Glutenintoleranse

Camilla Maktabi (38) kuttet ut brød og ble smertefri

Magesmerter og tarmproblemer var en stor del av hverdagen hennes.

NATURLIG MAT: Du finner ikke mye halvfabrikat og ferdigmat på Camillas kjøkken. Hun sverger til ordentlige råvarer og lager mat fra bunnen. Foto: Alf Øystein Støtvig
NATURLIG MAT: Du finner ikke mye halvfabrikat og ferdigmat på Camillas kjøkken. Hun sverger til ordentlige råvarer og lager mat fra bunnen. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLERS.NO: – Hvor er nærmeste do? Det måtte jeg alltid tenke på før. Jeg var så vant til magesmertene at jeg trodde det var normalt, sier Camilla Maktabi (38).

Tobarnsmoren serverer en mettende lunsjsalat hjemme på Bisjord i Vestfold. Lavkarboknekkebrødene som moren har bakt, er dekket av meierismør, skåret med ostehøvel.

– Tidligere spiste jeg et vanlig norsk kosthold med brød og poteter, og naturligvis magert. Jeg var normalvektig, men hadde null energi. På skolen avtalte jeg med lærerne at de måtte vekke meg når jeg sovnet i timene. Sukker holdt energien på et visst nivå, jeg var tungt sukkeravhengig, forteller Camilla.

LES OGSÅ: Jeg frøs, hadde sår hals og var konstant sliten

Kroppen sviktet

Da hun var 18 år, fikk hun utskrevet Vival av legen, fordi han mente at magesmertene måtte ha en psykisk årsak. I midten av 20-årene begynte hun å svime av. Det viste seg at kroppen ikke tok opp vitaminet B-12, som hun måtte få injeksjoner av.

Camilla skranglet av gårde, men tok utdannelse som sivilingeniør og ble mamma til Mina da hun var 31 år. Så fulgte en periode med en rekke inflammasjoner, den alvorligste var dobbeltsidig betennelse i egglederne.

-Jeg var livredd, og jeg ønsket meg flere barn. I denne perioden slet jeg med panikkangst – kroppen var totalt nedkjørt, sier Camilla.

Egglederne var heldigvis ikke skadet.

Spiser ren mat

– Jeg er glad jeg ble så syk, ellers hadde jeg ikke begynt å lese meg opp på kosthold. Og jeg skjønte intuitivt at naturlig mat må være det beste for kroppen, som steinalderkost og lavkarbo – mat som er minst mulig bearbeidet og med lite karbohydrater.

Boken «The Primal Blueprint» av Mark Sisson og hans blogg www.marksdailyapple.com fascinerte henne. Sisson påpeker at menneskedyret ikke er genetisk tilpasset til å spise korn, sukker og annen høykarbobasert, industriframstilt mat.

– Det er logisk at det beste for kroppen er å spise ren mat! Jeg liker å tenke at jeg skal spise mat som er tilpasset menneskedyret og følge evolusjonsbiologien. Derfor reduserte jeg på inntak av brød, og mageplagene ble gradvis bedre. En blodprøve hos Lab 1, det såkalte Matpanelet, viste at jeg har en forhøyet reaksjon på gliadin, en bestanddel i gluten. Melkeprodukter tåler jeg godt.

Camilla kuttet ut gluten tvert og erstattet høykarbohydratene med grønnsaker og mye mer naturlig fett, som smør, fløte, crème fraîche, kokosolje og olivenolje. Kostholdet ble mer næringsrikt, variert og naturlig.

– Det tok helt av! Magesmertene forsvant på et blunk. Og plutselig fikk jeg masse krefter. Jeg tenker mye klarere, det er som om vinduene inni hodet er blitt vasket. Tidligere hadde jeg ikke overskudd til annet enn å ligge på sofaen, nå har jeg masse energi til å bry meg om andre.

FULL AV KRUTT: -Jeg prøver å få tid til å trene, som å løpe eller drive yoga, sier Camilla.
 Foto: Alf Øystein Støtvig
FULL AV KRUTT: -Jeg prøver å få tid til å trene, som å løpe eller drive yoga, sier Camilla. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer

LES OGSÅ: Friske og slanke med lavkarbo

Varige resultater

Camilla meldte seg inn i «Kostreform for bedre helse», en ideell uavhengig helsepolitisk organisasjon. Fastlegen hennes, Hanne Mayo, hadde samme synet på mat og helse, og engasjerte seg i Kostreform samtidig.

– Vi er dømt til å bli syke av det vestlige kostholdet hvor mye næring er fjernet, og karbohydratinnholdet jevnt over er for høyt. Det fører til blant annet diabetes, hjerte- og karsykdommer, autoimmune sykdommer, visse typer kreft og mageplager. At folk flest må ta kolesterolsenkende medisiner når de blir eldre, er det ingen som stusser over, sier Camilla og legger til:

– Folk prøver å etterleve myndighetenes kostråd, som ikke er oppdatert i henhold til ny forskning, og opplever at de allikevel får dårligere helse.

Hun blir opprørt av TV-programmer som «The biggest loser», hvor overvektige settes på lavkaloridiett og trener som gale.

– Det er dårlig gjort. Hjertet mitt blør for dem som sliter og vil ned i vekt, og tror at den eneste veien er å sulte. Men de slåss mot sin egen biologi. Spis heller karbohydratredusert, naturlig mat, og nok fett. Bli mett, og tren moderat – du får så mye bedre helse og varige resultater, råder Camilla.

Ikke fanatisk

Tre og et halvt år er gått siden Camilla kuttet ut gluten og la om til lavkarbo. I mellomtiden kom også datteren Silje (2 1/2) til verden. Camilla jobber nå som daglig leder av Kokkersvold AS, arkitekt- og rådgivende ingeniørkontor.

– Jeg jobber veldig mye. Men det er blitt min livsoppgave å fortelle verden at du kan bli frisk med steinalder- og lavkarbokost, som det dessverre skrives mye feilaktig om, sier Camilla.

Hun er også opptatt av ikke å bli helt fanatisk. Begynn med å legge om ett måltid, og ta resten steg for steg.

-Ikke la det perfekte komme i veien for at kostholdet blir bra nok. Av og til spiser også vi wienerpølser til middag. Det er ok.

JA-MAT: Olivenolje, meierismør, kokosfett, laks, flesk og entrecôte er ideell mat i et steinalder/lavkarbokosthold. Foto: Alf Øystein Støtvig
JA-MAT: Olivenolje, meierismør, kokosfett, laks, flesk og entrecôte er ideell mat i et steinalder/lavkarbokosthold. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer

LES OGSÅ: Slik lykkes du med lavkarbo

Tar tarmen på alvor

Camillas fastlege, Hanne Mayo, fikk kunnskap om lavkarbokostholdets effekter da legeektemannen kunne slutte med diabetesmedisiner etter et opphold på Dr. Hexebergs klinikk i Spania. Hele familien la om til lavkarbokosthold og ble friske og normalvektige.

Lege Hanne Mayo har selv et lavkarbokosthold. Foto: Privat
Lege Hanne Mayo har selv et lavkarbokosthold. Foto: Privat Vis mer

– Jeg opplever ofte at pasienter har mageplager i form av smerter, luft, løs avføring og sure oppstøt. Jeg må spørre dem veldig direkte, for mange har vent seg til plagene og tror det skal være sånn, sier Mayo.

Hun forteller at de fleste kan ha mange forskjellige symptomer, så utredningen starter med vanlige blodprøver, sjekk av stoffskiftet, hormoner og eventuell arvelig disposisjon for intoleranse mot matvarer.

Har pasienten lavt opptak av vitaminer og mineraler, kan det tyde på en dårlig fungerende tarm. Er opptaket fremdeles dårlig etter tilskudd av de manglende vitaminene og mineralene, bestiller hun en Matpanel-blodprøve som kan gi svar på om det foreligger en matintoleranse.

– Får du utslag på gluten og melk, betyr det at tarmen fungerer dårlig. En intoleranse eller allergi vil kunne gi seg utslag i lekk tarm, som betyr at proteiner lekker ut i blodet og «forvirrer» immunforsvaret, sier Mayo. – Kutter du ut gluten og melk, kan du for eksempel tåle andre matvarer som du før var intolerant mot bedre.

SALAT TIL LUNSJ: Camilla lager mye salater, og erstatter gjerne lunsj-brødskivene med salat. Datteren Mina (6) er også glad i frukt og grønt.
 Foto: Alf Øystein Støtvig
SALAT TIL LUNSJ: Camilla lager mye salater, og erstatter gjerne lunsj-brødskivene med salat. Datteren Mina (6) er også glad i frukt og grønt. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer

LES OGSÅ: Therese koser seg med lavkarbomat

Påvirker psyken

Mayo mener at glutenfrie erstatningsprodukter er unødvendig og næringsfattig mat.

– La heller naturlig mat, som en entrecôte med naturlig fett og brokkoli, bli din nye middag, sier hun.

Gir blodprøven utslag på melkeproteiner, kan dette påvirke psyken i stor grad, som depresjoner, angst, manglende energi og konsentrasjon.

– Du kan selv erstatte gluten og melkeprodukter med næringsrik mat du tåler. Effekten på psyken kan komme etter noe tid, opptil et halvt år. Magesymptomer forsvinner derimot ganske raskt, sier Mayo.

Hun opplever at den største utfordringen for pasientene er å legge om kosten fra kneipp, ost og melk. Mange er også sterkt sukkeravhengige, slik Camilla Maktabi var.

Må ha sjokolade

– Påfallende mange bare må ha sjokolade. Det skyldes gjerne et ustabilt blodsukker, men også lykkefølelsen som følger med sukker. Men sukker kan utløse sykdommer som diabetes, hjerteinfarkt, revmatisme og migrene, for eksempel, sier Mayo.

Kostreforms kostholdsråd er som følger: Et sunt kosthold består av kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, fete meieriprodukter, nøtter, frø, frukt og bær. Unngå eller begrens sukker, kornprodukter, planteoljer med mye omega-6-fettsyrer og plantemargariner. Lag mat fra bunnen av – og drikk vann.

– Noen av de mest spennende tilfellene er ME-pasienter som har lagt om kostholdet med gode resultater. Min dårligste pasient la om til streng steinalderkost i 30 dager, og etter bare 15 dager troppet hun opp i treningstøy med fornyet energi. Nå vil hun studere ernæringsterapi fordi hun synes resultatet var så revolusjonerende, sier Mayo.

Tåler du ikke gluten og melk?

Skaff deg kunnskap om lavkarbo/steinalderkost og finn oppskrifter på nettet og i bøker.

Prøv 30 dager uten korn- og melkeprodukter, alt av sukker, belgfrukter, juice og brus. Begrens inntak av frukt – og se hva som skjer med kroppen.

Spis når du er sulten, spis til du er mett. Du trenger ikke spise hver tredje time for å holde blodsukkeret «jevnt».

Har du uforklarlige mageproblemer – prøv å kutte ut bare gluten og melkeprodukter i to til seks måneder. Spis variert, med mye grønnsaker. Mange blir symptomfrie etter bare noen dager.

Få tatt en Lab 1-blodprøve. Hvis fastlegen din ikke støtter deg, kan du bestille prøven hos en privat lege, men stadig flere aksepterer den. Den koster rundt kr 2500 (www.lab1.no).

Kilde: Camilla Maktabi og Hanne Mayo, Kostreform Vestfold

CAMILLAS LUNSJSALAT: Camilla spiser mest ren og naturlig mat. Foto: Alf Øystein Støtvig
CAMILLAS LUNSJSALAT: Camilla spiser mest ren og naturlig mat. Foto: Alf Øystein Støtvig Vis mer

LES OGSÅ: Ble kvitt mageproblemene

Camillas lunsjsalat

1 pose «Baby leaf» salatblanding eller tilsvarende

1 god neve ruccolasalat

agurk, ønsket mengde

paprika, ønsket mengde (rød og gul)

5–6 cherrytomater

2 jordbær, delt i båter

4 spekeskinkeruller

1–2 kokte egg

nykvernet pepper, et dryss salt.

Sprinkle over olivenolje og balsamicoeddik, eventuelt hjemmelaget vinaigrette. Serveres med lavkarboknekkebrød med masse smør.

Hva er gluten?

Gluten er en blanding av de to proteinene gliadin og glutenin. Finnes i hvete, bygg, rug, spelt. Havre er i utgangspunktet glutenfritt. Mel av mais, ris, hirse og bokhvete inneholder ikke gluten, men er rikt på karbohydrater.

Man tror at 7–8 prosent av befolkningen i Norge har en form for glutenintoleranse – for eksempel i form av cøliaki eller ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

Kilde: Wikipedia og Norsk Cøliakiforening

Les mer på www.rivjernet.com

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer