Cecilie Skog

Cecilie Skog åpner opp om ektemannen Rolfs død i ny podkast

- Cecilie, Rolf er død. Du kan ikke finne ham noen steder.

CECILIE SKOG: Den erfarne friluftskvinnen Cecilie Skog åpner opp om marerittet på K2, da hun i 2008 mistet ektemannen Rolf Bae, i den svenske podkasten P3 Dokumentär. FOTO: Astrid Waller
CECILIE SKOG: Den erfarne friluftskvinnen Cecilie Skog åpner opp om marerittet på K2, da hun i 2008 mistet ektemannen Rolf Bae, i den svenske podkasten P3 Dokumentär. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

I den svenske podkasten P3 Dokumentär åpner eventyrer Cecilie Skog (45) opp om K2-katastrofen som frarøvet henne ektemannen Rolf Bae (33) i 2008. Episoden har fått tittelen Dödsolyckan på K2, og ble sendt for første gang 23. april 2020.

Det var i august 2008 at 29 eventyrere fra ulike land i verden, la ut på den farefulle turen opp til toppen av verdens nest høyeste fjell. Turen er ansett som ekstremt krevende og farlig. Fjellet, som er en del av fjellkjeden Karakorum i Gilgit-Baltistan på grensen mellom Pakistan og Kina, ruver 8611 meter over havet.

Av de 29 som la ut på ferden, var det bare 18 som kom helskinnet tilbake. Nordmannen Rolf Bae var én av 11 som mistet sitt liv i fjellet.

Etter at Cecilie og eventyrer Lars Nessa har nådd toppen av K2, som de to første nordmennene noensinne, møter de Rolf Bae som skal lede an turen ned til campen.

- Jeg ser lyset fra hodelykten hans, og plutselig opplever jeg noe som føles som et jordskjelv. Bakken rister, jeg mister balansen og faller på tauene. Jeg ser at Rolfs lys forsvinner. Han er borte, forklarer Cecilie Skog i podkasten.

DØDE: Eventyreren Rolf Bae omkom under K2-nedstigningen i 2008. Han ble 33 år gammel. FOTO: NTB scanpix
DØDE: Eventyreren Rolf Bae omkom under K2-nedstigningen i 2008. Han ble 33 år gammel. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Nekter å ta innover seg at ektemannen har forsvunnet

Rystningene i marken, som Cecilie har oppfattet som et jordskjelv, har kommet som følge av et isras.

- Jeg står der og roper navnet hans mange ganger.

Men Rolf er ingen steder å se, og makker Lars ber Cecilie om å fortsette nedstigningen.

KREVENDE OG FARLIG: K2, som er en del av Karakoram-fjellkjeden mellom Pakistan og Kina, blir ansett som en svært krevende topp å nå. Det var hit Cecilie Skog, ektemannen Rolf Bae og flere andre nordmenn forsøkte å bestige i 2008. FOTO: NTB scanpix
KREVENDE OG FARLIG: K2, som er en del av Karakoram-fjellkjeden mellom Pakistan og Kina, blir ansett som en svært krevende topp å nå. Det var hit Cecilie Skog, ektemannen Rolf Bae og flere andre nordmenn forsøkte å bestige i 2008. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Kroppen og sinnet til Cecilie nekter å ta innover seg at ektemannen har forsvunnet. Hun fortsetter den krevende ferden ned, og øyner et håp om at ektemannen Rolf skal ha kommet seg helskinnet tilbake til campområdet - og at han skal ta dem imot når de kommer seg ned.

- Jeg ser til slutt teltene våre, og jeg husker at jeg kjenner på en skuffelse over at han ikke står utenfor teltet og venter på meg. Hvorfor har han gått inn i teltet? Hvorfor er han ikke utenfor og venter på meg? Men han er ikke der, forteller Cecilie i podkasten, med klump i halsen.

Neste morgen våkner hun opp, fullt påkledd og med klatreutstyret rundt livet. Fremdeles har det ikke gått opp for henne at ektemannen er omkommet. Klatremakkerene Lars Nessa og Øystein Stangeland forsøker å forklare henne hva som har skjedd.

- Cecilie, Rolf er død. Du kan ikke finne ham noen steder.

Når Cecilie og de andre kommer tilbake til bacecampen etter to dager, og ektemannen heller ikke er å finne der, innser hun at han er borte for alltid. Hun kjenner på en enorm skuffelse over å ikke ha lett etter ham i fjellet.

Rolfs foreldre er som familie for henne

Cecilie må etter hvert ta den vanskelige telefonen hjem til Rolfs foreldre Jakob og Sidsel, og fortelle dem at deres eneste barn har omkommet.

Tidligere har Cecilie Skog uttalt overfor KK at svigerfarens varme ord «Cecilie, nå må du klatre trygt ned igjen, for nå har vi bare deg», ble som et mantra for henne.

Da hun kom tilbake til Norge igjen, som enke i en alder av 33 år, var det helt naturlig for henne å opprettholde kontakten med svigerforeldrene.

- De var jo så fine da jeg kom hjem fra K2-turen. Det tok ikke mange dagene før de sa: «Livet ditt det fortsetter. Vi vet at du kommer til å ha Rolf i hjertet ditt for alltid. Men livet ditt kommer til å fortsette, selv om du ikke skjønner det nå og kanskje ikke vil høre om det, så kommer du til å bli lykkelig igjen».

Hun har også bevart forholdet med Rolfs foreldre etter at hun stiftet egen familie med eventyreren Aleksander Gamme (43). De gikk fra hverandre i 2019.

- Jeg ser på dem som to av mine aller nærmeste ressurspersoner og som familie, og barna ser på dem som «Besta» og «Besten», sa hun til KK i 2016.

Sorgen etter Rolf ble større

I et ferskt intervju med KK, som ble publisert i påsken 2020, forteller Cecilie Skog at hun nå er ferdig med ekstremturene, og at utferdstrang er blitt mindre etter at barna kom.

- Etter at jeg ble mamma, har jeg endret prioriteringene mine. Jeg ser at småbarnslivet går så fort. Da elsker jeg at jeg har en jobb der jeg kan ta fri en dag. Dra på tur i skogen med barna. «Mamma, skal vi sove i skogen i natt?» kan Vilja spørre. «Ja, la oss gjøre det!» kan jeg svare da. Og så pakker vi hengekøya og drar ut i nærområdet her. Våkner med kald nesetipp og varme føtter (...).

Nasjonaldagen 2020 ble feiret med lokal tur til Kolsåstoppen:

Etter bruddet med Aleksander Gamme i fjor, har det også blusset opp følelser etter tapet av ektemannen Rolf Bae.

Det høres kanskje rart ut, men sorgen etter Rolf ble større. Den kom på et vis tilbake. En følelse av et dobbelttap kanskje? Jeg vet ikke helt. Jeg kjente bare at å gå inn i den historien, som jeg gjør i foredragene mine, det var krevende en periode. Det måtte jeg jobbe litt med, sa Cecilie Skog til KK i påsken.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer