«Menn viser fram pikken sin»:

Caroline Hainer har skrevet bok om «dickpics»

Hvorfor velger egentlig så mange menn å sende ut bilder av tissen sin?

«MENN ViSER FRAM PIKKEN SIN»: Den svenske forfatteren skrev boka «Menn viser fram pikken sin» fordi hun ønsket å forstå hvordan den åpenbare kommunikasjonssvikten mellom menn og kvinner faktisk oppstår.​ FOTO: Emily Dahl
«MENN ViSER FRAM PIKKEN SIN»: Den svenske forfatteren skrev boka «Menn viser fram pikken sin» fordi hun ønsket å forstå hvordan den åpenbare kommunikasjonssvikten mellom menn og kvinner faktisk oppstår.​ FOTO: Emily Dahl Vis mer
Publisert

«Jeg hadde virkelig ikke ventet meg et bilde av en erigert penis. Spesielt ikke fra en fremmed mann. Men der var den, i nærbilde. Erigert, stolt og spørrende. I det minste var også avsenderen spørrende. Hva synes du? spurte han». Slik lyder innledningen til Caroline Hainers faktabok om penisbilder.

For tre år siden mottok nemlig den svenske 41-åringen sitt aller første «dickpic», altså et bilde av en manns kjønnsorgan, helt uoppfordret gjennom en datingside. Det sjokkerte henne. «Hvorfor sendte han det til meg?», «hva skal jeg svare på dette?» og «hva forventer han at jeg skal bruke dette til?» var spørsmål som begynte å sirkulere rundt i hodet til den nysingle kvinnen.

- Etter å ha mottatt dette bildet i 2014 fortalte jeg opprørt til flere venninner om hva som hadde skjedd. Men alle de single venninnene mine bare løftet på skuldrene og sa at «dickpics» var helt vanlig. Vanlig? Altså, om det var så vanlig - hvorfor snakket ingen om det da? Og uten noen som helst tanker i bakhodet om at jeg ville skrive bok, så begynte jeg å gjøre grundig research. Dette fenomenet måtte jeg finne ut av, sier Hainer til KK.

Og akkurat det bildet, som ifølge henne selv var et svarthvitt portrett av en erigert penis plassert mellom to vide bein på en sengekant, skulle i ettertid vise seg å bli selve oppakten til boken «Menn viser fram pikken sin».

Boken består i dag av ti essays med ulike vinklinger, som til sammen skal besvare hvorfor menn velger å sende bilde av penisen sin til kvinner.

Må bevise noe

- Og basert på den informasjonen du nå har samlet inn gjennom prosjektet, hvorfor sendes det dickpicks i 2018?

- Det finnes det et langt svar på, men jeg skal prøve å fatte meg i korthet: ​det handler for mange om å manifestere at man er mann nok. Om man i dag føler seg utfordret som mann, noe som kan være sannsynlig at flere gjør med tanke på både MeToo-kampanjen og at det ikke lenger er like populært med en maskulin verden, så må de vise frem sin mannlige side på andre måter. De ønsker ved hjelp av sin penis å skape en reaksjon hos andre. Det ironiske da er jo at det er omtrent ingen som trenger å spekulere på om en mann har penis eller ikke. Jeg tror heller ikke så mange lurer på om de har sexlyst eller er seksuelt kapable, sier Hainer, som også trekker frem at en stor gruppe menn velger å sende penisbilder for å unngå prat, og heller velger å gå på rett på sak.

Ble overrasket

For å resonnere seg frem til de funnene hun har gjort gjennom «dickpic»-prosjektet har Hainer gjennomført intervjuer med venninner, med venninner av venninner, gjort dybdeintervjuer med sexologer, politi, jurister og en lingvist, fått innblikk i tankene til noen menn som selv har sendt intime bilder av kjønnet sitt, samt mye annen research.

- Det som har overrasket meg mest gjennom denne prosessen, sett bort fra det at «dickpics» er såpass vanlig, har vært det juridiske aspektet rundt det. Jeg har notert meg at omtrent ingen kvinner synes det er særlig kult å få slike bilder. Ingen av de jeg har snakket med har syntes det har vært greit, tvert i mot oppleves det gjerne som både irriterende og ubehagelig. Men tross det - og det at det faktisk er ulovlig - så er det svært få av de som blir utsatt som velger å anmelde situasjonen.

- Jeg sitter igjen med et inntrykk av at de fleste skyver det bort, enten ved at de unnskylder med at «det er jo bare et bilde», kanskje frykter de at politiet ikke tar dem på alvor - eller så er de redde for at avsenderen skal bli sint.

Hainer har også reagert på hvor lite de mennene hun har snakket med faktisk har reflektert over det de har gjort. Hun har fra starten av vært bevisst på å gå åpensinnet inn i prosjektet, og har på ingen måte vært ute etter å ta noen - ei heller å komme med pekefingeren opp i ansiktet til menn og si at «dette er feil». Alt hun ønsket var å prøve å forstå hvordan den åpenbare kommunikasjonssvikten mellom menn og kvinner faktisk oppstår.

- Likevel ble jeg møtt med svar som «jeg synes bare det var gøy» eller «jeg ville bare prøve for å se hva jeg fikk til svar» - og så stoppet det liksom der. Jeg har riktignok ikke snakket med mange menn, men det forundrer meg hvor lite refleksjon det er når det kommer til hvordan kvinnen faktisk føler seg. Det er trist, sier Hainer.

Lite kommunikasjon

- Kan du si noe om det er en viss type menn som sender «dickpics»?

- Det er det som er så rart, for jeg har ikke funnet noen spesielle likhetstrekk blant de mennene som sender, og har dermed ikke hatt muligheten til å kategorisere de aktuelle til «den typen mann». Er det liksom de som bor i byen som sender mest, eller de på landet? Svaret er at jeg vet ikke - det gjelder begge deler. Det jeg derimot har oppdaget er at det er vanligere blant eldre. Man tror gjerne det er de unge og veltrente guttene som topper denne lista, men det viser seg faktisk at det er menn rundt 40-50 år som er de aller ivrigste, sier hun.

Og til tross for at det jevnlig pågår en aktuell debatt om kjønnsroller i samfunnet og balansen mellom menn og kvinner, så prates det fortsatt lite om hvordan vi kommuniserer oss i mellom når det kommer til dating. Ifølge Hainer mangler det en del ord når det kommer til visse aspekter knyttet til dating.

- Det er noe jeg absolutt har lært gjennom dette. Fra kvinnens hold så finner man gjerne interesse for en mann og begynner å prate - fra mannens hold finner man interesse og sender et dickpic. Det hadde selvfølgelig vært greit om man hadde spurt, men ifølge mange av de mennene jeg har snakket med så har flere sagt at «men er man på Tinder så må man tåle sånne bilder», mens kvinner skjønner ikke den tankegangen i det hele tatt.

Positiv respons

Etter at «Menn viser fram pikken sin» ble utgitt i oktober i fjor har den fått overraskende mye positiv respons - til og med fra en del menn som har funnet nyttig innsikt mellom de fargesprakende permene.

- Jeg fikk en del «drittkommentarer» før boken ble sluppet, spesielt i kommentarfeltene. «Hvorfor hater dere menn hele tiden?» og «hva er vitsen med dette?» var spørsmål både jeg og forlaget fikk. Og jeg er sikker på at det var tittelen på boka som provoserte. Til og med en av mine nærmeste kompiser ble provosert på det tidspunktet. Men jeg tror de fleste nå har forstått at dette kun er en ærlig undersøkelse på et aktuelt fenomen.

Som en motreaksjon på det hele var Hainer faktisk forberedt på en haug av dickpics da boken ble utgitt. Det svenske bokforlaget Mondial oppfordret henne til og med til å endre hjemmeadresse for å unngå de verste bildene. Heldigvis skjedde det motsatte, og det morsomste for henne vært responsen hun har fått fra sin egen mor etter utgivelsen.

- Mamma var i utgangspunktet ikke særlig begeistret for at jeg skulle gi ut en bok om penisbilder, men etter at den fant sin plass i butikkhyllene ble hun plutselig skikkelig supporter. Hun og fem venninner i 70-årsalderen har til og med laget en egen bokklubb for å lese boken min sammen. De har jo lenge hatt lyst til å delta i blant annet MeToo-kampanjen, men har tidligere følt at de ikke har har hatt tilknytning nok eller hatt noe å komme med. Nå bruker de boken min for å kunne delta i de aktuelle debattene - det gjør meg veldig glad. Jeg hadde ikke akkurat forventet at denne boka skulle treffe damer på 75 år, ler Hainer.

- Og til slutt må jeg spørre: hvordan skal man reagere om man får tilsendt et dickpic?

- Hvordan man reagerer følelsesmessig er jo en spontan reaksjon fra kroppen og er selvfølgelig veldig individuelt. Om noen reagerer positivt så er det etter min mening helt topp, jeg skal ikke slakte noen for det. Opplever man derimot et dypt ubehag, som mange gjør, så må man lytte til den følelsen og ta det på alvor. Det viktigste er å opplyse avsenderen om at dette ikke er kult. La personen vite hva han er med på å skape, for mange skjønner faktisk ikke hvor grensen går. Jeg tror at akkurat det kan være en løsning på å minske antall dickpics, og jeg håper virkelig på en bedring i kommunikasjonen mellom menn og kvinner.

LES OGSÅ: Dette skjer med datinglivet i 2018

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer