Kultur

Clooneys første Oscar

George Clooney har aldri tidligere deltatt på Oscar-festen. Nå kan han få tre priser.

Publisert
Sist oppdatert
Det har skjedd noe med George Clooney de siste årene. Det har kanskje ikke vært så lett å legge merke til for de mange som først og fremst forbinder filmkjekkasen med rollen som sjarmerende lege i Akutten, men Clooney har i løpet av få år gått fra å bli kåret til "The sexiest man alive" til å omtales som "the most dangerous man in Hollywood".Det er første gang George Clooney tropper opp på Oscar-gallaen. Skuespilleren som ble manusforfatter og regissør er nominert til tre priser i år - for birollen i Syriana, og for manus og regi av Good Night, and Good Luck.

- Jeg tror ikke jeg kommer til å vinne, men jeg liker tanken på å møte opp, sa Clooney til The Daily Telegraph.

Mange er overrasket over at Clooney markerer seg så sterkt med det man oppfatter som sterkt politiske filmer. Skuespilleren har i en årrekke levd tilbaketrukket - både fra pressen og verden generelt - ved Como-sjøen i Italia. Dersom han hadde villet det, kunne han gjort en film sporadisk, og badet i penger i årevis - Clooney befinner seg på Hollywoods A-liste. I stedet valgte superstjernen prosjekter han brenner for. Mens Good Night, and Good Luck er knallhard medie- og regimekritikk er en politisk thriller om intriger, korrupsjon og maktmisbruk på alle samfunnets nivåer.

- Man må bruke innflytelsen sin mens man har den. Påvirkningskraften du har som skuespiller er definitivt flyktig, sier Clooney til Salon Magazine.

Han er ikke redd for å markere seg som en politisk engasjert aktør i underholdningsbransjen, selv om skuespillere før ham har fått svi for nettopp det. Bill O'Reilly, programleder i tv-kanalen Fox News, som befinner seg på den politiske høyresiden, erklærte at Clooneys karriere var over på grunn av hans politiske engasjement. Tatt i betraktning at Clooney kan stikke av med tre Oscar-statuetter ser det ut til at Rileys spådommer kanskje ikke slår helt til.

- Det er hyggelig å være nominert, men jeg tar ikke av. Da jeg vant Golden Globe for rollen i O Brother, Where art Thou? var jeg kjempegira i et kvarter og ringte alle vennene mine og jublet. Nå står prisen på peishylla og jeg tenker ikke så mye på den.

Fordelen med slike utmerkelser er at oppmerksomheten de fører til gjør at jeg får godt betalte kommersielle roller. Da kan jeg ta meg råd til å lage viktige filmer. Filmer som jeg vil noe med. Slike som Good Night, and Good Luck, som jeg håper kan gjøre en forskjell, avslutter Oscar-nominerte George Clooney.


Les mer om Oscar-utdelingen her:
 • kk.no anmelder Good Night, and Good Luck
 • Leder: Politikk i Hollywood
 • kk.no anmelder Geisha
 • kk.no anmelder Brokeback Mountain
 • kk.no anmelder Walk The Line
 • kk.no anmelder Woody Allens Match Point
 • Juks deg like glamorøs som Oscar-stjernene
 • Kjolene styrer Oscar-showet
 • Lag egen Oscar-fest med champagne of fingermat

 • Var sexy, ble farlig: George Clooney. (Faksimile: Total Film Magazine)
  Var sexy, ble farlig: George Clooney. (Faksimile: Total Film Magazine) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer