App mot kreft:

Celleprøve reddet Ingvild fra livmorhalskreft

– Det er først i ettertid at jeg forstår hvor farlig det kunne ha blitt. Og hvor heldig jeg tross alt var, sier sanger og artist Ingvild Nagell-Dahl (46).

LIVMORHALSKREFT: – Jeg var heldig. Celleforandring kan oppdages tidlig om du sjekker deg, sier Ingvild Nagell-Dahl. FOTO: Ingunn Helene Kristensen
LIVMORHALSKREFT: – Jeg var heldig. Celleforandring kan oppdages tidlig om du sjekker deg, sier Ingvild Nagell-Dahl. FOTO: Ingunn Helene Kristensen Vis mer
Publisert

I disse dager kan du se Ingvild Nagell-Dahl på TVNorges All together now, men det er ingen selvfølge… Våren 2008 svevde Ingvild på en lykkerus. Hun hadde nettopp blitt mor for andre gang, konserter og spillejobber var booket, nytt hus var kjøpt og bryllupsplaner ble lagt.

– Jeg skulle bare sette inn en spiral etter fødselen da legen bestemte seg for å ta en celleprøve fra livmorhalsen. Kort tid etterpå fikk jeg beskjeden. Jeg hadde unormal celledeling. En forandring i livmorhalsen som legene absolutt ikke likte.

Ingvild klarte ikke å ta alvoret innover seg

Ingvild vet ikke om det var lykkerusen hun svevde på, legenes beroligende ord eller en underbevisst beskyttelse av seg selv som tok kontrollen da beskjeden kom.

– Jeg reagerte liksom ikke. Jeg høre hva legen sa, men ble ikke redd. Det som derimot fikk meg på jorda etter hvert var Trond. Trond, som snart skulle bli min ektemann, saumfarte internett for informasjon om livmorhalskreft. Han var langt mer stresset over situasjonen enn meg, forteller Ingvild og fortsetter:

– Det var også en rar opplevelse å fortelle moren min om hva som hadde skjedd. Hun begynte å prate om noe helt annet som om hun ikke hørte hva jeg sa. I ettertid har jeg forstått at hun fikk sjokk, ble redd. Vi reagerer jo så forskjellig på en slik beskjed som kan innebære alvorlig sykdom og kreft, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor kan du begynne å blø når du tar celleprøve.

PÅ SCENEN: Ingvild gjør det hun elsker, nemlig å stå på scenen. Foto: Per Erik Beck Bjørnback
PÅ SCENEN: Ingvild gjør det hun elsker, nemlig å stå på scenen. Foto: Per Erik Beck Bjørnback Vis mer

En vellykket operasjon

Celleprøven viste at Ingvilds celledeling var på stadiet to (av fire stadier). Legene anbefalte konisering, det vil si fjerning av livmorhalstappen. Dette vil redusere eller fjerne risikoen for kreft helt.

– Operasjonen ble gjort ved kikkhullskirurgi, også kalt laparoskopi. Det vil si at et tynt rør føres inn til operasjonsstedet via navlen. Det fører til at en får et lite arr, og at en kommer seg raskere på beina etter inngrepet. Operasjonen ble gjort på dagtid, og jeg kunne reise hjem samme dag, kan Ingvild fortelle.

Ingvild måtte ta det med ro et par uker, men så var show og konserter i gang som vanlig.

Sangfuglen ble frisk

Ingvild ble erklært frisk, men i årene som gikk hadde Ingvild jevnlig oppfølging hos legen. Minnene om sykdommen og operasjonen ble lagt på hylla. Det ble en hektisk periode som småbarnsmor. Dessuten en rekke opptredener som på Beat for beat på NRK sammen ektemannen Trond. På TV3 sang hun i programmet Singing Bee, og på TV2 sang hun med storband i Skal vi danse. Hjemme på Gjøvik ble hun frontfigur for det populære årlige Sommershowet, og sommeren 2018 slapp hun sitt første soloalbum Already on my way.

LES OGSÅ: Ida har uhelbredelig livmorhalskreft

Den livsviktige celleprøven

Så kom den eldste dattera i tenårene og ble tilbudt HPV-vaksine.

– Da begynte jeg å tenke på min egen situasjon. Jeg hadde ikke hatt noen symptomer på sykdom, og det hele ble oppdaget ved en tilfeldighet. Livmorhalskreft er lumsk. Jeg tenker på alle de kvinner som ikke har vært så heldig som jeg var. Som oppdager celledelingen først når sykdommen har fått utvikle seg. Da jeg ble kjent med Kreftregisterets app FightHPV tenkte jeg YES! Denne må spres. Den er rett og slett en kul måte å skaffe seg viktig informasjon på.

– Det er skummelt å tenke det skjer ikke meg. Oppdages sykdommen tidlig er sjansene større for at du blir helt frisk. Ta celleprøve jevnlig, også om du ikke har symptomer, oppfordrer Ingvild. (Celleprøve anbefales hvert tredje år for ellers friske kvinner, red anm)

Appen FightHPV er utviklet av Kreftregisteret, og kan lastes ned på Google Play og iTunes.

– Hensikten med appen er å formidle viktig helseinformasjon på en morsom måte, og få flere kvinner til å velge å møte opp til screening. Screening består av gynekologisk undersøkelse for celleprøve taking fra livmorhalsen. Denne prøven analyseres videre, forteller prosjektleder Mari Nygård ved Kreftregisteret.

Appen, som ble lansert i 2017, er nå lastet ned i 47 land. I tillegg til viktig informasjon, kan en også melde seg til en forskningsgruppe via appen. Nygård sier at nesten 700 kvinner har meldt seg så langt. Det er et viktig bidrag til studie for Kreftregisteret slik en får mer informasjon om sykdommen.

– Livmorhalskreft kan i stor grad bekjempes ved vaksinering mot HPV-viruset og ved å gå til regelmessige underlivsundersøkelser, informerer Nygård.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer