Vektnedgang

Christel veide 117 kilo. Så skrev hun brev til fastlegen

– Hei, jeg heter Christel. Jeg har vært utsatt for seksuelle overgrep, blitt mobbet og voldtatt, var innledningen på brevet Christel sendte sin nye fastlege.

GIKK NED NESTEN 50 KILO: Christel var klar kandidat for slankeoperasjon, men ville klare det på egenhånd, og det gjorde hun. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen
GIKK NED NESTEN 50 KILO: Christel var klar kandidat for slankeoperasjon, men ville klare det på egenhånd, og det gjorde hun. FOTO: Marianne Otterdahl-Jensen Vis mer
Publisert

Hun flyttet fra Sandnes til Kristiansand for fire år siden. Hun måtte kjøpe klær i spesialbutikker og brukte størrelse 52-54.

Det var første gang Christel var ærlig om traumene fra fortiden. Legen fikk vite at hun hadde blitt trykket så langt ned, at hun trodde på dem som sa hun var en verdiløs tjukkas. Selvtilliten var på bunn. Christel skrev også om tidligere erfaringer med helsevesenet. Hun ville at han skulle få vite hele sannheten, ikke bare det som sto i journalen han hadde fått fra forrige fastlege. Det ble et langt brev, som Christel leverte i resepsjonen på det nye fastlegekontoret. Hun sa hun ønsket time når legen hadde lest brevet.

LES OGSÅ: Det dummeste du kan gjøre hvis du vil ned i vekt

Forsvarsmuren raste sammen

– Bare et par dager senere ble jeg innkalt til konsultasjon. Jeg har aldri vært så nervøs, verken før eller siden. Hva hadde jeg gjort? Hva ville legen tro om meg? Ti tusen sommerfugler flakset rundt i magen min før jeg gikk inn til legen, forteller Christel.

–Vi pratet litt vanlig før legen tok opp brevet. Han ville hjelpe meg å legge en plan for å få en bedre hverdag og en bedre livskvalitet. Uten at jeg kan sette fingeren på akkurat hva det var, pirket legen borti et sårt punkt, og jeg knakk fullstendig sammen. Hittil hadde forsvarsmuren jeg hadde bygd rundt meg stått beinstøtt. Nå var det som om den ble knust av en bulldozer. Da skjønte legen at her var det mye som måtte bearbeides.

TRIVDES IKKE: Christel trivdes ikke med vekten og ønsket å gå ned, men fant ikke riktig metode. FOTO: Privat
TRIVDES IKKE: Christel trivdes ikke med vekten og ønsket å gå ned, men fant ikke riktig metode. FOTO: Privat Vis mer

Prøver viste at Christel både hadde høyt blodtrykk, høyt kolesterol og prediabetes. Hun fikk medisiner mot alt, bortsett fra diabetes type 2. Hun fikk beskjed om å tenke på seg selv, uten å sette alle andre først, og ble henvist til flere spesialister, blant annet psykolog. Dessuten ble Christel sykmeldt, og hun fikk etter hvert arbeidsavklaringspenger.

– Jeg henviser deg til sykehuset for slankeoperasjon, sa legen og fortsatte:

– Hvis du ikke klarer å gå ned i vekt på egenhånd, er det eneste mulighet.

Det tente kamplysten i Christel. Hun skulle jammen vise legen at dette klarte hun selv.

Fastlegen vil ikke gå inn på Christels personlige historie, men han sier til KK at hun har gjort en formidabel jobb, og at han er mektig imponert.

– Det jeg tenker har vært en del av nøkkelen til hennes suksess er at hun har hatt klare, realistiske mål (delmål) og motivasjon. Oppnåelse av delmål, gir mestringsfølelse og gjør det lettere å sette seg nye mål. Her har Christel vært usedvanlig dyktig, sier fastlegen, som ikke ønsker at vi bruker navnet hans,

LES OGSÅ: Derfor er det så vanskelig å holde vekten

Ville ikke slankeopereres

Christel møtte til samtaletimen på sykehuset noen uker senere. Hun forklarte at hun ikke ønsket slankeoperasjon. Sykehuslegen fortalte at det var venteliste, slik at det uansett ikke ville bli operasjon med det første. Christel fikk med seg en kostholdsplan, med beskjed om at hun kunne veie seg hjemme, før neste kontroll på sykehuset.

– Jeg tenkte at jeg skulle bruke ventetiden til å gå ned i vekt på egenhånd, for opereres skulle jeg i hvert fall ikke, forteller Christel.

– Jeg informerte mannen min og sønnen vår om at jeg skulle spise lavkarbo med lite fett. De kunne selvsagt fortsette å spise akkurat det de ville, men det var sjelden de gadd å koke poteter, ris eller pasta, sier Christel, og forteller at støtten hjemmefra betydde svært mye.

Christel fikk også en «frisklivsresept» på sykehuset. Hun hadde så smått begynt på Frisklivsentralen i Sandnes, og nå tok hun mot til seg og oppsøkte tilsvarende lavterskeltilbud i Kristiansand. Hun ble godt mottatt, og fulgte et 12 ukers program, der hun trente to ganger i uka.

Fastlegen er ankeret

Selv om sykehuset skulle overta oppfølgingen av Christel, følte hun seg ikke komfortabel med det. Hun ønsket tettere kontakt med fastlegen, som ble hennes beste støttespiller.

– Jeg trengte en trygg person som kjente hele historien min, og begynte å gå dit en gang i måneden for å veie meg, sier Christel.

– Vekten raste nedover, og snart kunne jeg kutte ut medisinene mot høyt blodtrykk og kolesterol, og blodsukkerverdiene var normale. Det var min første seier.

Christel satte seg hele tiden delmål, først skulle hun under 100 kilo, så under 90 og så under 80. På sykehuset mente de at Christel fortsatt var kandidat for slankeoperasjon, mens fastlegen støttet henne i det motsatte, da han så hva hun klarte på egenhånd.

– Min rolle har vært å veilede, motivere og være tydelig. Jeg er tydelig på å ansvarliggjøre Christel, det er hun som må gjøre jobben og ta konsekvensene av livsstilen hun hadde, sier fastlegen.

– Utover dette har jeg hjulpet henne med å sette delmål som er oppnåelige. Vi har jobbet systematisk med veiledning for å finne de riktige verktøy for henne. Vi har hatt hyppig kontakt over tid. I tillegg har jeg vært lett tilgjengelig og hatt sporadiske timer etter behov.

Da frisklivsresepten nærmet seg slutten, funderte Christel på hvordan hun kunne fortsette treningen. Hun var fortsatt stor, og hadde ikke lyst til å gå på et vanlig treningssenter.

– Alle ville sikkert se rart på denne blubba som skulle pese og svette i apparatene, tenkte Christel, og landet på en online personlig trener, slik at hun kunne trene hjemme eller utendørs.

Disiplin og viljestyrke

Robert Mcdermott, kalt Robbie, sier at uten Christels disiplin og viljestyrke, hadde hun ikke klart dette. Han er imponert over hva hun har fått til, og presiserer at det meste har hun gjort på egenhånd.

– Sammen skreddersydde vi en treningsplan som passet hennes hverdag og livsstil. Vi hadde dialoger underveis, og jeg har veiledet Christel om hva som kreves for å oppnå enda større progresjon. Hun har fått både ros og et spark bak. Mitt fokus som personlig trener er å gi kundene et bredere perspektiv på hva trening egentlig handler om, sier Robbie.

Han mener mange har et urealistisk bilde på hva «drømmekroppen» er, og sier det er mer enn kun det fysiske som skal til før en endring kan skje. Dette var grunnen til at han startet som online PT. Hvis ikke planen er skreddersydd for å passe den enkeltes kundes livsstil, vil hun fort bli lei og falle av.

– Progresjon er den største motivasjonen for å fortsette og trives med det du holder på med, sier Robbie.

– Christel er et godt eksempel på dette. Hun har funnet noe hun liker å gjøre og har skapt god progresjon ut av det. Min jobb var å finjustere og tilpasse, slik at selv om hun mistet noe på veien, fikk hun noe annet som føltes meningsfullt. Dermed bli livsstilsendringen positiv. Og Christel har nå de verktøyene hun trenger for å stramme inn igjen, hvis det skulle bli nødvendig.

Flere lavterskeltilbud og jobb

Christel følte at hun også trengte å trene sammen med noen, og hun undersøkte hvilke muligheter som finnes for folk som ikke våger å oppsøke vanlige treningssentre. Dermed begynte hun på Energiverket, hvor hun ble godt mottatt av både trenere og deltakere.

– Dit kommer personer i alle størrelser og fasonger, og noen sliter med selvbildet eller har andre psykiske utfordringer. Det finnes også en kafé der, så det er lett å komme i kontakt med andre, sier Christel, som forteller at hun synes det er gøy å trene crossfit og å delta i gruppetimer.

Hun har hele tiden hatt et godt samarbeid med Nav, godt hjulpet av fastlegen. Men da Christel fikk praksisplass på Røde Kors, ble hun så opptatt av å hjelpe alle andre, at hun glemte å ta vare på seg selv. Arbeidstiden kunne være både på dagtid, kveldstid og i helger. Borte var det regelmessige livet Christel er så avhengig av.

Vekten pekte oppover igjen

– Jeg hadde brukt 2,5 år på vektnedgangen, og jeg ønsket ikke å gå opp igjen. Legen var helt enig i at uregelmessig arbeidstid ikke passer for meg. Jeg trivdes godt på Røde Kors, men sluttet etter et halvt år, da avtalen om praksisplass gikk ut i 2019.

ÆRLIG BREV: Et dypt ærlig brev til sin nye fastlege, ble vendepunktet for Christel. FOTO: Marianne Otterdahl- Jensen
ÆRLIG BREV: Et dypt ærlig brev til sin nye fastlege, ble vendepunktet for Christel. FOTO: Marianne Otterdahl- Jensen Vis mer

Våren 2020: Christel er opprinnelig utdannet advokatsekretær, men har jobbet innen mange andre bransjer. Etter tiden på Røde Kors, visste hun at hun ville jobbe med helse, men uten turnus. Nav godkjente omskolering, og Christel er nå i full gang på Aftenskolen, der hun utdanner seg til helsesekretær. Drømmen er å få jobb på et legekontor.

– Selv om jeg er ferdig med både Frisklivsentralen og online PT, har jeg fortsatt kontakt med begge. Jeg trener fortsatt litt med Energiverket. Og endelig tør jeg å trene på vanlige treningssentre, jeg liker det til og med, smiler Christel.

– Jeg løp, eller delvis gikk, Sommerløpet i Kristiansand både i 2018 og 2019. Første gang 5 km løypa, andre gang 10 km. Jeg var helt ødelagt etterpå, men det var verdt strevet. Jeg presset meg ekstra hardt på grunn av alle heiaropene jeg fikk fra folk som sto langs løypa.

Christel har trent mer styrke enn kondisjon, og mener hun kan bedre kondisjonsdelen. Nå er hun tilbake til kostholdsplanen hun fikk på sykehuset, for hun vil ned til 67 kilo, altså fire kilo til.

– Da kan jeg få plastisk kirurgi, slik at løshuden blir fjernet, smiler Christel.

– Det gleder jeg meg til.

Og fastlegen som fikk det lange brevet, er heldigvis fortsatt med på laget.

LES OGSÅ: Slik tar du vare på psyken når du vil ned i vekt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer