Cathrine Heienberg

Cathrine Heienberg (25): - Det var det berømte uttrykket «sommerkroppen» som startet det hele

Cath in the City-bloggeren snakket med moren sin om alt. Men at hun nesten hadde sluttet å spise, klarte hun ikke å fortelle.

CATHRINE SLET MED SPISEFORSTYRRELSE: Cathrines mamma Anne Marie ble både lei seg og sjokkert da hun skjønte hvordan datteren hadde hatt det i tenårene. – I dag er jeg mest glad over at hun kom seg ut av det, sier Anne Marie Heienberg.  Foto: Silje Holte
CATHRINE SLET MED SPISEFORSTYRRELSE: Cathrines mamma Anne Marie ble både lei seg og sjokkert da hun skjønte hvordan datteren hadde hatt det i tenårene. – I dag er jeg mest glad over at hun kom seg ut av det, sier Anne Marie Heienberg. Foto: Silje Holte Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: For tre og et halvt år siden kollapset Cathrine Heienberg (25) hjemme på badet. Det siste hun registrerte før det ble svart, var et smell – lyden av hodet som traff vaskemaskinen. Da hun våknet, rant blodet. Og kjæresten sto utenfor og banket på baderomsdøren.

Flere år med slanking og misbruk av avføringsmidler hadde tappet kroppen for krefter. Først da skjønte Cathrine at noe måtte endres. 

I boka «Selvskryt», som hun lanserte i høst, forteller hun sin egen historie, og hvordan hun greide å fri seg fra samfunnets kroppspress og perfeksjonsjag. 

– Det var det berømte uttrykket «sommerkroppen» som startet det hele. Det er jo en mal for hvordan vi skal se ut: Vi skal ikke ha cellulitter, vi skal ikke ha sånn og sånn, alt skal være perfekt. Det er lett å få inntrykk av at man ikke klarer å nyte sommeren hvis ikke sommerkroppen er på plass. Og greier vi ikke det, så er vi svake. Nå vet jeg at det ikke stemmer, sier Cathrine.

Like etter at hun hadde fylt 19 år og fullført videregående, dro Cathrine Heienberg til New York. Uten å kjenne noen, uten en fet bankkonto, og med et brennende ønske om nye eventyr. Hjemme satt moren Anne Marie og lurte på hva som skjedde.

– Plutselig hadde hun bestilt billetter, bestilt plass å bo i New York, og alt var «settled». Dette var vel i januar. I august satte hun seg på flyet, uten å kjenne et menneske, sier Anne Marie Heienberg, og ler.

Pantagruel forlag kr 299.
Pantagruel forlag kr 299. Vis mer

– Vi fikk jo litt sjokk.

I New York opprettet Cathrine motebloggen «Cath in the City», og den tok av fra første stund, med 20 000 følgere på kort tid. Cathrine ble invitert hit og dit og på de kuleste festene på Manhattan, og bloggen vokste fort.

Samtidig var Cathrines selvbilde nede på et lavmål. Hun følte seg tykk, stygg og lite vellykket. Det hendte hun levde hele dagen på en gulrot. Hjemme hos foreldrene hadde hun spist middag nesten som vanlig, men unnlatt å si at det var dagens eneste måltid. Å holde på hemmeligheten ble det viktigste av alt.

I dag sitter mor og datter i hjørnesofaen i leiligheten til Cathrine og kjæresten. Stua er bygd i det som en gang var et basseng i hagen til familiehjemmet på Fana, og den gamle bassengkanten rammer inn rommet. Anne Marie og Cathrines pappa Helge bor en liten sti opp en bakke unna. De ser hverandre omtrent hver dag. Og de snakker om det meste.

– Cathrine har alltid vært veldig aktiv, med mange prosjekter og påfunn, og vi blir som regel alltid involvert. Vi er vant til å vite hva hun driver med. Men når det gjaldt boka, så ville hun ikke ha et eneste spørsmål, hun ville ikke si hva hun skrev om, vi fikk ikke lese manus … Ofte pleier vi å lese gjennom for å komme med innspill når hun skriver noe. Men dette var hennes sak. Og det var veldig rart, sier Anne Marie.

LES OGSÅ: Utviklet en spiseforstyrrelse da hun bare var ni år gammel

Kroppspress og perfeksjonsjag

Problemene startet da Cathrine var 17 år og akkurat hadde bestilt tur til Kreta med kjæresten. Straks billettene var bestilt, satte Cathrine opp en streng diett – og kjøpte spinningsykkel. Lenge klarte hun å holde seg – helt til kaloriregnskapet en dag sprakk på McDonalds. Samme dag gikk hun på apoteket og kjøpte avføringstabletter. Det ble starten på en spiral som skulle vare i flere år. 

Foreldrene registrerte at hun begynte å trene, spiste sunnere og gikk ned i vekt, men forsto ikke at noe var galt.

– Vi er jo en treningsfamilie, både Cathrines far og jeg trener mye, så vi syntes jo det var kjempebra at hun begynte å trene. Og at hun begynte å spise sunnere, for kostholdet hadde vel ikke alltid vært så bra. Når jeg tenker tilbake nå, så husker jeg jo at du satt ved middagsbordet og tok litt på tallerkenen, men vi ante jo ikke at det kanskje var det eneste du spiste den dagen. Du visste jo at vi hadde reagert hvis du ikke hadde spist. Dette er smarte jenter, de vet akkurat hva de skal gjøre for å lure dem rundt seg, sier Anne Marie.

– Hvis mamma og pappa hadde funnet ut av dette, hadde jeg jo måttet slutte med det jeg holdt på med. Det var ikke mulig å finne ut av, fordi det ble det viktigste i verden å skjule, forteller Cathrine.

Anne Marie innrømmer at det var tøft å lese hvordan datteren slet i tenårene uten at de som foreldre forsto det.

– Vi innser vel at vi ikke hadde hatt noen muligheter til å finne ut av dette, og skjønte i ettertid at dette var noe det ikke gikk an å fortelle oss. Men jeg synes det er forferdelig leit at Cathrine har vært gjennom dette helvetet.

- Det er skremmende at jenter som tilsynelatende er så velfungerende samtidig kan ha en sånn kamp inni seg. Først nå som jeg har lest boken til Cathrine, forstår jeg hvilke krefter det er som regjerer. Og jeg synes det er fint å tenke på at Cathrine nå kan hjelpe andre jenter, og ikke minst foreldre til jenter, med å forstå hvordan man kan fri seg fra kroppspress og perfeksjonsjag, sier Anne Marie.

BLOG AWARD: Cathrine på Vixen Blog Award 2013 Foto: Frode Hansen/VG/ NTB Scanpix
BLOG AWARD: Cathrine på Vixen Blog Award 2013 Foto: Frode Hansen/VG/ NTB Scanpix Vis mer

Cathrine ble aldri så tynn at det ble farlig, men tablettmisbruket var på vei til å ødelegge fordøyelsen. Hun brukte pengene sine på kremer og klær, dyre frisørtimer, solarium og tannbleking, og det hun i boken kaller «prestasjonsjaget» var i ferd med å ta over hele tilværelsen.

Målet var å bli slank, pen og vellykket, og dermed lykkelig. Men hun ble aldri fornøyd. Som hun skriver i boka: «Perfeksjonsjagere skal bare gå ned x kilo til, klare å ta x kilo til i markløft, bare kjøpe én kjole til, en lysestake til, ta en botox-behandling til, de vil så gjerne ta den brystoperasjonen – og de tror det bringer dem nærmere lykken.»

Kollapsen på badet ble et vendepunkt. Plutselig skjønte hun hvor mye hun hadde ofret for å bli så pen og vellykket som hun drømte om. Det begynte å gå opp for henne at alle fordelene hun higet etter kun var en illusjon. At kiloene i minus, kjolene, kremene og brunfargen ikke gjorde henne noe lykkeligere. Tvert imot.

– Boken til Cathrine handler ikke om hvor ille det kan gå. Den handler om en vei ut av perfeksjonsjaget som jeg tror både unge jenter og voksne kvinner kan kjenne seg igjen i.

Anne Marie synes datteren er modig som bruker sin egen historie for å fortelle hvordan man kan komme seg ut av prestasjonsjaget.

– Jeg føler meg ikke modig i det hele tatt. Det er noe som gjelder veldig mange kvinner, og det at man ikke skal vise svakhetstegn er en del av perfeksjonssamfunnet. Den tomme, usikre følelsen mange av oss har, og hvordan den slår ut – enten det er slankepiller eller det at vi tenker stygge tanker om oss selv, det er noe vi må snakke om. Og vi er ikke svake mennesker selv om vi har gått på en smell.

Cathrine Heienberg er opptatt av at det må være lov å pynte seg og samtidig være kritisk til skjønnhetspresset. 
– Det handler om hvordan man tenker, sier hun.  Foto: Silje Holte
Cathrine Heienberg er opptatt av at det må være lov å pynte seg og samtidig være kritisk til skjønnhetspresset. – Det handler om hvordan man tenker, sier hun. Foto: Silje Holte Vis mer

LES OGSÅ: Fikk spiseforstyrrelse i voksen alder

 

Cathrine mener nøkkelen til å bli kvitt prestasjonsjaget er først å gjennomskue det – deretter å jobbe med å snakke pent om seg selv. Bli sin egen heiagjeng. 

– Jeg fikk nok også en aha-opplevelse da jeg leste boken, og jeg er nok heller ikke så flink til å snakke pent om meg selv. Og det tror jeg gjelder kvinner i alle aldre, sier Anne Marie.

– Det var en av grunnene til at jeg ville skrive denne boka. For å vise at det utgjør en veldig stor forskjell å bytte ut selvmobbing med selvskryt, sier Cathrine. 

Hun er opptatt av at dagens foreldre skal forstå hvilket perfeksjonspress de unge lever under, og hvordan reklame, magasiner, tv-serier og ikke minst sosiale medier bidrar til å forsterke dette presset.

– Vi ville jo gjerne være flinke og fine og slanke vi også, sånn har det vel alltid vært, men ikke på samme måte som i dag. Nå er det en helt annen verden, og jeg tror ikke vi voksne helt kan forestille oss det, sier Anne Marie.

KK nr 1/2016 er i salg fra 8. januar
KK nr 1/2016 er i salg fra 8. januar Vis mer

Boka har gjort at mor og datter har fått et enda åpnere forhold. Selv om de ikke nødvendigvis snakker så mye om akkurat det som skjedde for seks-sju år siden, så snakker de mye om hvilke mekanismer i samfunnet som gjør at dette presset oppstår.

– Vi snakket ikke så mye om kropp og sånn da jentene var unge. Jeg var veldig redd for at de skulle få spiseforstyrrelser, og var veldig nøye på hvordan jeg ordla meg. For meg som mamma har det vært viktig å formidle at barna skal være fornøyd med seg selv slik de er, sier Anne Marie.

– Der var du veldig flink mamma. Du sa aldri ting som «se hvor tykk jeg er i denne kjolen» eller lignende. Hvis man snakker nedsettende om seg selv på den måten, tar barna fort etter.

Cathrine tok pause fra BI-studiene for å skrive boka, men skal snart i gang igjen. Bloggen lever i beste velgående, og selv mamma, som nok var skeptisk i starten, ser at datteren lærer masse av å drive en stor blogg.

– Jeg skjønner at flere stiller spørsmål ved at jeg skriver denne boka samtidig som jeg blogger om mote og skjønnhet. Men jeg mener at det er det som gjør at mitt budskap kanskje skiller seg litt fra alle andres. Ja, jeg liker å pynte meg og se fin ut, og det er helt greit å pynte seg, men det handler om hvordan man tenker og hva man lar blir det viktigste, sier Cathrine.

Etter at boka kom ut, har Cathrine deltatt i flere jentegrupper for å diskutere temaet kroppspress og hvordan man kan fri seg fra det. Hun har også snakket foran store forsamlinger av ungdommer. Anne Marie Heienberg er stolt over datteren sin. Sjokket over å oppdage hvordan datteren hadde det på det verste, har lagt seg.

– Det gjør meg absolutt ingenting å dele det jeg har opplevd med hele verden. Men jeg synes det var fryktelig vanskelig å fortelle det til mamma og pappa, fordi jeg var så redd for at de skulle føle at de hadde gjort noe feil. Derfor ventet jeg så lenge som mulig med å si fra til dem. Men det var ikke deres skyld, sier Cathrine.

Tekst: Gro Rognmoredaksjonen@kk.no

Denne reportasjen står også i KK nr 1/2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer