Liva Ingebrigtsen

- Cirka et kvarter etter at jeg fødte vår andre datter, dro Henrik på trening

23-åringen åpner opp om hvordan det er å være gift med en av verdens beste løpere - samtidig som at de har to små barn sammen.

LØPEFRUE: Liva Ingebrigtsen beskriver situasjonen hvor pappa Henrik ofte er borte i 4-8 uker sammenhengende, som ikke helt ideell for henne - men paret ser frem til en tid hvor de kan gjøre alt de vil, uten å måtte tenke på restitusjon og smittefare. FOTO: Astrid Waller
LØPEFRUE: Liva Ingebrigtsen beskriver situasjonen hvor pappa Henrik ofte er borte i 4-8 uker sammenhengende, som ikke helt ideell for henne - men paret ser frem til en tid hvor de kan gjøre alt de vil, uten å måtte tenke på restitusjon og smittefare. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

En tredemølle og en ellipsemaskin er det første som møter oss idet vi ankommer leiligheten i Sandnes. I gangen er det en god miks mellom løpesko, babyleker og fuskepelsjakker. Her er det ingen tvil om at det er Henrik, Liva og døtrene Olivia og Charlotte Ingebrigtsen som bor.

Det er rolig i huset, Henrik er på trening som vanlig på dette tidspunktet, Olivia er i barnehagen og lille Charlotte ligger i babystolen og pludrer for seg selv. Liva sitter i sofaen og ser på favorittserien Sex & The City.

- Det er det jeg alltid har på i bakgrunnen når jeg er hjemme. Jeg kan liksom hver eneste scene i alle sesonger utenat, så da kan jeg gjøre andre ting samtidig, ler hun og serverer oss en iskald Pepsi Max.

I en hektisk hverdag med mange praktiske kabaler som skal gå opp setter 23-åringen stor pris på tiden hun får til å slappe helt av. Hun justerer hele sitt liv for å tilrettelegge løpingen til mannen sin så mye som mulig. Hvordan er egentlig det livet?

- Det var ikke dette jeg så for meg

- Det er både positive og negative sider ved å være gift med en av verdens beste løpere. Henrik har en spesiell jobb på både godt og vondt - når han er hjemme, er han veldig tilgjengelig, mens når han er borte, ser jeg ham ikke på fire til åtte uker. Det er jo selvfølgelig ikke helt ideelt å ha en mann som er bortreist i to måneder når du har to små jenter hjemme, sier Liva.

De to har vært kjærester i fem år, og gift i litt over ett. Denne livssituasjonen hadde hun aldri sett for seg i tenårene. Å være 23 år, ha to barn, ring på fingeren og rekkehus i Sandnes.

- Jeg skulle bli en alternativ kunstnerjente som bodde i utlandet og levde av kreativiteten min, jeg. Det valgte jeg bort. Nå studerer jeg til å bli lektor, mye fordi da har jeg fri på kveldene og lang ferie på sommeren - noe som passer bra siden Henrik alltid er borte hele sommeren. Da kan jeg ta med jentene til Sveits og være der sammen med han mens han trener.

HVERDAGEN: Det er nok å gjøre i hverdagen når 23-åringen stort sett er hjemme alene på dagtid med to små jenter på 2,5 og et halvt år. FOTO: Astrid Waller
HVERDAGEN: Det er nok å gjøre i hverdagen når 23-åringen stort sett er hjemme alene på dagtid med to små jenter på 2,5 og et halvt år. FOTO: Astrid Waller Vis mer

En kreativ sjel

Det er liten tvil om at kunsten er noe som virkelig opptar Liva. Hun har akkurat solgt sitt første bilde, og på veggene i stua henger det flere malerier hun har malt selv, veldig typiske «Liva»-bilder med masse farger og tydelige budskap, blant annet et av Henrik hvor han er utkledd som supermann.

- Han trodde ikke jeg kunne male han, så jeg gjorde det egentlig bare for å vise at han tok feil. Han er veldig flink til å pushe meg til å gjøre det jeg vil. Henrik sier at jeg er altfor redd for å mislykkes, spesielt når jeg skal lage noe til noen andre. Det er vel kanskje sant, sier hun og ser bort på maleriene sine.

Hun tar en liten pause og smiler.

- Men det med å leve ut kunsten kan jeg gjøre senere i livet også. Og skrive bøker. Jeg vil lage mitt eget univers som «Ringenes Herre» eller «Harry Potter», det har jeg alltid vært ordentlig fascinert av.

LES OGSÅ: Løpemamma Tone Eva Ingebrigtsen: - Det er mange tøffe dager. Jeg kan gå i kjelleren selv av og til

Samme interesser

- Hva falt du for hos Henrik?

- Da jeg var hos han for første gang, ble jeg skikkelig imponert over at han samlet på gamle LP-plater. Det gjorde jo jeg også. Vi hadde til og med samme musikksmak: Og det er litt morsomt at jeg alltid har tenkt at en eventuell mann må ha samme musikksmak som meg. Jeg tror det var det første jeg ble sjarmert av ved han.

- Dessuten ante jeg jo ikke hvem han var da jeg så han for første gang, ler hun.

Liva drar meg tilbake til det første tilfeldige møtet de hadde, som fant sted i Stavanger. Hun var i godt lag med jentegjengen og skulle ut på byen for å danse, mens Henrik var ute og spiste med en kompis. Plutselig passerte de hverandre på gata, og jentene hvisket seg imellom om at det var selveste Henrik Ingebrigtsen som gikk forbi. Det hørte løperen, så han snudde seg og ropte «baksnakker dere meg eller?!» - med en god dose glimt i øyet.

- Det var venninnene mine som fortalte meg at han drev med løping. Jeg husker jeg fleipa og sa at jeg likte å ta meg en joggetur jeg også, jeg ante jo åpenbart ikke omfanget av hans interesse.

TRENING: Liva har alltid vært aktiv på treningsfronten, og i den perioden hun møtte Henrik løp hun turer omtrent hver eneste dag. FOTO: Astrid Waller
TRENING: Liva har alltid vært aktiv på treningsfronten, og i den perioden hun møtte Henrik løp hun turer omtrent hver eneste dag. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Og så var jeg som sagt «på en snurr» den kvelden, så jeg la meg selv til på Snapchaten hans. Etter det gikk det egentlig slag i slag med oss to, for siden den dagen skjønte jeg at han var en type jeg lett kunne falle for, forteller hun.

Livet etter løpingen

Liva og Henrik har mange planer og drømmer de skal leve ut etter at løpeskoene er lagt på hylla. Reising. Festivaler. Konserter. Kino. Mye av det hun ramser er aktiviteter som kun kan gjøres i sosiale settinger og under folksomme omstendigheter - det blir det nemlig ikke så mye av nå om dagen.

- Ungene våre blir sikkert flaue over oss når vi er 45 år og skal ta oss ordentlig ut på fest. Jeg tipper Henrik har vært ute kanskje to-tre ganger i løpet av livet.

Nå er de ikke så sosiale av seg, og kveldene går stort sett med på å se Tv-serie og spise middag. Litt av grunnen er naturligvis barna, men hovedgrunnene er smittefare og Henriks behov for restitusjon.

- Vi skulle gjerne gått på turer og gjort andre familieaktiviteter, men han må bruke stort sett all energien sin på trening og hvile. Sånne vanlige ting som å gå på kino eller bowling en fredag kveld er også uaktuelt, på grunn av smittefare.

Hjemme sover Henrik på gjesterom med ørepropper for å ikke bli forstyrret av barneskrik. Hvis barna eller Liva er syke, sover han hos foreldrene sine. Siden Charlotte ble født har han skiftet én bleie.

Gjert som svigerfar

- Hvordan balanserer dere barn og smitte, med tanke på alle bakteriene i barnehagen?

- Vi har en avtale med barnehagen som innebærer at de ringer oss når noen er syke, så henter vi Olivia med en gang. Da er hun hjemme i noen dager helt til smitten har gitt seg. Hun kommer sikkert til å bli kjempemye syk når Henrik legger opp, hittil har hun jo omtrent aldri blitt eksponert for noe, sier Liva.

23-åringen drar frem en episode hvor hun og Henrik skulle ha en koselig date på restaurant. Da ringte Gjert idet de var på vei ut og sa at daten var avlyst og at de måtte snu med en gang: Risikoen for å bli smittet av forkjølelse var for stor.

- Det er harde tak i blant, sier hun.

Apropos Gjert. Det er han som er treneren til løpegutta. Ved siden av en 100 prosent stilling innen logistikk hviler alt ansvaret i forbindelse med proffløpingen på hans skuldre. Det har vært mange delte meninger om hvorvidt Gjerts bestemte trenermåte er riktig eller ikke, noen mener han er for streng og brutal. Men etter at «Team Ingebrigtsen» har gått på NRK de siste årene, har flere uttrykt at de har fått et helt annet inntrykk av trenerfaren.

- Hvordan er det egentlig å ha Gjert som svigerfar?

Liva ser på meg og smiler.

- Trenger man hjelp til noe som han kan bidra med eller har utfordringer på andre måter, så stiller han opp med en gang. Han er veldig hjelpsom og omsorgsfull, det skal han ha. Men så kan han også være vanskelig å forholde seg til med sine strenge regler og sterke meninger.

Å bo i kjelleren hos Gjert og familien mens de leide ut sin egen leilighet, sammenligner Liva med å være på leirskole.

- Jeg er fra en familie hvor man sover så lenge man vil i helgene - av Gjert ble jeg vekket halv ni for felles frokost hver lørdag og søndag. Hvis jeg ikke sto opp da, hadde jeg «sovet bort hele dagen». Sånn er det også hvis jeg er med på treningsleir, da kan han stå og banke på døren på morgenen helt til vi reagerer.

- Og så må vi ikke glemme at hver gang vi gikk ut døren da vi bodde hjemme hos dem, ringte han og spurte hvor vi skulle. Fortsatt i dag ringer han oss hver kveld for å spørre om vi har spist middag.

LES OGSÅ: «Du må vite hvem Sigrid er»

SMÅBARNSMOR OG GIFT: I tenårene hadde Liva aldri sett for seg å ha det livet hun har nå - som 23-åring. FOTO: Astrid Waller
SMÅBARNSMOR OG GIFT: I tenårene hadde Liva aldri sett for seg å ha det livet hun har nå - som 23-åring. FOTO: Astrid Waller Vis mer

- Ikke noe personlig

Liva forteller at det kanskje tok omtrent et par år før hun følte at hun var ordentlig «innafor» hos svigerfaren Gjert.

- Det var i alle fall etter at jeg ble gravid med Olivia, som vi fikk etter å ha vært samboere i to år. Jeg tror ikke det har vært noe personlig mot meg, men heller det at han har vært skeptisk til at guttene skal ha kjæreste generelt. Gjert trodde det ville gå utover karrieren - men nå har han vel bare funnet ut at han må leve med det.

- Tror du Henrik kunne blitt som Gjert, om han var trenerpappa?

- De to har mange likhetstrekk, men Henrik hadde nok tonet det litt ned. Han har jo tross alt stått i det selv når Gjert mister hodet, så jeg tror han hadde klart å sette grenser og regler på en annen måte enn det Gjert gjør.

Liva trekker frem et eksempel fra da Jakob (Ingebrigtsen) ble kjæreste med Elisabeth, og Gjert ble sur.

- Da husker jeg at Henrik satte seg ned med Gjert og pratet ordentlig om at en kjæreste også kan ha positiv effekt på løpingen, basert på egne erfaringer. Henrik er nok lik Gjert, men på en mildere måte.

Bruker mye av familietiden

Noe av det Liva ser på som det mest utfordrende ved å være kjæreste med Henrik, er all den tiden han legger ned i løping og restitusjon - som er tid andre familier gjerne bruker på å gjøre noe sammen.

- Henrik ligger mye i senga for å slappe av og ta vare på seg selv når han ikke er på trening. Jeg får litt vondt av han, fordi jeg vet at det er et tøft valg for han å prioritere bort familien, men samtidig er det det som skal til, det er vi alle klar over.

Skille løping fra livet

For Liva og Henrik er det viktig å skille løpingen fra «deres» liv. De legger til rette for det i hverdagen, men snakker lite om idretten når de er hjemme.

- Det er en vanskelig balansegang, kanskje spesielt i skadeperioder. Jeg har måttet lære mye på den tiden han har vært skadet. Henrik er lite mottakelig for sympati, så hvis jeg sier til han at han er flink, så blir han nesten irritert. Derfor handler det for meg om å legge til rette for at ting blir bedre.

Med å legge til rette mener hun å lage akkurat det han vil ha til middag, vaske treningstøy og respektere hviletid.

- Jeg spør selvfølgelig om hvordan det går, men som regel lar vi det ligge. Det blir nok snakk om løping på trening og med Gjert - det er ikke «vår» greie.

- Du sier «vår» greie - hva gjør dere når dere har mulighet til litt tid sammen som familie?

- I helgene går vi ofte på Kvadrat, som er et kjøpesenter her i Sandnes, for å kjøpe lørdagsgodt på «Dropsen». Der får Olivia velge det hun vil, og etterpå går vi på Mc Donalds. Det er mest Olivias dag, som storkoser seg, men det er også et høydepunkt for oss.

- Er dere opptatt av kosthold hjemme hos dere?

- Vi prøver å være litt flinke, men er på ingen måte fanatiske. Det handler egentlig mest om å spise mat som metter mye og holder lenge - som stort sett resulterer i pasta hver dag. Da snakker vi store porsjoner som jeg alltid tenker skal holde til to dager på rad - men samme mat to dager på rad fungerer ikke for Henrik, sier Liva og utdyper:

- Han kan spise middag, rydde bort og forsyne seg på nytt igjen et kvarter etterpå.

PAR: Liva og Henrik har vært kjærester i fem år, og gift i ett. Her er de avbildet på årets Idrettsgalla. FOTO: NTB Scanpix
PAR: Liva og Henrik har vært kjærester i fem år, og gift i ett. Her er de avbildet på årets Idrettsgalla. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Trene like etter fødsel

Liva tolererer utvilsomt mye når det kommer til løping og annen trening. Hun er vant til at det alltid må gå foran det meste, og er innstilt på at dette løpesirkuset kan være et faktum i alle fall 10 år til. Hun trodde derimot at for eksempel dager som bryllup, fødsel og dåp var dager hvor man kunne ta ut fri fra jobben sin med god samvittighet - men sånn er det tydeligvis ikke for en løper i verdensklasse.

- Et kvarter etter at Charlotte ble født, så kjørte han på trening. Jeg fikk henne oppå brystet, Henrik klipte av navlestrengen og så løp han videre. Det er veldig spesielt - og jeg hadde helt ærlig ikke trodd at han skulle gjøre det. Jeg synes det å få barn bør være en gyldig fraværsdag. På bryllupet vårt løp han bakkeintervaller før vielsen, og i dåpen til Olivia var han ferdig på trening én time før vi skulle være i kirken. Det er mange ganger jeg har vært stressa for at noe skal gå galt.

- Trener dere noen gang sammen?

- Det er kun mulig hvis det er snakk om løping på tredemølle. Det går ikke bra om vi løper ute. Jeg har alltid trent veldig veldig mye, men helt siden jeg traff Henrik har han sagt at jeg løper feil. «Du har feil holdning», sier han. Jeg bare «jaha, er det en spesiell måte å løpe på?».

Liva ler og mimrer tilbake til en episode da de to var på tur i USA.

- Da skulle vi faktisk trene sammen, men når han jogger, så spurter jo jeg - og hvis jeg er sliten, kan jeg bli litt irritert. Han løp fra meg og maste om at jeg måtte løpe fortere. Til slutt ble jeg så sint at jeg stoppet og gikk tilbake til hotellet så han kunne løpe videre. Dette er selvfølgelig noe vi ler av rett etterpå, det er jo å legge lista litt høyt når man velger å ta seg en «joggetur» med Henrik Ingebrigtsen, ler hun.

LES OGSÅ: - Vi tror kjærlighet er sterkere enn hat og fordommer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer