Cecilia bor i en hytte på Svalbard

-Vi lever helt vanlige liv her, men med innslag av nordlys, isbjørn og vinterstormer.

HJEM: I denne hytta føler Cecilia at hun har alt hun trenger. FOTO: Privat
HJEM: I denne hytta føler Cecilia at hun har alt hun trenger. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Du skal bare tisse, ikke sant?

Cecilia Blomdahl romsterer inne på det lille badet og begynner å le når hun innser hva hun spør om.

– Beklager, sånn er det når man bor på en hytte uten vann. Jeg må vite hvilken av doene jeg skal vise deg.

Tyve minutter utenfor Longyearbyen sentrum, forbi flyplassen og kullkaia, midt i mørkeste polarnatta, ligger et hyttefelt for fastboende svalbardianere. Ned mot fjæra, ut mot Isfjorden, klamrer en grå hytte med store panoramavinduer seg fast til permafrosten. Det blåser friskt, og snøen ligger tett i lufta.

Fant endelig roen

De elleve minusgradene føles dobbelt så kalde på grunn av vinden. Den finske lapphunden Grim løper rundt utenfor hytta og gir eieren beskjed om at det er besøk. Det er jevnlig isbjørn i området. Inne i hytta er stemningen en helt annen, og kontrasten til kulda utenfor er stor. Det er fyr på peisen, pledd på sofaen, skinnfeller på gulvet og stearinlys og lyslenker i alle vinduer.

– Lyslenkene kommer godt med når det er strømbrudd, forteller Cecilia.

– Men til tross for mørket elsker jeg polarnatta. Det er så mysigt!

Den 31 år gamle svensken flyttet til Svalbard i 2015 etter å ha bodd i Irland, Sydney og London. Etter en mangeårig rotløs tilværelse i flere verdensmetropoler, følte hun seg for første gang hjemme.

– Jeg jobbet på et luksushotell i London og tenkte at det var der jeg skulle gjøre karriere. Men, jeg har aldri vært mer misfornøyd, og så fikk jeg sjansen til å jobbe noen måneder på Svalbard. Jeg kom opp midt i mørketida og følte umiddelbart at her skulle jeg bo.

Hun forteller at folk her har helt andre prioriteringer i livet. På Svalbard plukker man vekk det kjipe i hverdagen: Kø på butikken, trafikkork, signalfeil på Skøyen.

– Ingen tvinger deg til å bo på Svalbard – folk har valgt det selv. Det gir en annen stemning, og det skaper en helt annen type by.

KJENT: Cecilia har blitt kjent på sosiale medier for sine rapporter fra byen i nord. FOTO: Privat
KJENT: Cecilia har blitt kjent på sosiale medier for sine rapporter fra byen i nord. FOTO: Privat Vis mer

Polarnatta som gikk viralt på TikTok

For tre år siden kjøpte Cecilia en drone. Hun begynte å dele bilder fra hverdagen i Longyearbyen og fra hytteturer på Instagram, ofte fra et fugleperspektiv. @sejsejlija sine vakre bilder ble populære i sosiale medier, men for Cecilia ble det viktig å formidle det ekte Svalbard.

– Det er mye feilinformasjon om Svalbard i mediene. Jeg ønsker å vise at vi er helt normale mennesker; med neglelakk, barnehager, skole og jobber. Vi er vanlige mennesker, som bor på et uvanlig sted. Dette er min versjon av Svalbard.

Da hun i slutten av november la ut en video på TikTok om livet i polarnatta, gikk videoen viralt. I løpet av noen uker fikk hun en halv million følgere på den populære videodelingstjenesten, og hun har blitt kontaktet av mennesker fra hele verden.

– Det er helt utrolig å kunne vise frem et sted som folk ikke tror finnes. Jeg merker at jeg nesten blir litt for forsiktig, men jeg prøver å formidle mine ekte opplevelser.

Samtidig er det ikke for alle å dra på hyttetur på Svalbard. Faremomentene er mange når man beveger seg ut i terrenget: snøskred, bresprekker, usikker havis, og vindhull. Og isbjørn selvsagt.

– Jeg var på Selbu, en liten hytte ved Tempelfjorden, og så ut av vinduet på to unge isbjørner som klatret på snøscooteren. Da de begynte å slikke på scootersetet, åpnet jeg vinduet og så “NEI!” Det var ikke behov for signalpistol, de ruslet av gårde like fort som de kom.

Null interesse for isbjørn

For, hun har ingen interesse av å forevige kongen av Arktis.

– Nærbildene av isbjørn får noen andre med svære kameralinser ta seg av. Hvis jeg ender opp så tett at jeg får tatt nærbilder av dem, vet jeg at jeg er i en potensielt farlig situasjon. Jeg tar heller bilder av isbreer.

– Og meg selv, legger hun til og ler rått.

– Selv om jeg bor på et øde sted, gjør sosiale medier at jeg har ekstremt mye kontakt med omverdenen. Jeg får de rareste spørsmålene, men det er interessant å kunne fortelle hvordan det virkelig er.

Drømmehytta som ble virkelighet

Hun har vært sammen med kjæresten Christoffer i to år, men de hadde kun datet en kort stund da en liten hytte i Bjørndalen kom for salg.

– I flere år hadde jeg flyttet mellom venners leiligheter, bodd i noens bod – det som for mange er et klassisk Svalbardliv. Så kom denne hytta for salg, og da måtte vi bare kjøpe den. Det gjør ingenting at den ikke har rennende vann eller dusj. Jeg trener og dusjer i byen, og vasker klær hos en kompis. Jeg kjenner at jeg fint kan bo sånn her.

Hun finner mye ro i det å bare være på tur med hunden i området rundt hytta. Og, selv om hun deler hverdagslivet med millioner på sosiale medier, synes hun egentlig det er ganske deilig å være alene.

MYS: Cecilia synes livet på Svalbard er mysigt. FOTO: Privat
MYS: Cecilia synes livet på Svalbard er mysigt. FOTO: Privat Vis mer

– Det finnes mye terapi i naturen, i å bare dra på fjelltur eller skitur.

Selvlært dronefotograf

Moren er kunstner, og Cecilia forteller at hun alltid har vært kreativ, selv om hun aldri har studert foto.

– Jeg brukte mye tid på å google meg frem til kamerainnstillinger og så mange tutorials på YouTube. Første gang jeg skulle ta nordlysbilder innså jeg hvor krevende det var å få til. Jeg har brukt veldig mye tid ute i kulda for å lære meg å ta gode bilder, ler hun.

Til tross for at Cecilia har en stor tilstedeværelse på sosiale medier, er hun veldig glad hver gang telefonen mister dekning. Noe som skjer relativt ofte på Svalbard.

– Jeg elsker når telefonen ikke funker. Når ingen kan nå meg. Jeg synes det er gøy å bruke tid på film og foto, men i høysesongen er jeg offline to-tre dager hver uke, og det synes jeg er deilig. Så kommer jeg tilbake og poster masse: I’m back!

Hun følger mange tilbake i sosiale medier, og forteller at hun elsker å se inn i folks liv. Det synes hun er fascinerende.

– Men du bør se på folk du liker, og ikke følge folk som gir deg en dårlig følelse.

– Jeg tror ikke jeg hadde vært så åpen om hva jeg gjør og hvem jeg er om jeg ikke hadde bodd der jeg bor, men jeg har lært utrolig mange mennesker å kjenne gjennom sosiale medier.

ISBRE: - Jeg liker å ta bilder av isbreer, men det er ikke lett. FOTO: Privat
ISBRE: - Jeg liker å ta bilder av isbreer, men det er ikke lett. FOTO: Privat Vis mer

En liten by med høy puls

Cecilia forteller at til tross for sine 2300 innbyggere føles Longyearbyen som en langt større by enn en tilsvarende bygd på fastlandet.

– Byen har puls, og det er mye kult som skjer her med festivaler, konserter og gode restauranter. Folk som bor her gjør det beste ut av situasjonen, de ser ikke begrensninger.

I Longyearbyen er de fleste langt borte fra venner og familie, men Cecilia skryter av de lokale tilbudene: strikkekafé, fjellgrupper, badminton, klatring, svømming, dekktrekking og utstillinger.

– Byen legger til rette for at man ikke skal føle seg ensom. Folk kan skrive på en lokal Facebookgruppe at de er nyoppflyttet og at barnet trenger kompiser, og så får barnet venner. Det er så fint! Jeg har aldri kjent meg ensom.

GRIM: Cecilia sammen med lapphunden Grim som varsler hvis det kommer isbjørn. FOTO: Privat
GRIM: Cecilia sammen med lapphunden Grim som varsler hvis det kommer isbjørn. FOTO: Privat Vis mer

Forkjærlighet for polarnatta

– På en helt vanlig dag er det storm eller nordlys eller reinsdyr utenfor døren. Det er så heftig! Det er vanskelig å få folk til å forstå hvor tett på naturen vi lever her oppe.

Lyslenkene i vinduet kom til god nytte tidligere på dagen da det var et strømbrudd, men det var vanligere med strømbrudd for noen år siden. Cecilia forteller at hun da benyttet anledningen til å gå ut og se hvor intenst mørk polarnatten var.

– I polarnatten er jeg på mitt mest harmoniske. Polarnatten kombinerer alt som er hyggelig i livet; det er julefølelse og nordlys. Februar er min favorittmåned. Det rosa og blå lyset, det er kaldt, snø. Det er et eventyr! Sesongskiftene er ganske dramatiske. Du har noen måneder med snøscooter, og så, bom, så er det slutt. Deretter venter noen måneder med en ny aktivitet.

LYS: - Sommeren kan føles slitsom på Svalbard, sier Cecilia. FOTO: Privat
LYS: - Sommeren kan føles slitsom på Svalbard, sier Cecilia. FOTO: Privat Vis mer

– Midnattssola er som en lang psykose!

Cecilia ler.

– Folk blir sjokkert når jeg sier at det kan være slitsomt om sommeren. Det er så mange ting man føler at man “må” om sommeren når sola skinner hele døgnet. Det er ingen steder man kan gjemme seg for lyset.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer