<strong>TRUE CRIME:</strong> Casey Anthony smiler i retten. Hun ble beskyldt for å ha drept datteren Caylee Marie i 2008 - men ble frikjent, til overraskelse for resten av USA som fulgte saken med argusøyne. Dette bildet er fra rettshøringene i 2011. Foto: NTB Scanpix
TRUE CRIME: Casey Anthony smiler i retten. Hun ble beskyldt for å ha drept datteren Caylee Marie i 2008 - men ble frikjent, til overraskelse for resten av USA som fulgte saken med argusøyne. Dette bildet er fra rettshøringene i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

True crime:

Casey Anthony beskyldt for å ha drept datteren (2): – Jeg sover godt om natten

Drapssaken som rystet USA.

Publisert
Sist oppdatert

I 2008 forsvant lille Caylee Marie Anthony (2) fra sitt hjem i Orlando, Florida. Hun bodde sammen med moren Casey Marie (31) og besteforeldrene George og Cindy Anthony. 2-åringen ble sist sett 16. juni.

Men det skulle gå hele 31 dager før noen etterlyste lille Caylee Marie. Det var mormor Cindy som, den 15. juli, ringte 911 og fortalte at hun ikke hadde sett barnebarnet på fire uker.

– Caylee er forsvunnet. Jeg fant bilen til datteren min i dag, og det lukter som om det har ligget en død kropp i bilen, sa hun i 911-samtalen, ifølge kopier av nødsamtalen gjengitt av nettstedet Archive.is.

<strong>LYKKELIGE TIDER:</strong> Casey Anthony i lek med datteren Caylee Anthony. Hun ble bare to år gammel. Foto: NTB Scanpix
LYKKELIGE TIDER: Casey Anthony i lek med datteren Caylee Anthony. Hun ble bare to år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det har senere kommet frem at ettbarnsmoren Casey ved flere anledninger fortalte familie og venner at hun var opptatt med jobb i Tampa, Florida og at datteren Caylee var med en barnevakt ved navn Zenaida «Zanny» Fernandez-Gonzalez - og at det var derfor de ikke fikk se henne.

Det viser seg at Fernandez-Gonzalez aldri hadde hatt noen forbindelser med familien Anthony, og at hun aldri hadde vært 2-åringens barnevakt, skriver Christianpost.com.

LES OGSÅ: 16-åringene Shelia og Rachel drepte bestevenninnen og holdt det skjult i et halvt år

– Dersom jeg virkelig ønsket å bli kvitt henne hadde jeg latt henne være hos foreldrene mine

Til etterforskerne sa Casey at hun trodde datteren var kidnappet av barnevakten, og at hun ikke hadde kontaktet politiet fordi hun var redd for konsekvensene.

– Jeg har brukt hver eneste dag siden mandag 9. juni 2008 på å lete etter datteren min. Jeg har løyet og stjålet fra venner og familie for å gjøre alt som sto i min makt for å finne datteren min. Jeg har unngått å ringe politiet eller gi beskjed til min familie ut av redsel for konsekvensene. Jeg har, og er fremdeles, redd for hva som har skjedd, eller hva som kan skje, med Caylee, sa hun i en skriftlig erklæring, avsagt under ed, 16. juli 2008 - dagen hun ble arrestert, skrev USAtoday i 2008.

Det kommer også frem at Casey ønsket å adoptere bort datteren før hun ble født, men at foreldrene Cindy og George ikke gikk med på dette.

<strong>BESTEFORELDRENE:</strong> Cindy og George Anthony ble en periode begge mistenkt for å ha vært delaktige i drapet. Casey hevdet også at faren hadde seksuelt misbrukt henne som barn - dette hevdet George Anthony at var rent oppspinn. Det ble aldri lagt frem bevis for at han hadde vært delaktig i drapet på barnebarnet, heller ikke for seksuelt misbruk av datteren. Foto: NTB Scanpix
BESTEFORELDRENE: Cindy og George Anthony ble en periode begge mistenkt for å ha vært delaktige i drapet. Casey hevdet også at faren hadde seksuelt misbrukt henne som barn - dette hevdet George Anthony at var rent oppspinn. Det ble aldri lagt frem bevis for at han hadde vært delaktig i drapet på barnebarnet, heller ikke for seksuelt misbruk av datteren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Dersom jeg virkelig ønsket å bli kvitt henne hadde jeg latt henne være hos foreldrene mine, og så hadde jeg stukket av gårde. Jeg hadde flyttet ut. Jeg hadde gitt min mor foreldreretten over henne, sa hun i den skriftlige erklæringen.

Kort tid etter arrestasjonen i juli ble Casey anklaget for å komme med falske opplysninger under etterforskningen, forsømmelse overfor sitt eget barn og for å ha forhindret etterforskningsarbeidet. Hun ble løslatt via en kausjon på 500 000 dollar.

Men fem måneder etter 911-samtalen gjort av mormor Cindy ble levningene av den lille jenta, som hadde fylt tre år 9. august 2008, funnet i et skogholt i nærheten av familien Anthonys hjem i Orlando. Da viste kalenderen 11. desember 2008.

Den lille kroppen ble funnet i en søppelpose med en kraftig tape hengende fra håret hennes og ved munnen, opplyser nettstedet Web.archive.org. Noen dager senere ble flere benrester funnet i skogholtet. Rettsmedisiner Dr. Jan Garavaglia bekreftet den 19. desember at levningene som ble funnet var Caylee. Han bekreftet at det var snakk om et drap, men at dødsårsaken foreløpig var ukjent.

<strong>UNDER RETTSHØRINGENE:</strong> Rettssaken mot Casey Anthony tok seks uker, og varte fra mai til juli 2011. I bakgrunnen er hennes forsvarer Jose Baez. Foto: NTB Scanpix
UNDER RETTSHØRINGENE: Rettssaken mot Casey Anthony tok seks uker, og varte fra mai til juli 2011. I bakgrunnen er hennes forsvarer Jose Baez. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Den 24. mai 2011 begynte det som i amerikansk historie skulle bli en av de mest omdiskuterte rettssakene som til nå har funnet sted.

LES OGSÅ: Denne nordmannen var en av de mistenkte i den myteomspunnede Lindbergh-saken

Hevdet at 2-åringen druknet i familiens basseng

Påtalemyndigheten hevdet at Casey Anthony var en festglad kvinne, som ikke taklet foreldreansvaret for sin to år gamle datter. Det fantes nemlig beviser på at ettbarnsmoren ved flere anledninger hadde festet i den perioden datteren var borte. I tillegg hadde hun, to dager etter at datteren sist var sett i live, skaffet seg en tatovering med det italienske uttrykket «Bella vita», som på norsk kan oversettes til «vakkert liv».

På datamaskinen hennes ble det også funnet beviser på at hun hadde søkt på ordet kloroform, et løsningsmiddel kjent for sin bedøvende virkning, og det ble derfor antydet at hun hadde brukt dette i drapsprosessen.

Casey Anthonys forsvarer Jose Baez hevdet på sin side at 2-åringen druknet i familiens basseng den 16. juni 2008. Ifølge forsvareren var det morfar George Anthony som fant den døde kroppen i bassenget, og han skal også ha kvittet seg med liket.

Baez hevdet at George Anthony hadde misbrukt Casey seksuelt helt siden hun var et barn, og at dette misbruket skal ha forårsaket at hun gikk inn i en sinnstilstand hvor hun ikke turte å si ifra til politiet hva som skjedde med datteren den skjebnesvangre sommerdagen i 2008. På vegne av den drapsmistenkte kvinnen innrømmet Baez at påstanden om at Zenaida Fernandez-Gonzalez var datterens barnevakt var fabrikert.

Rundt 400 bevis ble lagt frem under rettshøringene, og i vitneboksen var blant andre besteforeldrene George og Cindy. Han hevdet at anklagene om seksuelt misbruk overfor datteren Casey var oppspinn. Påtalemyndigheten kalte inn 59 vitner, mens forsvaret hadde 47 vitner i vitneboksen.

Den drapsmistenkte kvinnen Casey Anthony nektet å vitne i saken. Påtalemyndigheten, som ønsket dødsstraff, hevdet at Casey var en kaldblodig og utspekulert morder som drepte datteren sin, mens forsvaret hevdet at dette handlet om en ulykke som hadde rammet «feil» familie - en dysfunksjonell familie hvor seksuelt misbruk hadde satt sitt preg på den drapsmistenkte kvinnen. Forsvaret kom aldri med bevis for hverken seksuelt misbruk eller at George Anthony hadde kvittet seg med det døde barnebarnet.

LES OGSÅ: Neil Entwistle drepte kona og datteren - skjulte latterkrampe under rettssaken

Dommen skapte furore i USA

Rettssaken varte i seks uker, og den 5. juli 2011 kom dommen. Juryen erklærte Casey Anthony ikke skyldig i overlagt drap og barnemisbruk, men hun ble derimot dømt for falske forklaringer under etterforskningen. Ettersom hun allerede hadde sittet fengslet i 1043 dager etter arrestasjonen i juli 2008, og på grunn av god oppførsel, ble hun sluppet fri allerede 17. juli 2011. To dager etter at hun ble frikjent for drapet på datteren.

<strong>FRIKJENT:</strong> 5. juli 2011 ble hun frikjent for overlagt drap. Her har hun akkurat fått dommen. Foto: NTB Scanpix
FRIKJENT: 5. juli 2011 ble hun frikjent for overlagt drap. Her har hun akkurat fått dommen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Dommen skapte furore i USA, og flere tok til sosiale medier for å ytre sin motstand og sine tanker rundt dommen - deriblant flere kjendiser.

Reality-kjendis og tobarnsmor Kim Kardashian (38) postet et innlegg på Twitter hvor hun fortalte at hun var i sjokk over dommen:

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

Skuespiller Mandy Moore (35) forklarer i et innlegg på Twitter at hun synes utfallet og historien var tragisk for alle de involverte:

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

Mens skuespiller Jason Biggs (41) refererte til den mye omtalte O.J. Simpson-saken - som Casey Anthony-saken ved flere anledninger ble sammenlignet med - og skrev på sin Twitter-konto at «hansken ikke kan ha passet». En referanse til O.J. Simpson-rettssaken, hvor det til slutt ble hansken man antok morderen hadde hatt på seg under drapene på Nicole Brown og Ron Goldman i 1994, som ble avgjørende «bevis» på at idrettsstjernen ikke var dobbeltdrapsmann:

LES OGSÅ: - Ingen vet hvem Nicole Simpson egentlig var

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer– Jeg bryr meg ikke om hva folk måtte tenke om meg

Etter at Casey Anthony ble en fri kvinne har hun levd et tilbaketrukket liv i Sør-Florida. Hun bor sammen med privatetterforsker Patrick McKenna og hjelper ham med research i forbindelse med etterforskningsarbeid.

Hun har gitt ett intervju etter frifinnelsen - til Associated Press. Det ble publisert i mars 2017.

<strong>LEVER ET TILBAKETRUKKET LIV:</strong> Dette bildet er tatt i forbindelse med intervjuet med The Associated Press - det eneste intervjuet hun har gitt siden hun ble en fri kvinne i 2011. Foto: NTB Scanpix
LEVER ET TILBAKETRUKKET LIV: Dette bildet er tatt i forbindelse med intervjuet med The Associated Press - det eneste intervjuet hun har gitt siden hun ble en fri kvinne i 2011. Foto: NTB Scanpix Vis mer

– Caylee hadde vært 12 år nå, og jeg tipper at hun hadde vært en skikkelig rakker. Jeg liker å tro at hun hadde hørt på klassisk rock og vært aktiv innen sport, sier Casey i intervjuet, og legger til:

– Jeg vet fremdeles ikke, per dags dato, hva som skjedde med henne. Jeg bryr meg ikke om hva folk måtte tenke om meg, det kommer jeg aldri til å gjøre. Jeg har det bra med meg selv, og sover godt om natten.

LES OGSÅ: - Jeg er han gutten som drepte foreldrene sine, og ingen tårer eller anger har forandret på det

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer