Hjertestans

- Charlottas (23) hjerte var dobbelt så stort som det burde være

Foreldrene trodde hun bare var lat, men det viste seg å være noe langt mer alvorlig.

OPPLEVDE HJERTESTANS: Da Charlottas hjerte stoppet, hadde hun allerede en pacemaker. Pacemakeren slo det i gang igjen. Her er Charlotta med vofsen Våfflan. Foto: Mikael Svensson/Året Runt/All Over Press
OPPLEVDE HJERTESTANS: Da Charlottas hjerte stoppet, hadde hun allerede en pacemaker. Pacemakeren slo det i gang igjen. Her er Charlotta med vofsen Våfflan. Foto: Mikael Svensson/Året Runt/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som niendeklassing lå Charlotta Strömberg nesten døende i respirator. Erfaringene fra den gangen gjør at hun gjerne vil jobbe i helsevesenet. Nå utdanner hun seg til hjelpepleier,
og blir kanskje etter hvert sykepleier, samme yrke som moren Catharina (60) har. Helst vil Charlotta (23) arbeide som barnesykepleier.

– Jeg har en del erfaringer derfra, som pasient, sier hun og legger hånden mot hjertet sitt, som hun fikk for drøyt seks år siden.

Charlotta er takknemlig overfor donoren som ga henne et nytt liv.

Fikk pustetrøbbel

Som barn var Charlotta glad i å bevege seg, og hun var flink i gymnastikk. Men i trettenårsalderen skjedde det noe. Hun orket ikke lenger hoppe bukk, til og med spaserturer ble for tøft.

– Vi trodde du var blitt lat, sier pappa Peter (59).

En kveld fikk hun pustetrøbbel. Moren trodde det var en allergisk reaksjon, så de for inn til sykehuset i svenske Kristianstad. Der fant man ingenting, og Charlotta ble sendt hjem igjen. Men om natten ble tilstanden verre, og de dro igjen til sykehuset. EKG og ultralyd ga svaret.

– Charlottas hjerte var dobbelt så stort som det burde være, og lungene var fylt av væske, sier mamma Catharina.

Dramatisk opplevelse

Legene igangsatte medisinering. Men det hadde ikke den forventede effekten, og etter et år fikk Charlotta operert inn en mekanisk hjerteklaff. Først ble hun bedre, men etter et halvt års tid ble hun verre igjen. Da fikk hun operert inn pacemaker med hjertestarterfunksjon. Det reddet livet hennes en februardag i niende klasse.

– Jeg kom fra skolebussen og stresset til skapet mitt for å rekke neste time. Hjertet mitt slo fortere og fortere. Plutselig ble det bare svart, og jeg falt sammen, forteller hun.

– Da jeg våknet, hørte jeg hvordan folk skrek og hadde panikk. Hjertet mitt hadde stoppet, men pacemakeren slo det i gang igjen.

På sykehuset fikk hun, foreldrene og de seks søsknene hennes en dramatisk beskjed – Charlotta trengte et nytt hjerte.

HJERTESYKT BARN: Både for foreldre og søsken var det en stor påkjen­ning da Charlotta fikk hjertetrøbbel. Alle søsknene besøkte henne på sykehuset. Fra venstre Sebastian (i dag 29), Adrian (22), Cecilia (26), Cornelia (17), Theodor (19) og Daniel (35). Foto: Privat
HJERTESYKT BARN: Både for foreldre og søsken var det en stor påkjen­ning da Charlotta fikk hjertetrøbbel. Alle søsknene besøkte henne på sykehuset. Fra venstre Sebastian (i dag 29), Adrian (22), Cecilia (26), Cornelia (17), Theodor (19) og Daniel (35). Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Så mange unge får akutt hjertestans

I kunstig koma

Man mistenkte at Charlotta hadde en kronisk hjertemuskelbetennelse som gjorde at hjertet ikke orket å pumpe med tilstrekkelig trykk. I påvente av nytt hjerte, skulle en mekanisk pumpe opereres inn. Det holdt på å koste henne livet. Hun fikk blodforgiftning i forbindelse med operasjonen, og i seks forferdelige uker ble familien virkelig satt på prøve.

Charlotta lå i kunstig koma og pustet ved hjelp av respirator. Feberen var ofte oppe i 41–42 grader.

– Vi visste ikke engang om hun ville leve lenge nok til å få et nytt hjerte, sier mamma Catharina.

– Jeg var helt knekt, sier Peter.

Tynn og svak

Den onde sirkelen ble brutt da legene byttet penicillin. Feberen forsvant, og Charlotta kunne vekkes.

– Oppvåkningen var strevsom, og du hallusinerte mye. Dessuten hadde du rast ned i vekt og var tynn som en fugleunge, sier pappa Peter.

Charlotta var veldig svak.

– Jeg måtte begynne å gå-trene, og til å begynne med var jeg helt skutt etter ti skritt, forteller hun.

Etter tre måneder fikk hun komme hjem, og hun rakk å få med seg avslutningen i niende klasse.

FIKK NYTT HJERTE: Det var tøffe tider for mamma Catharina og pappa Peter da Charlotta ble alvorlig hjertesyk og måtte gjennomgå en hjertetransplantasjon. I dag er hele familien takknemlige for donoren som ga henne et nytt hjerte.
FIKK NYTT HJERTE: Det var tøffe tider for mamma Catharina og pappa Peter da Charlotta ble alvorlig hjertesyk og måtte gjennomgå en hjertetransplantasjon. I dag er hele familien takknemlige for donoren som ga henne et nytt hjerte. Vis mer

LES OGSÅ: Niels har gitt liv til fem andre

Det nye hjertet

Klokken elleve en kveld noen måneder senere ringte det på Peters telefon. Det var transplantasjonskoordinatoren. «Et hjerte som passer Charlotta er på vei!»

Peter løp opp og vekket henne.

– Først ble jeg fortumlet og sa bare «nei, nei, jeg vil ikke». Men så forsto jeg, forteller Charlotta.

Ambulansen kom, og resten av familien kjørte av gårde til sykehuset i Lund.

– Det var utrolig tøft å ta farvel med Charlotta da hun skulle rulles inn for operasjon, sier Catharina.

Allers nr 3/2016
Allers nr 3/2016 Vis mer

Nå ventet noen forferdelige timer for familien.

– «Det har gått bra», var det første vi fikk høre. Hele familien pustet lettet ut og kunne gå inn til Charlotta. Da så vi umiddelbart at det var en annen Charlotta; en jente med frisk farge i kinnene, i stedet for den gråbleke nyansen hun hadde tidligere, sier pappa Peter.

For Charlotta begynte et nytt liv etter operasjonen.

– Jeg følte meg frisk – det var som om jeg hadde fått min gamle kropp tilbake etter tre års ørkesløshet. Det var helt fantastisk!

I dag går Charlotta på medisiner, noe hun må gjøre resten av livet, men det ser hun ikke på som noe stort problem. For øvrig kan hun leve normalt og være med på de fleste aktiviteter, bare i et roligere tempo. Hun liker å gå turer og være sammen med venner.

– Og så har jeg min store, fantastiske familie, sier hun.

Tekst: Mikael Svensson, reaksjonen@allers.no. Denne artikkelen står også i Allers nr 3/2016.

 

 

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer