Chilien ble «spredt» til resten av verden av portugisere og spanjoler på 1500-1600-tallet.
Det finnes mange varianter, både fersk og tørket. Alle har forskjellig smak og styrkegrad.
Chili er den viktigste ingrediensen i alle sterke og krydrede retter. Ønsker du å bruke tørket chili må den bløtlegges i cirka 20 minutter i varmt vann før bruk.
De fleste chilisorter fås i innvandrerbutikker og velassorterte grønnsakbutikker. Jalapeños fås i de fleste dagligvareforretninger.
Det kan lønne seg å starte med lite og kanskje en mildere chili, og deretter øke mengde og styrkegrad etter hvert som du blir mer proff.
Grønn anaheim - mild.
Rød anaheim - mild. Brukes i sauser, supper og stuinger.
Grønn jalapeño - middels sterk. Fra Mexico. Den mest brukte chilien. Cirka 5-7 cm lang.
Rød jalapeño - middels sterk. Fra Mexico. Søtere enn den grønne broren.
Serrano - rød og sterk.
Thai - grønn, rød når den er moden og sterk! Cirka fire cm lang.
Paprika - en mild avart av chili. Mest smak i den røde, minst i den grønne.

