Ned i vekt:

Christine Koht ned 39 kilo: Slik klarte hun det

- Jeg har vært så sinna på «knekkebrødmannen».

NED I VEKT: Det er som gjest hos Else Kåss Furuseth i hennes P3 podkast, Christine Koht avslører et stort sinne mot senter for sykelig overvekt. Dette bildet er tatt i anledning et KK-intervju i 2021. Foto: Astrid Waller
NED I VEKT: Det er som gjest hos Else Kåss Furuseth i hennes P3 podkast, Christine Koht avslører et stort sinne mot senter for sykelig overvekt. Dette bildet er tatt i anledning et KK-intervju i 2021. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert

- Jeg skal forklare hvordan jeg klarte å gå ned 39 kilo. Jeg hadde ett motto hele veien - hold vekta. I motsetning til å gå ned, så tenkte jeg at jeg må holde.

- Det er kanskje litt kjedelig å snakke om, men jeg har vært så innmari rasende … Det er jo ikke personlig, men jeg har vært så sinna på «knekkebrødmannen».

Det er som gjest i P3s podkast «The Kåss Furuseths» i juni, Christine Koht kom med utbruddet mot Jøran Hjelmesæth, som nå er seksjonsoverlege ved Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen, Sykehuset Vestfold (tidligere Senter for sykelig overvekt). Eller «knekkebrødmannen», som hun selv altså kaller ham.

Se tilsvar nederst i saken.

Etter at Koht fikk kreft med spredning i 2018, som hun etter svært tøffe runder med immunterapi nå er erklært frisk fra, gikk hun opp en hel del i vekt som en følge av behandlingen, noe hun også delte ærlig om til KK den gangen.

Det var i etterkant av dette hun gikk på kurs i regi av tidligere Senter for sykelig overvekt.

Vondt å se skammen

Det var for å finne ut av hvordan det går med komikerkollegaen da Else Kåss Furuseth tok turen hjem til Koht i Tønsberg, der hun bor med kona Pernille Rygg.

Etter at Koht har sminket Else med sin egen signatursminke, blå øyelokk og knallrød leppestift, samt meddelt Else at hun ikke kler den leppestiften hun hadde på da hun kom - «en altfor orange kjerringfarge» - plukker de to opp igjen tråden.

Ifølge Koht var de cirka 25 stykker på kurset, for det meste kvinner i alderen 50-55 og med en vekt på rundt 115-120 kilo.

- De er veldig opptatt av BMI og fett, fastslår hun overfor Kåss Furuseth.

- Du savnet følelsesfokuset? spør hun.

- Eh JA, utbryter Koht.

Hun uttrykker oppgitthet over noen av rådene som skal ha blitt gitt på kurset, av typen «hvis du får lyst på noe godt .. så ta et eple», samt «det er veldig viktig å ikke gå sulten i butikken.»

- Det var så vondt å se den skammen. For er det noe tjukke er flinke til, så er det å gå ned i vekt.

KJEMPET: Else Kåss Furuseth har selv kjempet med overvekt. Foto: Astrid Waller.
KJEMPET: Else Kåss Furuseth har selv kjempet med overvekt. Foto: Astrid Waller. Vis mer

Kåss Furuseth som selv har delt åpent om sitt eget strev med overvekt i NRK-serien «Helsekost Furuseth», kjenner seg umiddelbart igjen.

- Jaja. Jeg har en sånn post it-lapp på badet, inne i speilet. «Hvordan gå ned en kilo». For det er det man alltid holder på med.

Koht forteller også om at hun har hatt kontakt med mange av dem hun var på kurs sammen med.

- De vet jo ikke hvordan det går med dem etterpå. Men det det gjør, er at det fucker med dem så veldig mentalt. Jeg møtte en tynn en som hadde gått ned femti kilo. Hun sa hun aldri hadde hatt det verre enn noen gang.

Som å være på rom med en gorilla

Det er trolig også med det alvorlige bakteppet av å pendle mellom liv og død, det må ha kjentes ekstra meningsløst å sitte på kurs og bli minnet om å spise eple istedenfor godteri når man ble fysen.

Kreften hun fikk påvist var en uhelbredelig form for føflekkreft, som ikke kunne behandles verken med stråling eller cellegift. Istedenfor gjennomgikk hun noen tøffe runder med immunterapi.

Den fungerte – kreftsvulstene ble mindre, men komikeren fikk flere alvorlige bivirkninger, blant annet en potensielt dødelig leverbetennelse, som gjorde at hun måtte akuttinnlegges på sykehus.

I seksten måneder var hun på palliativ avdeling, der hun fikk lindrende behandling. I podkasten forteller komikeren om hvor fornedrende det var å være så hjelpesløs at hun måtte ha hjelp til absolutt alt både foran og bak.

Og om den enorme sulten hun fikk etter å ha fått immunterapi, og som gjorde at hun gikk opp så mye i vekt.

- Det går ikke an å beskrive den sulten. Jeg spiste 12 toast til frokost og var like sulten. Jeg var ursulten liksom. Og så spiste jeg kanskje to grøt, og var like sulten.

Etter en liten pause kunne hun så spise ni pannekaker, 16 sjokoladepuddinger med vaniljesaus, tre porsjoner med grøt og to pakker med kjeks - og var like sulten.

«Hun blir tykk. Hun dør av det!» skal moren hennes fortvilet ha sagt til helsepersonalet.

- Hun sa at det var som å være med en gorilla der inne på rom 911, sier Koht med samme sedvanlige humor.

Knekkebrødmannen ble også en stor inspirasjon

«Jeg er dødsfrisk» svarer Koht, når programleder Kåss Furuseth spør hvordan det går med henne.

- Akkurat nå synes jeg det går det veldig bra, også gruer jeg meg, for snart kommer den tiden jeg skal sjekke igjen, svarer Koht, som er inne til kontroll hver tredje måned.

Og så tilbake til det store spørsmålet - hvordan klarte Christine Koht egentlig å gå ned de 39 kiloene?

Da må vi igjen vende tilbake til «knekkebrødmannen» Jøran Hjelmesæth.

OVERLEGE: Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen Sykehuset i Vestfold. Foto: NTB
OVERLEGE: Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen Sykehuset i Vestfold. Foto: NTB Vis mer

- Jeg klarte det på grunn av han. Jeg ble så innmari sinna på`n, sier Koht.

-Så du tok ut aggresjonen? spør Kåss Furuseth.

- Nei, men jeg tenkte «jeg skal vise han». Så det var jo en veldig inspirasjon, ikke sant.

- Du ville vise at se her, Christine Koht går ned i vekt på egen hånd?

-Ja, sier Koht, før de to komikerne sammen bryter ut i skoggerlatter.

KK presiserer:

Jøran Hjelmesæth er seksjonsoverlege Hormon, overvekt og ernæringsavdelingen Sykehuset i Vestfold, og har konferert med nåværende leder Dag Hofsø, når han svarer på vegne av avdelingen:

Først syntes vi det er leit at Koht har opplevd vårt behandlingstilbud så lite tilfredsstillende som hun uttrykker det. Våre regelmessige pasienttilfredshetsundersøkelser tyder likevel heldigvis på at de fleste er meget fornøyd med kursene våre. Vi kan selvfølgelig alltid bli bedre, og håper at Koht og andre som måtte ha hatt dårlige opplevelser tar direkte kontakt med oss slik at vi kan gjøre evt endringer og forbedringer.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer