EKSMANNEN: Knut-Oddvar, Camilla og Aslak valgte en utradisjonell løsning på bosituasjonen. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

- Om det er noe som ikke er gjort før, eller noe ingen andre har tenkt på, kommer det alltid fra venstrekanten, sier Knut-Oddvar Simonsen (51), og peker bort på kjæresten og samboeren, Camilla Mørstad (44).

Mellom de to, ved det lange spisebordet dekket med lyslenker og annen pynt, sitter Aslak Johansen Mørstad (45) med en kaffekopp i hånda, og smiler bredt. Han er eksmannen til Camilla, og pappaen til to av barna.

- Vi måtte gå noen runder med oss selv før vi stilte opp i intervjuet. For oss er ikke dette så magisk og spennende som mange tror. Vi skjønner at det er uvant og uvanlig, men det burde ikke være en løsning som skaper så mange reaksjoner, sier Camilla.

Familien ønsker å vise at det går an å bo sammen som venner, selv om ekteskapet er over. For etter 17 års ekteskap, innså Camilla og Aslak at det ikke var verdt å kjempe lenger.

- Vi prøvde iherdig for å få det til å fungere for begge to, men vi fikk bare ikke til kjærestebiten lenger. Vi ønsket og trengte noe annet begge to, og så møtte vi nye mennesker, og da ble vi enige om å avslutte. Det var veldig befriende, men samtidig kjempetrist. Vi hadde jobbet for familien og forholdet i så mange år, og da er det en sorg å gi opp, forteller Camilla.

Måtte finne en løsning

Camilla og Aslak begynte å se etter alternative løsninger. En utfordring var at Aslak er selvstendig næringsdrivende og har en jobbsituasjon som krever at han er mye borte på kveldstid og helger, som er vanskelig å kombinere med en alenepappa-rolle annenhver uke. Da måtte han ha sluttet i jobben han trives så godt i.

Camilla hadde lest en artikkel om en dansk familie, hvor tre voksne bodde sammen og delte ansvar for barna.

- Jeg tenkte bare: Hvorfor ikke bare foreslå det? Jeg følte meg ganske modig, og jeg var forberedt på å få nei. Likevel valgte jeg å gi det et forsøk.

TENKE UTENFOR BOKSEN: Camilla Mørstad følte seg modig da hun la frem ideen om å bo sammen med både nye kjæresten og eksen. Foto: Ida Bergersen
TENKE UTENFOR BOKSEN: Camilla Mørstad følte seg modig da hun la frem ideen om å bo sammen med både nye kjæresten og eksen. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Overraskelsen var derfor stor da begge to viste seg å være positive til forslaget. De måtte bare tenke på det en liten stund.

Den påfølgende tiden snakket de mye sammen, alle tre, og diskuterte hvordan de kunne løse den utradisjonelle bosituasjonen, og hvilke utfordringer de ville møte på.

- Vi måtte finne ut hvordan vi kunne løse det praktisk og følelsesmessig, sier Camilla.

Høsten 2017 fant de huset de valgte å bosette seg i, på Siggerud i Oslo. Huset måtte totalrenoveres, og hele 2018 ble brukt på oppussing. Frem til da hadde Camilla og Aslak bodd sammen, og hatt hver sin kjæreste.

I planen som hadde vokst seg frem under alle samtalene, var de hele veien klare på at huset skulle romme to par. Det måtte være stort nok til det.

Utfordringer i starten

I starten dukket det opp noen utfordringer. For eksempel en lørdagskveld, da Camilla og Knut-Oddvar ville sitte i stua oppe for seg selv, og Aslak ble sittende alene i stua nede.

- Jeg ble litt usikker på om det var greit. Jeg er så dårlig på å la sånne ting passere, så jeg tar opp alle slike situasjoner. Jeg spurte derfor Aslak om han syntes det var greit å sitte alene. Han svarte at det hørtes kjempedeilig ut, sier Camilla, og fortsetter:

- Sånne ting var litt rart i starten, men nå tenker vi ikke over det lenger. Alle gjør det de har lyst til. Noen kvelder er vi hver for oss, andre kvelder samles vi i sofagruppene og ser på TV sammen.

Det skjedde mye på et år, med skilsmisse, nye kjærester og oppussing. Det ble slutt mellom Aslak og hans daværende kjæreste – noe hans mellomste datter sørget for å gjøre noe med: 17. mai 2019 satte hun seg ned sammen med noen venninner, og opprettet en Tinder-profil til Aslak.

I utgangspunktet var ikke Aslak så interessert i å benytte seg av Tinder, men så gikk det kun to dager før han skulle på sine første Tinder-date. Etter kort tid møtte han Anniken, og de har vært sammen siden.

- Men Annikken bor ikke her?

- Hun er her stort sett fra torsdag til mandag hver uke, og alle fridager, sier Camilla.

- Hun er fast inventar, skyter Aslak inn.

Måtte øve på å få det til å fungere

Camilla og Knut-Oddvar deler soverom, og Aslak og Annikken har sitt soverom – i tillegg til at barna har sine soverom. De har også tre bad, slik at det ikke blir kø når man skal pusse tenner eller dusje.

- Vi vet at mange synes at vår løsning er rar og annerledes, men for oss er det en veldig pragmatisk løsning. Første året måtte vi øve oss på å få det til å fungere, mens nå, fire år senere, går det veldig fint, sier Camilla.

- Det ble en brå start, med flytting og oppussing. Vi måtte jobbe sammen for å få det slik vi ønsket, i tillegg til å planlegge og bli enige. Jeg var den eneste i familien som ikke kjente til rutinene, så jeg brukte litt tid på å sette meg inn i det, sier Knut-Oddvar.

At oppussing er krevende for et forhold, er kjent for mange. Det får ofte frem våre verste sider. Men for Camilla, Aslak og Knut-Oddvar, gikk det overraskende bra. Camilla sto for alle løsningene og bestillingene, og Aslak snekret sammen med Knut-Oddvar, som også sørget for innkjøp og sjauing.

- Vi er relativt forskjellige alle sammen, så vi ble godt kjent under den perioden, forteller de.

Barnas reaksjon

- Hvordan reagerte barna, da dere fortalte om den nye bosituasjonen?

- Mottakelsen var ganske blandet. Våre to eldste døtre syntes det var rart, og at det ikke var noe de kunne tenke seg. Hun yngste syntes det var veldig kult – hun hadde sett på kollektivet på NRK, og syntes det virket kult å bo i et bokollektiv, sier Camilla.

Da de flyttet inn, gikk det seg til veldig fort, og alle tre ble veldig fornøyde med løsningen.

- Det var spennende og morsomt, selv om det var oppussingskaos. Barna ble fort trygge på situasjonen, forteller Camilla.

Eldstedatteren har flyttet hjemmefra, men hun er jevnlig på besøk.

- For noen dager siden at hun synes det var så godt å komme til ett hjem, og finne alle sammen her. Hun ringer like gjerne Knut-Oddvar om det er noe hun lurer på, som oss andre, sier Camilla.

Kan ikke være sjalu

Camilla understreker at løsningen ikke passer for personer som sliter med sjalusi. Hun innrømmer at det enkelte hendelser kunne være litt vanskelig med Aslak og Anniken i begynnelsen:

- Om de gjorde ting sammen som jeg hadde savnet i forholdet vårt, kunne jeg kjenne på en sårhet over det. Og det handler ikke om at jeg vil tilbake til han, eller at han gjør noe feil, men man må anerkjenne at det kan gjøre litt vondt, sier Camilla ærlig.

I slike tilfeller pleier Camilla å fortelle hvordan hun føler det, mens hun understreker at det ikke er noe de må stoppe med.

- Jeg fortalte at jeg var glad på deres vegne, men at det kunne være litt vanskelig å være vitne til, og at jeg derfor ville si ifra i tilfelle jeg ble litt stille eller trakk meg unna. Det er en naturlig prosess, og det har gått helt fint, sier hun.

- Knut-Oddvar har vært veldig nøytral – han har ikke kun tatt Camillas parti ved en uenighet. Det er veldig viktig, for om de hadde rottet seg sammen tror jeg at jeg hadde flyttet ut ganske kjapt. Kudos til deg, sier Aslak, og ser bort på Knut-Oddvar, før han fortsetter:

- Det jeg kjente på da Knut-Oddvar flyttet inn, var en redsel for at ungene skulle like han bedre enn meg – noe jeg tror mange kan kjenne på om det kommer en bonuspappa inn i bildet. Men det gikk over veldig fort.

Camilla nikker, og forteller at hun selv syntes det var litt vanskelig å gi slipp da Anniken satte i gang med å bake og å lære ungene å sy. Hun er veldig glad i å lage mat, og fant en fin måte å bli kjent med barna på.

- Det var nok litt enklere for å henne å finne sin plass, ved å bidra. Det var litt rart i starten, men når man har valgt å leve på denne måten, er det en del av pakka, og det må man bare akseptere. Det tok ikke lang tid før jeg innså at ungene er så heldige, som får det beste fra fire voksne. De får full oppmerksomhet, og lærer mange ulike ting, sier Camilla med et smil.

PRAKTISK LØSNING: Hjemme hos familien er det alltid noen som er hjemme og kan bidra. Foto: Ida Bergersen
PRAKTISK LØSNING: Hjemme hos familien er det alltid noen som er hjemme og kan bidra. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Aldri kranglet om økonomien

Hverken Knut-Oddvar eller Anniken har barn fra før, noe som kan være nøkkelen til at det har gått så bra. Om alle hadde hatt flere barn, ville det fort ha blitt fullstendig kaos.

En annen ting som ofte blir et problem i et forhold, er økonomi. Dette har familien hatt styr på fra dag én: De har delt på alle utgifter til huset og oppussingen, og alle setter inn det samme beløpet på en felles konto, som de bruker til å betale fellesutgifter. De har også en felles matkonto, med hvert sitt tilhørende kort.

- Vi har ikke hatt en eneste krangel om økonomi. Vi har jo også romsligere økonomi når vi er tre som deler på alle utgifter, sier Camilla.

En annen potensiell fallgruve er husarbeid, men også det har gått relativt knirkefritt. De har diskutert hva hver enkelt kan gjøre med letthet – hvilke oppgaver det krever minst energi å gjennomføre.

Aslak liker å lage mat, så han tar seg av matlagingen. Knut-Oddvar tar seg av klesvasken og lignende, mens Camilla følger opp barna med skole og fritidsaktiviteter, samt alle husprosjektene.

- Det flyter veldig greit. Om noen av barna skal kjøres et sted, er det alltid noen hjemme. Jeg er stort sett hjemme og tilgjengelig på dagen, så er de andre to her på ettermiddagen og kvelden. Sånn sett er fordelingen veldig praktisk, forteller Aslak.

For å løse logistikk og planlegging, har alle tilgang til en felles kalender, hvor de legger inn avtaler, aktiviteter og alt som skjer i løpet av en uke.

- Hva er det mest utfordrende med bosituasjonen?

Alle tre ser på hverandre med undrende blikk. Det blir stille, før Knut-Oddvar tar ordet:

- Hvem som skal klippe gresset? sier han, mens de andre begynner å le.

- Vi har vært nødt til å være rause med hverandre, for å få det til. Det er en del ting man velger å ikke irritere seg over. Enten tar du det selv, eller så sier du ifra. Aslak er for eksempel sløv med å sette bort skoene sine i gangen, og da sender jeg et bilde av dem og sier at det må håndteres. Skoene er som regel alltid ryddet bort i løpet av dagen, sier Camilla.

Fått mange reaksjoner

Når familien forteller om bosituasjonen til andre, er ofte første reaksjon: «Oi, det var spesielt. Det kunne jeg aldri ha gjort».

- Jeg tenker: Nei, hvorfor skal du? sier Camilla oppgitt, og fortsetter:

- Vi lever i 2021. Fremover vil det komme nye boformer. Jeg ser at Obos og diverse entreprenører bygger deleleiligheter hvor barnas soverom er i midten av bygget, blant annet.

Enkelte som ikke kjenner familien godt, kan tro at det handler om noe seksuelt.

- Jeg tenker at det sier mer om dem enn om oss. Det er Knut-Oddvar og jeg som er sammen, og Aslak og Annikken, men vi bor under samme tak. Hadde vi vært 20 år ville ingen ha hevet et øyebryn, men fordi vi er i 40- og 50-årene, mener enkelte at det er sært og spesielt, sier Camilla.

Noen synes også synd på Aslak – spesielt da han var singel. Enkelte mente at han aldri ville finne seg en dame som ville akseptere bosituasjonen.

- Det har jo vist seg å ikke være en stor utfordring. Andre sier at det må være veldig praktisk for meg å bo med to menn som kan hjelpe til, men det handler ikke om det. Vi er like delaktige alle tre, sier Camilla.

Det er også flere som har vært overbevist om at løsningen ikke vil fungere på sikt, og at det bare er et tidsspørsmål før en av dem flytter ut.

- Jeg lurer på hvor lenge vi må bo her for å vise at det fungerer. Nå har det gått fire år. Det er jo heller ikke sånn at vi er bundet til denne løsningen for resten av livet. Vi gjør det så lenge alle synes det fungerer. Men jeg kan ikke se for meg at vi tre bor sammen når alle barna har flyttet ut, sier Camilla, og ler.

- Mange vet jo ikke hva de skal gjøre når barna flytter ut, så kanskje vi bare fortsetter? sier Aslak.

FUNGERT OVER TID: - Jeg lurer på hvor lenge vi må bo her for å vise at det fungerer, sier Camilla. Foto: Ida Bergersen
FUNGERT OVER TID: - Jeg lurer på hvor lenge vi må bo her for å vise at det fungerer, sier Camilla. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Går an å være venn med eksen

Mange par som skiller seg velger en 50-50-løsning, hvor barna er én uke hos mor, og én uke hos far. Knut-Oddvar forteller at han kjenner flere som har en «helvetesuke» og en «friuke».

- De jobber seg nesten i hjel den ene uken, for å ha tid til barna den neste. Mens vi som bor sammen, alltid har overskudd. Det er alltid noen som kan stille opp og bidra ved behov.

- Tror dere at flere kunne hatt samme bosituasjon?

- Ja, jeg tror det. Jeg tror mange er gode på familien AS, men så får de ikke helt til å være kjærester. Jeg tenker at folk må få vite at det går an å løse en skilsmisse på flere måter, og at det faktisk kan være veldig hyggelig å fortsette samboerskapet. Det er jo nesten forbudt å si at man liker eksen sin, noe som er veldig leit, sier Camilla.

- Jeg kjenner mange som lever i samme hus, fordi det er så upraktisk å flytte fra hverandre, med tanke på barna. Men så er det jo ikke noe hyggelig å bo sammen uten engang å snakke sammen, men bare sørge for at hverdagen går rundt, sier Aslak.

Da Camilla og Aslak innså at romantikken var borte, og at de ønsket seg mer enn de kunne tilby hverandre, valgte de å skille lag før det ble et stygt brudd, med bebreidelser og dårlig stemning. De er enige om at det sannsynligvis har vært avgjørende for at de kan bo slik de gjør i dag.

- Vi ønsker å ha det skikkelig bra begge to, istedenfor å ha det helt greit i 10 år til – frem til ungene flytter ut, og vi kan gå hver vår vei, sier Aslak.

- Jeg føler meg veldig heldig som får oppleve kjærligheten på nytt, sammen med en trygg mann som elsker meg, barna, og til og med liker eksen min. Han bidrar til at barna får vokse opp i et harmonisk, godt hjem, avslutter Camilla.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer