Overvekt

Charlotte har nesten halvert vekten sin siden 2012

Etter en ulykke trodde legene at hun ikke ville gå igjen – to år senere strålte hun på scenen i bikinifitness.

LIVSSTILSENDRING: Charlotte endret livsstil etter en stygg ulykke på hesteryggen.  Foto: Privat
LIVSSTILSENDRING: Charlotte endret livsstil etter en stygg ulykke på hesteryggen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Charlotte W. Knudsen (26) har slitt med dårlig selvbilde gjennom hele oppveksten. Hun har alltid vært sosial og hatt gode venner rundt seg, og aldri blitt mobbet, men hver gang det ble foreslått bading eller andre aktiviteter som inkluderer lite klær, var hun «syk».

– Jeg unngikk alltid situasjoner hvor kropp var i fokus. Jeg er 1.57 cm høy, og i 2012 veide jeg 117 kilo. Jeg var nesten like bred som jeg var høy, og det gikk kun én vei, og det var oppover. 

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Charlotte hadde lite kunnskap om mat, næringsinnhold og kalorier, og kunne lett spise tre sjokoladeplater i løpet av en kveld. 

– En dag innså jeg at nok var nok. Jeg ba om hjelp fra lillebroren min, Nicolai, og han var brutalt ærlig. Han sa at jeg burde skjerpe meg – det begynte å bli for drøyt. 

Nicolai ba Charlotte om å kjøpe en vekt, og å laste ned en app hvor hun skulle loggføre alt hun spiste i løpet av en dag. I tillegg til dette begynte hun med korte gåturer, byttet ut heis med trapper, og parkerte bilen litt lengre unna jobb enn nødvendig. 

– I starten skjønte jeg ingenting av kalorier – Nicolai brukte lang tid på å forklare meg hva ulike matvarer faktisk inneholder. Det er så mange kalorier du får i deg som du ikke engang tenker over. Blant annet olje som maten stekes i, litt ekstra ost og ulike drikkevarer er noen skikkelige kalorityver. 

LES OGSÅ: Over 50 prosent er overvektige, nå slår ekspertene alarm: - Det er svært alvorlig

Ble utsatt for en alvorlig ulykke

Charlotte var i gang med livsstilsendringen, men på en ridetur med en venninne høsten 2014 gikk det veldig galt. En syklist skrenset foran hestene, og de ble livredde. Hestene stresset opp hverandre og løp i full fart tilbake mot stallen.

– Hestene ble helt ville – det kunne ha gått veldig galt. Jeg ble kastet av i en sving og smalt inn i et tre. Bekkenet mitt ble knust, jeg fikk to brudd i ryggen, og lårbeinet stakk ut i 90 graders vinkel. 

Ulykken førte til at Charlotte måtte bli på sykehuset i en måned. Hun har jernstenger i kroppen som må være der resten av livet. Legene trodde at hun aldri kom til å gå ordentlig igjen.

– Det er en grusom beskjed å få. Datteren min var kun tre år, og jeg er aleneforsørger da pappaen hennes er død, så jeg fryktet at jeg ikke ville være i stand til å være med henne på aktiviteter lenger.

Charlotte var fast bestemt på å trene seg opp igjen, og det raskest mulig. Hun gikk på krykker i lang tid, hadde bassengtrening og gikk til fysioterapeut i et år. Etter hvert fikk en venninne overtalt henne til å begynne på et treningssenter.

– Hun måtte nesten fysisk dra meg ut av bilen og inn på treningssenteret – jeg var livredd for å gå inn der. Da jeg først begynte gikk det greit, og vi avtalte å trene fast tre dager i uken. 

LIVSSTILSENDRING: i 2012 veide Charlotte 117 kilo. I dag har hun halvert vekten sin.  Foto: Privat
LIVSSTILSENDRING: i 2012 veide Charlotte 117 kilo. I dag har hun halvert vekten sin. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: Mistet mennene i samme ulykke

Må trene for å unngå store smerter

Trening er det eneste som hjelper Charlotte, som har kroniske smerter etter ulykken. Hun merket raskt at dersom hun var inaktiv noen dager, fikk hun store smerter, og ble nærmest sengeliggende.

– Jeg måtte endre livsstilen min totalt. Jeg må trene for å holde meg i form og for å kunne gjøre de tingene jeg ønsker å gjøre. Det er tungt å vite at «alle andre» kan ta seg en uke ferie og bare slappe av, men det kan ikke jeg. 

For å få mer motivasjon valgte Charlotte å melde seg inn i LA Lifestyle med Lene Alexandra Øien i spissen, slik at hun skulle ha et team i ryggen på tunge dager. Lene Alexandre utfordret henne til å stille i bikinifitness, noe hun aldri hadde trodd kom til å skje.

– Jeg hadde ikke peiling på hva jeg gikk til. Det var veldig gøy og lærerikt, selv om du må forholde deg til et strengt regime. Men jeg fant egne alternativer til mat, man må ikke gå på ekstrem diett bestående av kun ris, kylling og brokkoli.

MAMMA: Charlotte ute i hagen sammen med datteren.  Foto: Privat
MAMMA: Charlotte ute i hagen sammen med datteren. Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg har fått kommentaren: «Såpass ja. Midtlivskriser har mange uttrykk!»

Kom nesten til finalen i bikinifitness

Charlotte jobbet knallhardt frem til NM i bikinifitness i fjor høst. På noen år hadde hun gått fra å veie 117 kilo til kun 60 kilo. Hun endte på en syvendeplass i konkurransen. 

– De seks beste gikk til finalen, så det var litt surt å havne rett bak. Men jeg var kjempefornøyd med resultatet. Det var stort for meg som ikke engang har gått i bikini på stranda – plutselig sto jeg på en scene og viste meg frem i høye hæler. Det var utvilsomt en stor selvtillitsboost.

Datteren på fem år satt som tilskuer i salen og heiet frem mammaen sin. Charlotte har passet på at hun ikke viste frem den «ekstreme siden» til datteren. De har spist måltider sammen som vanlig, og øvd på poseringer på stuegulvet for moro skyld.

– Hun skal ha et sunt forhold til mat, og ikke tro at hun blir tjukk av å spise en sjokolade. Vi skal ha bra mat på bordet, som holder oss friske og som gir energi. Jeg elsker mat og spiser masse – gjerne en bærepose med mat om dagen. 

BIKINIFITNESS: Charlotte jobbet knallhardt frem til NM i bikinifitness i fjor høst. Hun endte på en syvendeplass i konkurransen. Foto: Jørgen Orlin
BIKINIFITNESS: Charlotte jobbet knallhardt frem til NM i bikinifitness i fjor høst. Hun endte på en syvendeplass i konkurransen. Foto: Jørgen Orlin Vis mer

LES OGSÅ: - Det er svært utfordrende og du må være villig til å ofre sosiale sammenkomster og fritid

– Du må ha god psyke for å holde ut

Bikinifitness er heftig omdiskutert, men Charlotte har kun positive ting å si om idretten og miljøet. Jentene er flinke til å støtte og heie hverandre frem.

– Du må ha en god psyke for å holde ut med dietter og strengt treningsopplegg – det er ingen dans på roser, og det passer ikke for alle. Jeg synes det er kjempegøy, og skal stille med Team Elite til høsten igjen. 

Charlotte har kommet en lang vei siden ulykken. Til tross for daglige smerter, fortsetter hun å presse seg selv, og prøver å gå utenfor komfortsonen. Bare det å skulle legge ut et før-etter-bilde på Instagram var banebrytende i starten.

– Jeg kan ikke sette meg ned og synes synd på meg selv; jeg er heldig som overlevde og kan gå. Jeg har arr over hele kroppen, men fungerer som normalt. Nå har jeg lært meg å akseptere at det er slik, og gjør det beste ut av situasjonen. Heldigvis har jeg også en kjæreste som støtter og motiverer meg mye. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer