Fertilitetsbehandling

Claras egg ble befruktet av feil manns sæd

- Hendelsen førte til at jeg gikk inn i en depresjon, sier 26-åringen til KK.

FERTILITETSBEHANDLING: På grunn av sykdom har 26-åringen Clara Daae Olsen vært nødt til å ta i bruk IVF-behandling tidlig, for å ha mulighet til å bli gravid. I november i fjor opplevde hun og kjæresten Frederik Fog Nielsen sitt livs mareritt da eggene hennes ble insaminert med feil sæd. FOTO: Privat
FERTILITETSBEHANDLING: På grunn av sykdom har 26-åringen Clara Daae Olsen vært nødt til å ta i bruk IVF-behandling tidlig, for å ha mulighet til å bli gravid. I november i fjor opplevde hun og kjæresten Frederik Fog Nielsen sitt livs mareritt da eggene hennes ble insaminert med feil sæd. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I over to år forsøkte den danske 26-åringen Clara Daae Olsen og kjæresten Frederik Fog Nielsen å bli gravide ved hjelp av Herlev Hospitals fertilitetsklinikk i København.

Clara er nemlig rammet av sykdommen endometriose - en tilstand der, ifølge Lommelegen, vev av liknende type som slimhinnen i livmoren (endometrium) vokser utenfor livmorhulen - og som kan gjøre det vanskelig å bli gravid.

Derfor er det avgjørende for henne å forsøke å bli gravid så tidlig som mulig.

Sjokket var derfor stort da hun i november fikk en telefon fra Herlev Hospital, der det ble opplyst at det har skjedd en feil ved fertilitetsklinikken.

- Eggene dine er blitt blandet med en fremmed manns sæd, kunne klinikkmedarbeideren opplyse på andre siden av telefonrøret, gjenforteller Clara til KK.

Det tok lang tid før det gikk opp for henne hva damen i andre enden faktisk hadde sagt.

- Først forso jeg det ikke. Det var så uvirkelig at det tok meg tid før jeg virkelig forsto hva som hadde skjedd. Så kom angsten og tvilen rundt det om jeg noensinne kunne bli mor.

OPTIMISTISK: Som følge av feilbehandlingen gikk Clara inn i en tung depresjon rundt juletider. Hun har heldigvis kommet seg ut av dette i dag, vet hjelp av terapi og psykologbehandling. FOTO: Privat
OPTIMISTISK: Som følge av feilbehandlingen gikk Clara inn i en tung depresjon rundt juletider. Hun har heldigvis kommet seg ut av dette i dag, vet hjelp av terapi og psykologbehandling. FOTO: Privat Vis mer

På grunn av endometriose-diagnosen hadde Clara blitt operert i eggstokkene.

- Noe som har ødelagt de fleste eggene mine, så selv om jeg er ung, så har jeg nesten ingen egg igjen. Jeg visste derfor ikke om jeg kunne gå gjennom en ny, suksessfull IVF, sier 26-åringen til KK.

Feilen ble, ifølge fertilitetsklinikken, oppdaget med det samme, og eggene - som Clara hadde tatt ut tidligere på dagen - ble destruert.

- Jeg ble diagnostisert med en tung depresjon

Men for Clara og kjæresten Frederik ble dette begynnelsen på en tung periode. 26-åringen følte det som svært traumatiserende at en slik glipp kunne skje, og hva konsekvensene eventuelt kunne ha blitt dersom det ikke hadde blitt oppdaget i tide.

- Jeg ble diagnostisert med en tung depresjon i januar, som følge av feilen. Jeg følte meg sviktet av et system som hadde lovet meg at feil som dette ikke var noe som kunne la seg gjøre.

Clara jobber med salg, og desembermåned er en svært travel tid. Da juleferien kom, kort tid etter hendelsen, brøt hun sammen.

- Jeg ville ikke feire julaften. Jeg ville ikke se noen. Jeg ville bare være i fred. Jeg kunne ikke tenke på noe annet enn at min drøm å bli mor var knust. Jeg hadde også skyldfølelse over å la kjæresten min gå gjennom dette.

Denne skyldfølelsen forklarer Clara at går ut på at det er hun som er syk, og at det dermed er hun som er problemet og grunnen til at det er problematisk for dem å bli gravide.

- Hvis det ikke hadde vært for meg, så hadde vi ikke trengt fertilitetsbehandling. Den skyldfølelsen ble også forsterket av at jeg nå var blitt deprimert, minnes hun.

Clara er vant til å være en sterk og selvstendig kvinne, men nå føltes alt håpløst. For Clara kom koronapandemien i grevens tid.

- Nå kunne jeg ikke få barn, eller ta meg sammen til noe som helst. Jeg begynte å gå til psykolog, og ble sykemeldt fra jobben, slik at jeg kunne slappe av. Korona-lockdown kom litt som en blessing for meg, for den gjorde at jeg kunne være hjemme lengre enn planlagt, slik at jeg fikk tid til å finne meg selv igjen.

Venter barn på nyåret

Etter hvert startet Clara opp med fertilitetsbehandlingen på ny.

- Håpet om å bli mor kom heldigvis tilbake igjen.

- Hvordan tok din kjæreste beskjeden om at sykehuset hadde befruktet eggene dine med sæd fra feil mann?

- Først ble han skikkelig forbanna. Og så ble han lei seg, og følte seg enormt sviktet av legene som skulle ha hjulpet oss. En annen mann hadde startet på babyprosessen vi hadde kjempet i over to år for å kunne gjøre sammen. Det var hardt for ham at en annen fikk lov til det, forklarer Clara.

BLIR FORELDRE: I januar 2021 blir Clara og Frederik foreldre til en liten jente. FOTO: Privat
BLIR FORELDRE: I januar 2021 blir Clara og Frederik foreldre til en liten jente. FOTO: Privat Vis mer

Selv om de følte seg sviktet av sykehuset, bestemte de seg for å fortsette IVF-behandlingen på det samme stedet.

- Vi hadde tillit til sykehuset før hendelsen skjedde, og etter feilen kunne vi se hvor seriøst de tok det. Sykehuset gjorde om på rutinene sine, for å hindre at det skulle skje en lignende feil igjen. Skulle vi startet opp prosessen på et nytt sykehus, måtte vi ha forholdt oss til leger vi ikke kjenner, og som ikke visst hva vi hadde vært gjennom. Jeg tror det hadde vært hardere for oss.

Men det betyr ikke at tilliten ikke har vært svekket.

- Alle pasienter på fertilitetsklinikker i Danmark får vite at feil som dette er umulig at oppstår. Jeg lærte på den harde måten at det ikke er umulig. Det har etterlatt noen tillitsproblemer hos meg, dessverre.

Ønsker å DNA-teste datteren

For i våres kunne endelig Clara og Frederik juble - i januar 2021 får de sitt aller første barn sammen, etter et positivt IVF-forsøk på Herlev Hospital.

- Den rasjonelle siden av meg vet jo godt at det er mitt og Frederiks arvemateriale som ligger i magen min nå. Men det er en stemme der som likevel sier til meg at det som kan skje én gang, også kan skje to ganger.

GRAVID: I januar 2021 blir Clara endelig mor for første gang - og denne gangen skal alt ha gått riktig for seg ved fertilitetsklinikken i Danmark. FOTO: Privat
GRAVID: I januar 2021 blir Clara endelig mor for første gang - og denne gangen skal alt ha gått riktig for seg ved fertilitetsklinikken i Danmark. FOTO: Privat Vis mer

Clara er derfor ikke fremmed for å DNA-teste den lille jenta som blir født på nyåret.

- Jeg kommer høyst sannsynlig til å DNA-teste datteren vår, ja. Jeg synes at alle mennesker har rett til å vite hvor de kommer fra, og rent medisinsk kan det være veldig viktig, ettersom mange som går til fertilitetsbehandling gjør det på grunn av arvelige sykdommer.

- Og skulle mitt barn komme ut og for eksempel ha rødt hår, når både jeg og Frederik har brunt hår, så vil hun jo selv gå rundt med tanker om det virkelig er vi som er de biologiske foreldrene. Historien min er jo i mediene nå, så hun kommer til å få vite hva som har skjedd, og kan også derfor komme i tvil om hva som har skjedd. Den tvilen vil jeg ikke at datteren min skal gå rundt og føle på.

Samtidig tenker Clara også mye på det andre paret som eventuelt er involvert, dersom det på nytt har skjedd en feil.

- Det finnes et par der som har kjempet like hardt for et barn, som det Frederik og jeg har gjort. Den kvinnen eller mannen som eventuelt skulle ha vært involvert, har rett på å vite at de har et barn, hvis så skulle være tilfelle.

Saken ble først omtalt på Politiken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer