Synestesi

Cathrine (30) har synestesi

- Det er en kryssaktivering i ulike området i hjernen, som gjør at man for eksempel ser en farge når hører en lyd, sier eksperten.

SER ORD I FARGER: Synestesi kan komme i mange former. Cathrine ser tall og bokstaver i farger.  Foto: Shutterstock / Africa Studio
SER ORD I FARGER: Synestesi kan komme i mange former. Cathrine ser tall og bokstaver i farger. Foto: Shutterstock / Africa Studio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Da en studievenninne fortalte meg og en felles venninne at hun så bokstaver i spesifikke farger ble jeg kun overrasket over at vår felles venninne ikke gjorde det, forteller Jacobsen.

For som med så mange andre med denne syvende sansen var hun ikke klar over at det ikke er alle som besitter den før hun begynte å snakke om det.

LES OGSÅ: Derfor får du bare visse sanger på hjernen

Sammenblanding av sanser

Synestesi er et fenomen der sansene på en måte er blandet sammen, og det er bare noen utvalgte av oss som opplever verden på denne måten. 

Det er vanskelig å si akkurat hva synestesi kommer av, eller hvor mange som har det, men ifølge den svenske psykologen Monica Vester Niva, som også har skrevet boken «En värld av nyanser: Om synestesi», er det mye som tyder på at synestesi er arvelig

HAR SYNESTESI: Cathrine ser bokstaver og tall i farger, og måneder, dager og år i 3D-strukturer.  Foto: Privat
HAR SYNESTESI: Cathrine ser bokstaver og tall i farger, og måneder, dager og år i 3D-strukturer. Foto: Privat Vis mer

- Omkring en tredjedel har arvet synestesien. Det er en kryssaktivering i ulike området i hjernen, som gjør at man for eksempel ser en farge når hører en lyd, forklarer hun. 

Ifølge henne har om lag 1 av 200 synestesi hele livet. Men dette er det vanskelig å måle. Dessuten er det mange som ikke vil oppleve synestesien før de for eksempel lærer å lese. 

LES OGSÅ: Derfor er denne trenden bra

Fordel for hukommelsen 

Det hele kan nok være ganske vanskelig for oss som ikke har det å få helt taket på, mens det er kjempenaturlig for de som har det. Derfor har vi fått Jacobsen til å forklare hvordan hun opplever å ha synestesi. 

- Når jeg ser et hvitt ark med sort skrift så oppfatter øynene mine det som hvitt og sort. Likevel gjør hodet mitt noe som gjør at jeg «ser» fargene også. 

Hun sammenlikner intensiteten av sin synsopplevelse med det å «høre» setninger inne hodet, selv om det ikke er noen lyd, slik vi gjør når vi tenker eller leser noe. På samme måte «ser» hun fargene. Når vi ser et svart/hvitt-bilde av trær, vet vi at de er grønne. Har noen malt treet rødt er det feil. Når noen har skrevet en rød S, er det feil for Cathrine, fordi S-en er for henne gul. 

Selv om synestesi gjerne beskrives som at sansene blandes sammen, er det alt annet enn en ulempe. Du er sikker også enig i at det hadde vært lettere å huske navn og telefonnumre om de i tillegg hadde hver sin farge?

- Jeg har opplevd å møte mennesker jeg ikke husker hvor jeg har fra, men husker likevel fargen på navnet deres. For meg er det forbokstaven som gir fargen til navnet, og da kan jeg gå gjennom hvilke navn som starter på den bokstaven. 

LES OGSÅ: Derfor tenker du annerledes når du har mensen

Mange med synestesi er kreative

- De fleste synes det er positivt å ha synestesi, og at det ville være vanskelig å ikke ha det – at det å lese en bok uten fargefornemmelser ville blitt kjedelig, og omtrent som å være fargeblind, sier psykolog Monica Vester Niva. 

Artisten Maria Mena har i flere intervjuer fortalt at hun ser musikken sin i farger. I 2004 fortalte hun NRK.no at hun faktisk ikke kan en eneste note.

- Mange med synestesi har høyere kreativitet, og noen har til og med skapt musikk ut fra synestesi. Det er mange kunstnere som har synestesi. 

Det er imidlertid også noen få som synes synestesien kan bli vanskelig. 

- For noen få kan det bli så mange og sterke fornemmelser at det blir litt mye, og man mister annen informasjon. Men dette er ganske uvanlig. 

Synestesi kan du altså ha i mange ulike former. I tillegg til å se farger på tall og bokstaver, har Jacobsen en form for synestesi der abstrakte systemer som ukedager, måneder, tall og alfabet er satt sammen som konkrete 3D-strukturer. 

Når du forteller henne når du har bursdag, kan Jacobsen plassere dagen på riktig plass i den strukturen som er året. 

- Mens tiden går beveger mitt perspektiv seg rundt på hjulet slik at nåtid er rett i nærheten mens sommeren akkurat nå ligger ganske langt unna. 

LES OGSÅ: Det er én ting svært mange av oss drømmer om i voksen alder

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer