Fodmap

Cecilie slet med irritabel tarm: Ny diett fikk orden på magen

Mageproblemene styrte livet hennes. Hun måtte alltid vite hvor nærmeste toalett var. Til slutt orket Cecilie nesten ikke å være ute blant folk.

Cecilie slet med irritabel tarm: Ny diett fikk orden på magen
Publisert
Sist oppdatert

«Hvor er det nærmeste toalettet?» tenkte alltid Cecilie Hauge Ågotnes (41) fra Åsane utenfor Bergen når hun kom et sted. Det å være på reise, eller uten en do i nærheten, var et mareritt.

Helt siden hun var liten har hun slitt med magen. For ti år siden fikk hun diagnosen irritabel tarm (IBS). Det er en tilstand som gir ulike mage- og tarmplager som gass­dannelse, mageknip, eller vekselvis løs og hard mage. I løpet av en dårlig dag kunne hun løpe til toalettet 15–20 ganger.

– Det å ha mageproblemer er ensomt, og det er lett å isolere seg, forteller Cecilie.

Til slutt var hun så dårlig at hun knapt kunne spise noe uten at hun fikk store plager.

– Jeg gikk ned 5–6 kilo i løpet av få uker, og forsto at nå måtte jeg gjøre noe.

Ikke allergiCecilie ble anbefalt å prøve den såkalte lavFODMAP-dietten. Dietten går ut på å begrense matvarer som inneholder mange tungfordøyelige karbohydrater, også forkortet som FODMAP.

Personer med irritabel tarm er ekstra sensitive for disse karbo­hydratene, og ved å kutte ut matvarer som for eksempel hvetemel, melk, løk og epler kan de bli bedre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer