Homofil

Cathrine og Trine om det å komme ut av skapet - på bygda

Mor gråt og far ble forbannet. Selv om vi hadde bikket 2000-tallet, var det en kamp å komme ut av skapet for paret, som i dag er lykkelig gift og foreldre til lille Filip.

FUNNET LYKKEN: Tross en trøblete exit fra det berømte skapet for de to mammaene, har Cathrine (t.v.), Filip og Trine funnet familielykken på Sørlandet.  Foto: Sondre Steen Holvik
FUNNET LYKKEN: Tross en trøblete exit fra det berømte skapet for de to mammaene, har Cathrine (t.v.), Filip og Trine funnet familielykken på Sørlandet. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En ammende mamma i sofakroken. En mor som lener seg tett inntil og stryker lillegutt varsomt over hodet. Dvergdachsen Tino pruster dovent. Gjennom takvinduet i loftsleiligheten kaster solen sensommergule stråler over babyleker, mennesker og dyr. Trine og Cathrine fant kjærligheten, fikk hverandre og ble foreldre til lille Filip. Idyll og harmoni i Lillesand. Men slik har det ikke alltid vært. For begge familiene ble det sjokk, tårer og harde ord da døtrene fortalte at de var lesbiske.  

LES OGSÅ: - Alle du møter antar at du er heterofil

Cathrine Nordal Wilson var 22 år da hun fortalte familien at hun var lesbisk. Faren ble forbannet og låste seg – moren gråt. 

– Synes du ikke det var en urimelig sterk reaksjon? Vi snakker tross alt om 2000-tallet. 

– Egentlig ikke. Husk at jeg hadde brukt mange år på å erkjenne min legning, hadde gått mange runder. Siden femte klasse hadde jeg forelsket meg i jenter, likevel hadde jeg mange guttekjærester og så aldri på meg selv som lesbisk. Det gjorde ikke omverdenen heller. De så meg vel snarere som litt «guttegæren» fordi jeg skiftet kjæreste så ofte. Jeg strevde iherdig med å være hetero, så jeg synes ikke det er rart at de reagerte sterkt. Det var så mange drømmer og planer som falt.

– Som?

– Mamma drømte om å se meg som hvit brud. Pappa skulle følge meg opp kirkegulvet. Jeg hadde vært sammen med kjæresten min i nesten to år. Alle ventet på at vi skulle gifte oss.

Trine og Cathrine er ikke de eneste som har fått problemer med familien når de har presentert ny partner og seksualitet. 

KOSER SEG: Filip stortrives i Trines trygge armer. En etterlengtet solstråle for både foreldre  og besteforeldre. Foto: Sondre Steen Holvik
KOSER SEG: Filip stortrives i Trines trygge armer. En etterlengtet solstråle for både foreldre og besteforeldre. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

LES OGSÅ: OL-stjerne står fram som lesbisk

Mor fikk sjokk, far ble sint

– En holdningsundersøkelse vi gjorde i 2013 viser at vi har en lang vei å gå når det gjelder aksept av homofile og lesbiske. Undersøkelsen viser også at de som kommer sent ut eller har vært etablert i forhold med partner av motsatt kjønn, kan ha vanskeligere for å få aksept for at kjærlighet, identitet og seksualitet er ting som kan endre seg gjennom livet, sier leder i FRI (tidligere landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner), Ingvild Endestad. 

LES OGSÅ: Er du usikker på legningen din?

Pappaen til Cathrine, Petter Wilson, innrømmer at det falt ord som ikke egner seg på trykk da kona fortalte at datteren var lesbisk. 

– Jeg fikk sjokk. Jeg ventet på bryllup, og så kom hun og fortalte at hun ikke likte menn. At hun ville leve sammen med en kvinne. Jeg slo meg vrang og ville ikke diskutere med Cathrine i det hele tatt. Fordommene mot homofile satt hardt i. Jeg følte at Cathrine maste og presset, og desto vrangere ble jeg. Til slutt så var det kona mi som tok grep og sa: «Skjerp deg. Cathrine er ikke syk. Hun skal ikke dø. Hun er bare lesbisk». Da ringte jeg til henne og sa – «Unnskyld, du er alltid pappa si lilledatter». 

– Og nå?

– Jeg har verdens herligste svigerdatter, et nydelig barnebarn og en lykkelig datter. 

LES OGSÅ: Da homofile Tor-Arne og Stein-Ove ønsket seg barn, tilbød Madonna seg å hjelpe

Forlot ektemannen til fordel for en kvinne

For Trines familie var sjokket muligens enda større. Hun var godt etablert, hadde vært gift i over tre år og hadde en liten sønn da hun plutselig flyttet ut – og sammen med en kvinne. Det skulle gå flere år før mor og datter snakket skikkelig sammen igjen. 

– Det skjedde så fort. Det var vanskelig for meg å godta det valget hun tok. At det var et lite barn involvert, gjorde det ikke lettere. Vi mistet noen år som vi aldri kan få igjen, det er sårt. Men det viktigste er at hun har det godt, og det har hun nå, sier moren Kari Nordal.     
– Du har et kristent livssyn. Har det gjort det vanskeligere for deg å akseptere hennes valg?

– Nei, jeg sier som min far, Trines bestefar, som også var kristen; «Trine er som gud har skapt henne». Jeg vet at ikke alle er enige. Det får så være. For meg som mor er det viktigste at barnet mitt har det godt. Hun er lykkelig sammen med Cathrine. Det er godt å se. 

Da Cathrine sto fram i lokalavisa «Lillesandsposten» som lesbe-blogger, var svigermor den første til stolt å gratulere på Facebook. 

I dag har Trine ingen problemer med å forstå at foreldrene reagerte sterkt.

– Alt kom så brått og uventet. Og det gikk altfor fort, det ser jeg i ettertid. Jeg skjønner at de ble urolige.

Ingvild Endestad i FRI sier at kvinner ofte venter lenger med å komme ut av skapet enn menn, og barn fra tidligere heterofile forhold kompliserer bildet. 

– Det er viktig å vise fram mangfoldet av kjærlighet og familiekonstellasjoner. Barnehagene må komme på banen og vise at alle familietyper er like bra, sier Endestad. 

ÅPEN DONOR: Cathrine og Trine valgte åpen donor for Filip. Det betyr at når han blir stor kan han selv velge om han vil vite hvem den biologiske faren hans er.  Foto: Sondre Steen Holvik
ÅPEN DONOR: Cathrine og Trine valgte åpen donor for Filip. Det betyr at når han blir stor kan han selv velge om han vil vite hvem den biologiske faren hans er. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

En liten familie

August 2012. Den sagnomsuste Sørlandsommeren med smeigedager og fløyelsnetter har vært en sjelden og ustabil gjest. Lavtrykkene har ligget tungt over Skandinavia. Lite tyder på at den siste sommermåneden skal bli så mye annerledes, meteorologene er ikke optimistiske. Likevel er det hagebryllup med lette kjoler og sommerblomster i håret de vil ha, Trine og Cathrine. 

I hagen til Trines foreldre i Lillesand er det pyntet til fest. En dommerfullmektig har sagt ja til å vie dem i hagen, under epletrærne. Den 10. august skinner solen fra en nesten skyfri himmel. Det er mer enn solen som varmer de to nygifte. Begge familiene er samlet. Alle gleder seg på deres vegne. Pappa Petter får føre sin datter fram til «alteret» – og mamma ser datteren stråle i kjole. 

LES OGSÅ: Når mor eller far kommer ut av skapet

– En fantastisk dag! stråler de to forelsket, fire år etter. 

Lille Filip har sovnet trygt i mammas fang. Å få barn har også vært en prosess for paret. Flere turer til Storken-klinikken i Danmark, mange forsøk, skuffelser og sorger før Filip endelig kom til verden 1. desember 2015. De valgte åpen donor. 

– Filip har ingen far, han har to mødre og en donor. Når vi likevel valgte åpen donor og ikke anonym, så handler det om han selv må få bestemme når han blir voksen om han vil vite noe mer om sitt biologiske opphav. 

På bloggen «lesbemamma» skriver Cathrine om usikkerhet, tvil og stor glede. 

– Siden det var Trine som skulle føde, var jeg redd for at jeg ikke skulle bli godtatt som forelderen til Filip. Redd for om jeg skulle føle den samme sterke tilknytningen til ham. Det var så mange spørsmål, så mange tanker. Heldigvis fikk vi verdens søteste jordmødre da han ble født. Det var jeg som tok ham imot, sier Cathrine stolt og fortsetter: Han er 100 prosent min. Hvem som har båret ham fram og født ham, spiller ingen rolle. 

Fra sitt første ekteskap har Trine sønnen Daniel som nå er 15 år. Han bor annenhver uke hos Trine og Cathrine og annenhver uke hos pappa og hans samboer. Det fungerer helt utmerket. Samarbeidet mellom de voksne er godt, basert på raushet og gjensidig respekt. 

Men hvordan er det å være lesbisk par i en liten sørlandsby? 

– Nå er det veldig greit. Vi har ingenting å skjule og trenger ikke gjemme oss. Vi lever et helt normalt familieliv og blir tatt imot på en veldig god måte. Det er klart det blir noen spørsmål av og til. Det synes jeg er bra, hvis folk lurer på noe, så er det jo bare å spørre. 
Knøttet har våknet igjen og gurgler fornøyd mellom sine to mødre. 

– Vet du, da Filip ble født, hadde min mormor på 95 år følgende kommentar: «To med morsfølelse må være bedre enn én med morsfølelse!» Jeg tror det er det fineste jeg fikk høre, sier Trine.

LES OGSÅ: Anne og Tomas deler hus, hytte og har felles barn. Men kjærester blir de aldri.

For Cathrine derimot er det en sorg å ikke kunne dele morslykken med sin mor. Margaret visste at hun skulle bli mormor da hun brått døde våren 2015. 

– Det er så mye jeg skulle snakket med henne om. Spurt henne om. Det er veldig sårt. Midt i den store gleden det var å skulle bli mor, kjenne Filip som sparket gjennom mageskinnet til Trine, så var det også en stor sorg. 

– Du er ganske åpenhjertig på bloggen din? 

– Ja, jeg vet at jeg utleverer meg selv og kanskje andre også, men dersom det jeg skriver kan hjelpe bare ett menneske, så er det verdt det. Jeg har fått enormt mye respons, sier Cathrine, og gjør Filip klar for en trilletur i solskinnet. 

Vil du lese mer om Cathrine, Trine og Filip så kan du sjekke ut www.lesbemamma.blogg.no

redaksjonen@kk.no Denne saken står også i KK nr 35, 2016

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer