Bo fra hverandre:

Carina og Erik giftet seg uten å ha bodd sammen - i dag lever de fortsatt hver for seg - lykkelig gift

Boformen LAT (Living Apart Together) er blitt mer og mer populær. Carina (46) og Erik (47) er gift, men bor i hver sin by, to mil fra hverandre.

BO FRA HVERANDRE: Carina og Erik bor fra hverandre, men er lykkelig gift. Hva er egentlig greia med boformen LAT (Living Apart Together)? FOTO: Privat
BO FRA HVERANDRE: Carina og Erik bor fra hverandre, men er lykkelig gift. Hva er egentlig greia med boformen LAT (Living Apart Together)? FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Vi er invitert hjem til Carina Trydal Osvold, i hennes hyggelige hjem utenfor Tønsberg. Der møter vi også mannen hennes, Erik Osvold. Da Carina og Erik fikk kontakt på Møteplassen.no i februar 2013, var det på ingen måte full klaff.

– Jeg lette etter nye venner, og var overhodet ikke interessert i kjæreste. Jeg var lei av mannfolk, og fornøyd med livet, der de to døtrene mine betyr mest av alt. Men jeg kunne godt tenke meg flere hyggelige mennesker til vennegjengen min, forteller Carina.

– Da jeg hørte dette, skjønte jeg at jeg ikke trengte å kaste bort tid på Carina, det var jo en kjæreste jeg ville ha, sier Erik smilende.

Likevel møttes de, og noe må det ha vært, for 4. september 2015, giftet Carina og Erik seg, uten å ha bodd sammen.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

GIFT: Carina og Erik giftet seg i 2015. Da hadde de aldri bodd sammen. FOTO: Privat
GIFT: Carina og Erik giftet seg i 2015. Da hadde de aldri bodd sammen. FOTO: Privat Vis mer

Derfor velger flere særboerskap

– I vår tid har det blitt vanligere med forskjellige samlivsformer, sier familieterapeut Lillian Husby ved Familievernkontoret Sør Trøndelag.

– Det jeg har sett av forskning viser at cirka ti prosent av par velger å bo hver for seg. Noe av grunnen til at par velger særboerskap, er at de har ett eller flere samlivsbrudd bak seg, og ofte er det i tillegg snakk om dine og mine barn. Større økonomisk frihet, tillater også flere par to hushold nå enn tidligere.

FAMILIETERAPEUT: Lillian Husby forteller at flere gifte par velger å bo hver for seg. FOTO: Privat
FAMILIETERAPEUT: Lillian Husby forteller at flere gifte par velger å bo hver for seg. FOTO: Privat Vis mer

Hun forklarer at andre kan velge boformen i starten av forholdet, for å teste ut relasjonen.

– Det kan også ligge forpliktelsesangst i dette. Å miste kontroll, og å måtte forholde seg til en annen person med egne verdier og valg, kan være krevende. Ofte medfører dette at begge parter må oppgi noe av sitt eget, til fellesskapets beste, sier hun.

LES OGSÅ: Skal du flytte inn i kjærestens bolig?

- Var redd hun ville skille seg

– Da Erik solgte huset sitt før jul i 2015, ble det naturlig for oss å flytte sammen. Erik og de to yngste sønnene flyttet inn hos meg, og vi fikk en uventet ro over forholdet, og ble en veldig sammensveiset gjeng, forteller Carina.

– Vi hadde ni fine måneder under samme tak. Men under en krangel om hva sparepengene våre skulle gå til, valgte Erik å ta med seg guttene og finne seg ny bolig i Horten. Jeg var uenig i avgjørelsen, og mente vi burde stå løpet ut.

Erik forteller at han savnet å kunne ta økonomiske avgjørelser uten å måtte ta hensyn til andre.

SAMMEN, MEN BOR HVER FOR SEG: - Vi er på mange måter ulike, men på andre måter kanskje litt for like, sier Erik. FOTO: Privat
SAMMEN, MEN BOR HVER FOR SEG: - Vi er på mange måter ulike, men på andre måter kanskje litt for like, sier Erik. FOTO: Privat Vis mer

– Og når jeg i tillegg syntes det ble tungvint å bo to mil unna guttas skole og fritidsaktiviteter, kjentes det riktig å flytte. Det hadde ikke noe med min kjærlighet til Carina å gjøre, forklarer han.

– Men jeg var redd hun ville skilles!

Etter noen dager, innså Carina fordelene ved å ha alenetid og slippe mas og rot. Og etter en uke, ble Carina og Erik enige om å fortsette ekteskapet som særboere.

– Vi er på mange måter ulike, men på andre måter kanskje litt for like, sier Erik.

– I hvert fall når det kommer til temperament. Vi er noen hissigpropper begge to, og trenger litt tid hver for oss for å kjøle oss ned. Carina og Erik ser på hverandre og ler.

LES OGSÅ: Ikke gå i disse økonomifellene

Har daglig kontakt

Carina og Erik trives med å bo hver for seg, og for øyeblikket ser de bare fordeler ved det. Det går mye i meldinger, og Carina vil gjerne at de skal ønske hverandre god natt på telefonen hver kveld. Da orker ikke Erik lange praten, men et lite «natta» er greit.

– Vi besøker hverandre 1 – 3 ganger i uken. De ukene Erik har barna, reiser jeg til Horten, de andre ukene kommer han til meg. Vi har begge en skuff og en hylle hos den andre. Det funker kjempefint, sier Carina.

– Den som får besøk, sørger for maten, så vi slipper å irritere oss over husarbeid og andre oppgaver det er naturlig for et ektepar å dele på, sier Erik.

– Men det hender det går en kule varmt likevel. Vi kan krangle så busta fyker det ene øyeblikket, og råkline det neste. Så det er aldri kjedelig mellom oss.

Carina forteller at de også hjelper hverandre. Kanskje passer hun barna, mens han fikser noe praktisk. Det er mye lettere å finne løsninger når de ikke lenger bor sammen.

– Men jeg har ikke lyst til å møte alderdommen alene, sier Carina.

– Så vi får se hvordan vi innretter oss som pensjonister. Foreløpig har vi i hvert fall ingen planer om å flytte sammen. (Pssst: Derfor bør dere ha samboerkontrakt!)

Men hvordan skal man egentlig få et særboerskap til å fungere over lang tid? Ifølge Husby kreves det både fleksibilitet, raushet, selvstendighet og trygghet, både på seg selv og partneren.

– Det kan bli en utfordring å greie å vedlikeholde og videreutvikle parrelasjonen. Det vil kreve at partene har tett kontakt, både ved å møte hverandre og å ha telefonisk og digital kontakt. Og jeg opplever at de fleste kjærestepar i det lange løp ønsker å bo sammen med den de er glad i, avslutter Husby.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet
LES OGSÅ: Tid alene kan være svært sunt for både deg og parforholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer