Grønnsaker

Chiliguiden - fra mild til kruttsterk

Chili kommer opprinnelig fra Sør-Amerika og har vært brukt i matlagning i over 8000 år.

Publisert
Sist oppdatert






Chilien ble «spredt» til resten av verden av portugisere og spanjoler på 1500-1600-tallet.
Det finnes mange varianter, både fersk og tørket. Alle har forskjellig smak og styrkegrad.

Chili er den viktigste ingrediensen i alle sterke og krydrede retter. Ønsker du å bruke tørket chili må den bløtlegges i cirka 20 minutter i varmt vann før bruk.

De fleste chilisorter fås i innvandrerbutikker og velassorterte grønnsakbutikker. Jalapeños fås i de fleste dagligvareforretninger.

Det kan lønne seg å starte med lite og kanskje en mildere chili, og deretter øke mengde og styrkegrad etter hvert som du blir mer proff.

Grønn anaheim - mild.
Rød anaheim - mild. Brukes i sauser, supper og stuinger.
Grønn jalapeño - middels sterk. Fra Mexico. Den mest brukte chilien. Cirka 5-7 cm lang.
Rød jalapeño - middels sterk. Fra Mexico. Søtere enn den grønne broren.
Serrano - rød og sterk.
Thai - grønn, rød når den er moden og sterk! Cirka fire cm lang.
Paprika - en mild avart av chili. Mest smak i den røde, minst i den grønne.

Chiliguiden - fra mild til kruttsterk
Chiliguiden - fra mild til kruttsterk
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer