Charlottes selvskading endte i en operasjon på fem timer

Facebookoppdatering 28.august 2019: Jeg skriver ikke dette for at folk skal synes synd på meg, men for at andre i en lignende situasjon ikke skal føle seg alene.

ÅPEN: Charlotte mener at det å være åpen om sine problemer kan gjøre at man får det bedre med seg selv. Foto: Privat
ÅPEN: Charlotte mener at det å være åpen om sine problemer kan gjøre at man får det bedre med seg selv. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Facebooksiden til Charlotte Dalen (29) fra Grong er til vanlig preget av lastebiler, stjernehimmelen og hester. Men akkurat denne dagen har hun publisert en annerledes statusoppdatering.

«Mange lurer på hva som har skjedd, og jeg velger å være ærlig om det. Det er et tema som er vanskelig for mange og tabu, dessverre. Jeg hadde en nedtur i vår, og en kveld i april skadet jeg meg selv. Det endte med en operasjon på fem timer for å få lappa sammen hånda. Det er vel både positive og negative sider med sosiale medier, men jeg velger å være ærlig. Jeg spurte på sykehuset om de trodde jeg var gal, men de sa at dette var vanligere enn man tror. Ingen prater om det fordi mange synes mental helse er tabu. Søk hjelp, prat med noen. Bare ikke gjør det jeg gjorde!»

Ikke mange sekundene går før hjertene stemples nedover kommentarfeltet. Noen synes hun er tøff og sterk, andre skriver at det er bra at hun skriver åpent om psykisk helse. Charlotte ønsker å fortelle sin historie i håp om å kunne hjelpe andre som sliter med depressive tanker.

- Jeg tar ikke meg selv så høytidelig. Jeg tuller og fjaser om det aller meste som kommer min vei. Men om akkurat dette må jeg være alvorlig, sier hun.

Charlotte mener at det å være åpen om sine problemer kan gjøre at man får det bedre med seg selv.

- Det erfarte jeg da jeg fortalte hvordan jeg hadde det. Det hjalp ikke å skade seg, det ble det kun vonde konsekvenser av. Det som faktisk hjalp, var å være ærlig og fortelle hvordan jeg hadde det til min samboer, venner og familie. Jeg skulle bare ha gjort det før jeg skadet meg.

Desperat handling

Charlotte sier at selvskadingen var en desperat handling i en situasjon der hun ikke klarte å håndtere de negative tankene på en god måte.

- Det var flere ting som gnagde på sjela mi i en lang periode. Vonde minner fra barndommen var stadig tilbakevendende, og jeg slet med negative tanker om meg selv. Jeg følte meg aldri bra nok, var redd for å miste dem jeg hadde rundt meg, og med et bytte av psykolog, rant begeret over.

Etter selvskadingen hjalp forloveden henne med å bandasjere hånden og ringte ambulansen. Da ambulansearbeiderne kom og tok over ansvaret, besvimte Charlotte.

- Kroppen gikk over i en slags overlevelsesmodus. Det er helt snålt at det går an, sier hun.

Nervesmerter

Kirurgene måtte operere to av tre hovednerver i hånda. Sammenkobling av sener og blodårer krevde tre håndkirurger på Rikshospitalet. Konsekvensene av handlingen ble alvorlige.

- Jeg klarer ikke å rette ut fingrene. Tommelen fungerer ikke som den skal, muskler i hånda er nesten borte og temperaturregulering er som en berg- og dalbane. Er jeg ute i + 2 grader eller kaldere, blir hånda iskald selv med tykke votter.

Begrenset funksjon i hånden gjør at Charlotte er sykemeldt. Hun prøvde seg tilbake i lastebilen, men mye av jobben består av andre praktiske ting enn kun selve kjøringen.

- Jeg sliter med nervesmerter hver eneste dag, og det unner jeg ikke noen. Smerter i sjela er like vondt, men for Guds skyld be om hjelp hvis du føler at du må skade deg selv.

SMERTER: Charlotte sliter med smerter i hånda etter selvskadinga. FOTO: Privat
SMERTER: Charlotte sliter med smerter i hånda etter selvskadinga. FOTO: Privat Vis mer

Ikke alle bryr seg

Charlotte fikk mange tilbakemeldinger på Facebook-innlegget, og selv om de fleste var positive, var det noen som mente at hun kun var ute etter oppmerksomhet.

- Det vet jeg selv at ikke er sant, så jeg legger ikke mye energi i de menneskene som tror det. Den største delen av tilbakemeldinger gikk på at folk satte pris på min ærlighet, og flere syntes det var godt å høre noen fortelle om hvordan man egentlig har det.

Frode Thuen er psykolog og professor ved Høgskulen på Vestlandet. Han mener at å åpne seg om personlige og sårbare forhold på sosiale medier, kan gi opphav til blandede følelser.

- På den ene siden kan det være godt å kjenne på den omsorgen og omtanken som andre gjerne viser. På den andre siden, kan man noen ganger oppleve at sårbarheten ikke blir tatt imot. At folk ikke bryr seg så mye som man kanskje hadde forventet, eller at det kan komme ufølsomme eller til og med støtende kommentarer.

Thuen sier at det kan være lurt å forberede seg på at man ikke nødvendigvis får akkurat den responsen man ønsker. Det er særlig aktuelt hvis man legger ut flere poster av noenlunde samme karakter over tid.

- Da har responsen ofte en tendens til å avta, selv om fortvilelsen eller sorgen kanskje er den samme.

Charlotte sier at hun håper at Facebook-innlegget kan være til hjelp for noen, til å få andre til å forstå at selvskading kan ha enorme «bivirkninger».

- Konsekvensene av å skade meg var så voldsom, det hadde vært så mye bedre om jeg snakket med noen i stedet. Kanskje noen andre kan lære av meg.

JOBB: Tunge kjøretøy er ikke bare jobben hennes, det er en lidenskap. FOTO: Privat
JOBB: Tunge kjøretøy er ikke bare jobben hennes, det er en lidenskap. FOTO: Privat Vis mer

Føler «mer» enn andre

Når Charlotte ikke er ute og fotograferer nattehimmelen, er på tur med hesten eller koser seg med samboeren, sitter hun i førersetet på lastebilen. Tunge kjøretøy er ikke bare jobben hennes, det er en lidenskap. Med alt fra Lasse Stefanz til Muse på anlegget, legger hun hundrevis av mil med asfalt bak seg. Det er i lastebilen mye av grublingen skjer.

- På jobb er jeg skjerpet, og jeg rekker ikke å tenke på mye annet enn kjøringen. Men jeg har en del lange netter i lastebilen.

Og der bak i lastebilen på en madrass har Charlotte fri tilgang til stjernehimmelen og tankene. I voksen alder fikk hun diagnosen «emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse».

- Når man har emosjonell ustabil personlighetsforstyrrelse, kan man oppleve å ha «mer» følelser enn hva andre normalt har. Det som kan være en filleting i noens øyne, kan gjøre meg veldig trist eller irritert. Man får rett og slett problemer med å regulere følelsene sine, forklarer Charlotte.

Det er ikke skummelt å fortelle om diagnosen, sier hun, men påpeker at hun aldri tenker at hun er sykdommen.

- Jeg er hele meg! Jeg er ikke en diagnose.

Man må tåle å høre sannheten

Charlotte skulle ønske at flere hadde turt å være mer ærlige om hvordan man faktisk har det. Det går ikke alltid «helt fint», som mange svarer når man spør, sier hun.

- Det høres kanskje ut som en klisjé, men jeg vil gjerne vite helt ærlig hvordan et menneske har det. Hvis folk hadde vært tøffere med å si hva som faktisk rører seg i tankene deres, kunne man kanskje ha forebygget slike hendelser. Neste gang skal jeg si hvordan jeg har det før det må gå så langt som at jeg skader meg.

Thuen mener at det ikke nødvendigvis alltid er det beste å være åpen i enhver situasjon. Han sier at det først og fremst er i de fortrolige relasjonene at bekreftelsen og omsorgen kan ha en helende funksjon.

- Noen ganger kan det være bedre å forestille seg, eller å ikke fortelle så mye om hvordan man har det. Særlig hvis man forventer en omsorgsfull reaksjon fra den andre, hvilket ikke alle er i stand til å gi. Jeg har nok mer tro på verdien av å ha noen fortrolige som man virkelig stoler på.

Charlotte på sin side er klar i sin tale og tror på åpenhet fullt ut. Men hun innrømmer samtidig at det å fortelle sannheten om hvordan man faktisk har det når noen spør, kan kjennes skummelt.

- Men husk at det er ikke ditt ansvar om den som spør ikke klarer å stå i svaret. Hvis man først har spurt, må man tåle svaret, sier hun.

Redd for å bli dømt

Charlotte mener at problemet for mange som har tunge tanker er at de ikke tør å be om hjelp. De er redde for at de skal bli dømt, at andre skal mislike dem. Mange tror også at de fortjener å ha det vondt, sier hun.

- Uansett hva du har opplevd i livet, skal du ikke behøve å ha det vondt. Du er like mye verdt som alle andre, samme hva din historie er. En diagnose skal heller ikke stå i veien for at du skal bli sett for det mennesket du er, som en helhet.

Hvis man ikke tør å betro seg til en psykolog direkte, kan man prøve å skrive ned følelsene sine og levere arket til en trygg person, foreslår hun.

- Stikk papiret i lomma på en lærer du stoler på, psykologen eller en kompis, for eksempel. Det kan hjelpe deg i gang til å tørre å fortelle hvordan du egentlig har det. Mange synes det er lettere å forklare hva man føler om man skriver det ned. For noen er også dette for vanskelig, men mitt håp er at folk skal tørre å søke hjelp før det går for langt.

Charlotte mener selvskading bør snakkes åpent om.

- Mange driver med selvskading, men det kan gi alvorlige konsekvenser. Det er for mange vanskelig å regulere følelser, og dermed skader de seg selv. Det må prates om, det går ikke over av seg selv. Det er ingen vits i å tie det i hjel, da blir det nemlig verre etter min erfaring. Be om hjelp!

Thuen mener at det å være tydelig på at man sliter og at man trenger hjelp, er viktig. Men først og fremst overfor noen man vet – eller har grunn til å tro - vil være der for en.

- Hvis man i tillegg klarer å formidle hva man faktisk har behov for hjelp til, er det enda bedre. For det kan variere fra person til person, og fra situasjon til situasjon. Kanskje trenger man også noe fra et familiemedlem og noe helt annet fra en venn. Og dette er det først og fremst personen selv som kjenner på, det er ikke alltid så lett for omgivelsen å vurdere.

LIVSKVALITET: Hester og stjernehimmel er viktige for Charlottes livskvalitet. FOTO: Privat
LIVSKVALITET: Hester og stjernehimmel er viktige for Charlottes livskvalitet. FOTO: Privat Vis mer

«Sånn har jeg det akkurat nå!»

Charlotte synes at mange står frem i media med sine fortellinger om mental helse. Hun mener at det ofte kommer tydelig frem i artiklene at det en eller annen gang var tungt å være deprimert eller å ha angst, men at «nå er alt så mye bedre».

- Jeg synes flere kan være tøffere til å stå fram å si «sånn har jeg det akkurat nå!». Jeg må si at jeg nå har en bedre mental helse enn før hendelsen, og jeg har lært mer om hvorfor jeg tenker og handler som jeg gjør. Men jeg har fortsatt mye å jobbe med og jeg tar dag for dag.

Charlotte lever sitt liv på best måte ved å være rundt mennesker hun bryr seg om, bruke tid i stallen med hesten, ha en jobb hun trives med og å ha det godt med seg selv. Det siste punktet mener Charlotte at hun ikke er særlig flink til, men at hun er på god vei dit.

- Med god hjelp av gode venner, forloveden min, gjengen på DPS og Rikshospitalet, når jeg målene mine om å ha det så godt som jeg kan ha det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer