– Da vi hadde prøvd i to år, uten at jeg ble gravid, var vi villige til å prøve alt. Det viste seg at jeg har PCOS (polycystisk ovariesyndrom), som førte til at eggcellene i eggstokkene ikke ble skikkelig modne, sier Inger Celine Torp Pöcher (28).
– Det ble noen tøffe år for oss begge, men heldigvis endte historien på en annen og bedre måte enn vi trodde var mulig. Da vi kom hjem med tvillinger i oktober 2022, fikk livet en helt ny dimensjon, supplerer ektemannen Per Kristian Pöcher (33).
Med hver sin baby
Familien bor på Høvåg, nær Kristiansand. Celine og Per forteller sin historie til KKs journalist på telefonen. I bakgrunnen høres stadig babling, innimellom høylydt, fra Peter og Penny. Mest fra Peter, forteller foreldrene.
Han er den pratsomme, men er ellers ganske rolig, bedagelig og tålmodig. Han koser seg med smokk, noe Penny overhodet ikke vil ha. Hun er en utålmodig jente som vil opp og frem, hun er sterk, holder seg fast og reiser seg opp. Peter er foreløpig fornøyd med å dra seg frem på gulvet.

Sissel (48) solgte alt hun eide og tok med seg de tre barna
– Det er fascinerende å se hvor ulike de er, sier Per. De første seks månedene delte vi oss og bodde på hvert vårt rom med én unge hver. Det fungerte bra, og førte til mindre stress.
Celine ammet de første tre månedene, barna fikk også morsmelktillegg. Da de gikk over til bare tillegg, spilte det ingen rolle om det var mamma eller pappa som ga flaske. Nå når barna er større og har fått mer normal døgnrytme, har Celine og Per flyttet sammen på soverommet igjen.
– Men det betyr ikke at vi får sove i fred hele natten, sier Celine og ler.
– Vi stresser ikke med det, men tar hver dag og natt som den kommer. Det var ingen selvfølge at vi skulle få barn, og nå er vi velsignet med to. Og vi nyter virkelig denne babytiden.
Et inderlig ønske om barn
Både Celine og Per er fra Sørlandet, og møttes da begge hadde sommerjobb som assistenter på Badeland i Kristiansand Dyrepark. Celine gikk fremdeles på videregående, hun har senere utdannet seg til sykepleier. Per studerte til ingeniør.
– Vi kom i snakk i kontortiden, og samtalen fløt lett mellom oss. Det tok ikke lang tid før vi var kjærester, og forelskelsen vokste seg til dyp kjærlighet, forteller Celine.
– Vi bodde sammen både i Trondheim og i Asker på grunn av studier og jobb, men flyttet hjem for tre år siden. Vi var heldige og kunne bygge hus på svigermors tomt.
Da Per var ferdig med masteroppgaven sin, bestemte paret seg for å gifte seg. Etter bryllupet i 2018 manglet det ikke på spørsmål om når barna skulle komme. Det kjentes veldig sårt, for Celine og Per ønsket mer enn alt annet å bli foreldre. De snakket lite om dette til andre, kun de aller nærmeste visste at de strevde.
– Vi opplevde mange bølgedaler. Jeg var alltid redd noen skulle spørre på en dårlig dag, sier Celine ærlig.

– Jeg kjøpte både eggløsningstester og graviditetstester, men fikk aldri positivt utslag på noen av dem. Gynekologen ga meg medisiner som førte til at jeg fikk eggløsning.
Annonsørinnhold
Aller Media
Raser ut av butikkhyllene, og det med god grunn
i samarbeid med Aller MediaPer forteller at selv om håpet var tent, og Celine hadde full kontroll på tidspunktet for eggløsning, ble hun ikke gravid. Etter ett års prøving, søkte paret hjelp hos fertilitetsklinikken i sør, som ligger i Porsgrunn.
En tung tid
Det ble en slitsom og vanskelig tid for ekteparet. Ofte måtte de bare kaste seg i bilen og kjøre fra Lillesand til Porsgrunn, tiden for eggløsning styrte det meste. Og når fertilitetsklinikken holdt stengt i helgene, gikk flere muligheter til spille. Kom eggløsningen i helgen, ble behandlingen avlyst.
Paret var hele tiden sammen om reisene og besøkene hos helsepersonell. Celine informerte sin nærmeste leder om grunnen til fraværet, men ønsket ikke å gjøre det allment kjent. Det var alt for usikkert og sårt. Per har fleksibel arbeidstid, og kunne bare si han kom litt senere den dagen.
– Jeg fikk hormontabletter og deretter skulle det gjøres en inseminasjon, eller såkalt IUI, forteller Celine.
Per forklarer at dette er en fertilitetsbehandling som innebærer å plassere sædceller direkte opp i livmoren. IUI har som mål å øke antallet av bevegelige sædceller slik at disse lettere kan bevege seg opp i egglederne, hvor befruktning finner sted.
Celine husker hvor sliten og fortvila hun var.
Ingenting var sikkert, og paret fortsatte å prøve å bli gravide med naturmetoden. Det var en tung tid, med avbrutte forsøk på grunn av eggløsning på feil dag, slik at IUI aldri ble gjennomført. Til slutt orket ikke Celine og Per mer. De ville prøve den siste muligheten som var igjen; IVF, også kalt prøverørsbehandling.

Gabriella trenger aldri jobbe mer: - Det handler om frihet for meg
Det betyr, ifølge Spiren Fertilitetsklinikk, befruktning utenfor kroppen, i laboratoriet. Kvinnen blir stimulert med hormonsprøyter slik at flere egg modnes i samme syklus. Eggene hentes ut med en tynn nål og befruktes etterpå i laboratoriet.
En helt uventet beskjed
– Vi visste vi hadde tre forsøk, og at hvert forsøk der egget blir satt inn teller, sier Celine.
Hun forteller at ingen egg overlevde ved første forsøk. Neste forsøk var i mai 2020, og lykken var ubeskrivelig da Celine ble gravid. Sorgen var enda større da hun spontanaboerterte i uke seks.
– Vi ville ikke gi oss, men det var ventetid og så var det dette med at eggløsningen ikke måtte komme på en lørdag eller søndag. Vi fortsatte bare å prøve selv, ville ikke gi helt slipp på håpet, forteller Per.
I januar 2021 ble det tatt ut egg, og ett overlevde. Men fordi Celine var overstimulert av hormoner, måtte de vente til neste syklus med å sette det inn. Egget ble lagt på frys til Celine var klar til å få satt det inn.
– Jeg var hos gynekologen annenhver dag, og holdt hele tiden fertilitetsklinikken oppdatert. Og jeg hylgrein på jobb, så Per måtte komme og hente meg, da det ble nok en utsettelse på grunn av helg.
De fortsatte å prøve selv. Hos gynekologen en mandag, fikk Celine beskjed om at hun hadde hatt eggløsning og egget kunne settes inn på fredagen. Dette egget hadde da ligget på frys en måned.
Etter 14 dager var graviditetstesten positiv og ultralyd viste at alt var greit.
Celine var preget av forrige svangerskap, og livredd for å abortere igjen. Hun takket ja til tidlig ultralyd i uke sju. Det var da gynekologen ikke så bare ett, men to hjerter som banket i magen til Celine.
Har opplevd det flere ganger
Liv Bente Romundstad, Gynekolog, MD, PhD ved Spiren Fertilitetsklinikk sier at dette sjelden skjer, men at hun har opplevd det fem-seks ganger de siste årene ved Spiren.

Endelig klarte Ann Kristin å gå ned 30 kilo. Så kom beskjeden som ødela alt
– Selv om bare ett befruktet egg blir satt tilbake til livmoren, kan det oppstå tvillinger. Dette kan oppstå enten ved at det ene befruktede egget deler seg til to identiske kopier og det oppstår eneggede tvillinger, eller ved at et annet egg som er inne i kroppen blir befruktet ved vanlig samleie, i tillegg til det egget som ble befruktet i laboratoriet, sier Liv Bente Romundstad.

– Dersom begge eggene fester seg i livmoren, oppstår det toeggede tvillinger. Toeggede tvillinger kan ha samme kjønn eller motsatt kjønn, mens eneggede tvillinger alltid vil ha samme kjønn.
Gynekologen forteller at kvinnen, i forbindelse med prøverørsbehandling, får hormonsprøyter for å modne flere egg i samme syklus. Eggene hentes ut og befruktes i laboratoriet, ett befruktet egg settes tilbake til kvinnens livmor. Det er vanlig å avstå fra samleie de dagene rundt uttak av egg. Dette skyldes at det kan være igjen egg inne i kvinnens kropp som kan bli befruktet ved vanlig samleie.
Tidligere var det vanlig å sette tilbake to befruktede egg inn i kvinnens livmor ved prøverørsbehandling, det oppstod derfor oftere toeggede tvillinger. Vanlig praksis i dag er å sette tilbake bare ett befruktet egg per behandling. Mange synes at tvillinger kan være koselig, men ut ifra et medisinsk ståsted kan tvillingsvangerskap være forbundet med økt risiko for mor og barn.

– Når kvinnen er gravid, enten på vanlig måte eller ved hjelp av prøverørsbehandling, vil eggstokkene gå i «dvale» og det er derfor trygt å ha samleie, forklarer Liv Bente Romundstad.
Dobbel lykke
Per ler da han forteller at Celine var på ultralyden tidlig om morgenen, og at han ikke hadde stått opp enda da hun ringte på facetime. Han ble engstelig, kanskje var det noe galt? Men da han hørte at han skulle bli tvillingpappa, ble han lettere sjokka - og glad. Dette hadde han i hvert fall ikke regnet med.
Celine beskriver svangerskapet som lett og fint, bortsett fra angsten for at noe skulle skje. Hver gang hun gikk på do, var hun redd for å se blod.
Hun syntes den gode oppfølgingen var svært betryggende, og jobbet frem til uke 24.
I uke 38+1 ble fødselen satt i gang, da begynte det å bli trangt der inne. Peter kom med hodet først, 2930 gram, så kom Penny med beina først, 2540 gram. Fødselen var et stort øyeblikk for Celine og Per.
Og siden har det gått i ett i huset på Høvåg.
Det er Per som forklarer hvordan det henger sammen at de fikk tvillinger på denne høyst spesielle måten:
Da det viste seg at det var ett jentefoster og ett guttefoster, kunne det ikke være snakk om eneggede tvillinger. Da sto bare en mulighet igjen: Mens de hadde et egg på frys, ble Celine gravid med naturmetoden. Dette visste ingen da egget ble satt inn, og slik ble Penny og Peter tvillinger.

Da Kristin (56) fikk kreft, ville datteren være donor. Så kom sjokket
– Nå skal vi ha en måned sammen alle fire, før jeg skal tilbake til jobben igjen, sier Celine, som gleder seg til å snakke fag og treffe kolleger, men gruer seg litt til å være så lenge borte fra barna.
Per har samlet opp permisjoner og ferier, og skal være hjemme med barna til januar 2024. Det gleder han seg veldig til.
– Etter hvert blir det barnehage, men her tar vi ett skritt av gangen, sier Celine, som er opptatt av å nyte hver periode, utviklingen går jo så fort.
På spørsmålet om de vil ha flere barn, svarer Per kontant:
– Først må i hvert fall disse to bli større. Og vi kommer aldri til å gå tilbake til fertilitetsklinikken. Skal det bli flere barn her, må de komme med naturmetoden.