Celine Dion

Celine Dions alvorlige diagnose: Trigges av sterkt lys og høye lyder

- Jeg har ikke vært klar for å snakke om det før.

CELINE DION: Den verdenskjente artisten Celine Dion sparket i gang verdensturneen i Kanada i 2019. I mai 2023 ble det kjent at hun av helsemessige årsaker må avlyse et tyvetalls konserter verden over som var planlagt i 2023 og 2024. FOTO: Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP/NTB
CELINE DION: Den verdenskjente artisten Celine Dion sparket i gang verdensturneen i Kanada i 2019. I mai 2023 ble det kjent at hun av helsemessige årsaker må avlyse et tyvetalls konserter verden over som var planlagt i 2023 og 2024. FOTO: Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP/NTB Vis mer
Publisert

Idesember 2022 kom den triste beskjeden om at den kanadiske artisten Céline Dion hadde fått den alvorlig diagnosen Stiv person syndrom, på engelsk Stiff person syndrome. Det var artisten selv som fortalte om tilstanden i et følelsesladet instagraminnlegg

Stjernen hadde lenge vært plaget med muskelsmerter og hatt vanskelig for å bevege seg.

– Vi har fortsatt mye å lære om denne sjeldne tilstanden, men nå vet vi hva som er skyld i spasmene jeg har vært plaget av, sa Dion .

Tilstanden regnes som svært sjelden, og rammer én av million mennesker. Ifølge Store medisinske leksikon er Stiv person syndrom en autoimmun tilstand som fører til at nervecellene som aktiverer musklene ikke blir hemmet på normal måte, men overaktiverer musklene, som så blir for stramme. Resultatet er at musklene eller en del av kroppen blir svært stram og stiv.

Avlyser turneen

Céline Dion er kjent for sin store stemme, og en av henne største slagere er My heart will go on fra «Titanic»-filmen. Hun giftet seg i 1994 med René-Charles Angelil, som hun fikk tre barn med.

LYKKE: Celine Dion hilsen fansen sammen med sin mann og sønnene Rene-Charles og tvillingene Nelson og Eddy i 2011. FOTO: REX/NTB )
LYKKE: Celine Dion hilsen fansen sammen med sin mann og sønnene Rene-Charles og tvillingene Nelson og Eddy i 2011. FOTO: REX/NTB ) Vis mer

Senere ble det kjent at mannen hennes hadde fått kreft, og Angelil døde i 2016. Celine har de siste årene hatt husshow i Las Vegas, og spilt for fulle hus.

Før pandemien la hun ut på sin Courage World Tour, og rakk et antall konserter i USA før nedstengningen. 2023 var imidlertid året da hun skulle ut på veien igjen, og stjernen skulle blant annet spilt på Telenor Arena i september.

I mai 2023 ble det imidlertid kjent at stjernen avlyser et tyvetalls konserter i 2023 og 2024. Celine sa i pressemeldingen at hun var svært lei seg for å skuffe fansen, og at hun jobbet hardt for å bygge styrke:

– Men å turnere er hardt selv om du er på topp, og det er ikke rettferdig overfor dere å stadig utsette, og selv om det knuser hjertet mitt er det best nå at vi avlyser alt, til jeg er klar til å gå på scenen igjen.

«Tvilsomt om hun kommer tilbake»

Ifølge CNN er det imidlertid usikkert om Dion vil kunne klare scenelivet. De henviser til National Institute of Neurological Disorders and Stroke der det fremgår at tilstanden forverres av lys og lyd. Siden disse er bærende elementer i et sceneshow, mener en kilde kanalen har snakket med at det er uvisst om stjernen vil kunne turnere igjen.

Spasmene ved syndromet kan være alvorlige, og resultere i fall og betydelig bevegelseshemning. Dr. Emile Sami Moukheiber ved Stiff Person Syndrome Center ved Johns Hopkins Medicine sykehus i USA forteller at fall under store spasmer er svært vanlig og at spasmene kan utløses av for eksempel sterke følelser, kaldt vær eller om man blir skremt. Spasmene kan være sterke nok til å medføre brudd i skjelettet, skriver CNN.

GRAND ENTRE: Celine Dion overrasket fansen da hun kom ut av et hotell i New York, med favnen full av blomster i 2017. FOTO: SplashNews.com/NTB
GRAND ENTRE: Celine Dion overrasket fansen da hun kom ut av et hotell i New York, med favnen full av blomster i 2017. FOTO: SplashNews.com/NTB Vis mer

I den følelsesladde videoen fra desember 2022 fortalte Céline Dion at nettopp spasmer har blitt en utfordrende del av hverdagen hennes.

– Noen ganger er det vanskelig å gå, og spasmene gjør at jeg ikke kan synge på samme måte som jeg er vant til. Det smerter meg å fortelle dere dette.

Hun innrømmet at det ikke har vært lett for henne å være åpen om diagnosen. Som hun selv sa: «Alt jeg kan er å synge. Jeg har gjort det hele livet, og det er det jeg elsker mest å gjøre»:

– Jeg har ikke vært klar for å snakke om det før. Men nå er jeg klar, sier Céline Dion og forsikrer at hun har et godt team rundt seg og at hennes elskede barn støtter henne.

– Jeg jobber hver dag med fysioterapeuten min for å bygge styrken min igjen, slik at jeg igjen kan stå på scenen. Men jeg innrømmer at det har vært en kamp.

Kan gi angst

Ifølge hjemmesiden til Stiff Person Syndrome Center kan syndromet også gi angst, og mange av symptomene er angstutløsende. Pasienter blir ofte redde for å bevege seg utendørs ettersom støy, slik som tuting fra biler kan trigge spasmer og fall.

Det første tilfellet av Stiv person syndrom ble registrert i 1950, skriver CNN. Først ble tilstanden kalt Stiff man syndrom, men siden endret. Diagnosen er dermed mer dekkende, ettersom flere kvinner enn menn rammes. Tilstanden kan inntre i alle aldre, men symptomene begynner vanligvis rundt 30-40-årsalderen. Det finnes ingen kur, men medisiner kan gjøre de rammede mindre sensitive for lyd og lys, og dermed dempe spasmene. Fysioterapi er videre en viktig behandling, og ifølge de amerikanske legene kan også botox-injeksjoner ha effekt, og det samme kan akupunktur.

– Jeg gir ikke opp

Da Celine Dion i mai 2023 sendte ut pressemelding om at de forstående konsertene på verdensturneen er avlyst, avsluttet hun med følgende rørende ord til fansen

– Jeg vil at dere skal vite at jeg ikke gir opp. Og at jeg gleder meg sånn til vi møtes igjen.

Støtteerklæringene har ikke latt vente på seg, og Celine Dions kommentarfelt er fulle av gode ord og ønsker om god bedring. Artist Bryan Adams skriver: «All my love Celine» etterfulgt av et hjerte, mens designer Donatella Versace skriver: «Celine, I am thinking of you and sending you all my love. You are talent personified and, as you get better, your power and presence will be felt everywhere again. Wishing you the speediest recovery».

Også den danske supermodellen Helena Christensen ønsker Céline Dion god bedring og det samme gjør skuespiller Kate Hudson.

Skuespiller Jennifer Garner kaller Celine Dion «The most beloved woman» og fortsetter:

«Please take care of yourself, we will all be here waiting for you».

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer