«Jenta i kisten»:

Colleen (20) ble holdt som sexslave i syv år – i en kiste under overgripernes seng

Colleen Stan følte seg trygg da hun satte seg inn bilen med den lille familien på tre.

BLE KIDNAPPET: Etter at mareritthistorien hennes ble kjent, fikk Colleen Stan tilnavnet «Jenta i kisten» av amerikanske medier. FOTO: Twitter
BLE KIDNAPPET: Etter at mareritthistorien hennes ble kjent, fikk Colleen Stan tilnavnet «Jenta i kisten» av amerikanske medier. FOTO: Twitter Vis mer
Publisert


NB: Sterke beskrivelser.

Torsdag 19. mai, 1977.

Colleen Stan var en erfaren haiker. Hun stolte alltid på magefølelsen. Sa intuisjonen ifra – uansett hvem som satt bak rattet – ble hun stående ved veikanten og vente på neste mulighet. Denne dagen, på vei til en venninnes bursdag, hadde hun allerede latt to biler passere.

Én av dem var fylt med flere unge menn som sa at de gledelig kjørte henne hvor enn hun ville. Colleen takket høflig nei.

❝ Colleen visste det ikke, men det skulle bli hennes siste øyeblikk med frihet på syv, grusomme år.


Men da en blå Dodge Colt sakket ned farten og stoppet ved siden av henne, følte hun seg umiddelbart trygg. Inne i den satt det nemlig en liten familie på tre; Cameron Hooker, kona Janice og deres ett år gamle sønn.

I løpet av turen spurte Colleen om de kunne gjøre et raskt stopp slik at hun kunne gå på toalettet. Bilen bremset ned foran en bensinstasjon ved veikanten og den da 20 år gamle jenta gikk inn.

Etterpå returnerte hun til bilen. Colleen visste det ikke, men det skulle bli hennes siste øyeblikk med frihet på syv, grusomme år.

SKJEBNESVANGER: En blå bil av typen Dodge Colt (avbildet) plukket opp en haikende Colleen Stan. At hun satte seg inn i baksetet, vil hun angre på resten av livet. FOTO: Scanpix
SKJEBNESVANGER: En blå bil av typen Dodge Colt (avbildet) plukket opp en haikende Colleen Stan. At hun satte seg inn i baksetet, vil hun angre på resten av livet. FOTO: Scanpix Vis mer


Så snart de var på et mer isolert område, tok Cameron av fra motorveien og presset et knivblad mot Colleens hals. Hun fikk så en boks plassert over hodet. Det ble bekmørkt. Helt stille.

Boksen var både lyd- og lystett.

Inngikk forskrudd sex-avtale med kona

Hjemme i Cameron og Janice Hookers hus i Red Bluff i California, ble hun tvunget inn i en kiste under ekteparets vannseng. Her tilbrakte hun 23 av døgnets 24 timer.

20-åringen ble kun sluppet ut for å få dagens ene måltid – og bli torturert.

Voldtekt, pisking, elektrosjokk, sulting, henging etter håndleddene fra en kjetting i taket, en hjemmesnekret strekkbenk.

Colleen gikk ned ti kilo de første ukene i fangenskap. I august, tre måneder etter den skjebnesvangre ettermiddagen hun satt seg inn i Cameron Hookers bil, fikk hun lov til å vaske seg for første gang.

UUTHOLDELIG: Colleen Stan ble holdt i en kiste av kidnapperen sin. Om sommeren var forholdene spesielt brutale; i tillegg til de grove overgrepene som ventet når hun var ute av kisten, kunne det bli nærmere 40 varmegrader inne i kisten. FOTO: Twitter
UUTHOLDELIG: Colleen Stan ble holdt i en kiste av kidnapperen sin. Om sommeren var forholdene spesielt brutale; i tillegg til de grove overgrepene som ventet når hun var ute av kisten, kunne det bli nærmere 40 varmegrader inne i kisten. FOTO: Twitter Vis mer

I de utallige timene hun tilbrakte alene i mørket, fikk Colleen mye tid til å tenke. Mest av alt lurte hun på hvorfor. Hvorfor hun hadde blitt kidnappet, hvorfor hun ble utsatt for utenkelig misbruk hver dag. Hvorfor henne?

Sannheten var at Cameron hadde inngått en forskrudd avtale med kona Janice. Han fikk lov til å finne seg en sexslave dersom han til gjengjeld brukte henne – i stedet for Janice – for å leve ut sine sadistiske fantasier.

Ble hjernevasket

Etter at hun hadde tilbrakt tre år i kisten, begynte Cameron sakte, men sikkert å gi Colleen mer frihet. Hun fikk komme ut hagen noen ganger, og passe barna.

I 1978, året etter kidnappingen, fødte nemlig Janice for andre gang – denne gangen i vannsengen over Colleens kiste.

SYV ÅR I HELVETE: Cameron Hooker og Janice Hooker kidnappet Colleen i 1977. Hun ble daglig torturert og voldtatt av førstnevnte i syv år. FOTO: Scanpix og Twitter
SYV ÅR I HELVETE: Cameron Hooker og Janice Hooker kidnappet Colleen i 1977. Hun ble daglig torturert og voldtatt av førstnevnte i syv år. FOTO: Scanpix og Twitter Vis mer

For å kunne slippe opp på de fysiske begrensningene, hadde Cameron gjennom årene sørget for å hjernevaske offeret sitt i så stor grad at hun var for redd til å prøve å rømme – uansett hvor mye frihet han ga henne.

Det kom best til uttrykk da hun i 1981 fikk besøke familien sin i hjembyen Eugene, Oregon. Helt alene.

❝ Colleens mor tok et bilde av det tilsynelatende lykkelige paret, uvitende om de ubegripelige grusomhetene som skjulte seg bak.


Foreldrene hennes trodde hun hadde blitt medlem av en kult. Hun har ikke hørt fra seg på årevis, og dukket opp blakk og i hjemmelagde klær.

Colleen insisterte dog på at hun hadde det bra, og foreldrene vegret seg for å presse henne i frykt for at hun da aldri ville komme tilbake. De brennende spørsmålene de satt inne med, ble aldri stilt.

Neste dag sto den da 24 år gamle jenta på døren igjen. Denne gangen med en mann hun introduserte som kjæresten sin; Cameron. Colleens mor tok et bilde av det tilsynelatende lykkelige paret, uvitende om de ubegripelige grusomhetene som skjulte seg bak fasaden.

OFFER OG OVERGRIPER: Colleen Stan og Cameron Hooker fremstår som et lykkelig kjærestepar på dette bildet, tatt av førstnevntes mor. Dét kunne ikke vært lenger fra sannheten. FOTO: Twitter
OFFER OG OVERGRIPER: Colleen Stan og Cameron Hooker fremstår som et lykkelig kjærestepar på dette bildet, tatt av førstnevntes mor. Dét kunne ikke vært lenger fra sannheten. FOTO: Twitter Vis mer

Grunnen til at Colleen var livredd for ikke å lystre sin overgripers hver ordre, var at Cameron i årevis hadde fortalte henne om den mektige, hemmelige – men helt fiktive – organisasjonen «The Company».

Han overbeviste ungjenta om at organisasjonen brukte høyteknologiske hjelpemidler for å overvåke kvinnene de brukte som sexslaver til enhver tid.

Hvis Colleen prøvde å rømme eller si et ord om ondskapen som foregikk i det lille huset i Red Bluff, var konsekvensene nådeløse: Hele familien hennes ville utsettes for brutal tortur, bli drept og begravet et sted ingen noensinne kom til å finne likene.

Skrev slavekontrakt

Etter besøkene hos Colleens familie, fikk Cameron kalde føtter. Den marginale friheten Colleen hadde fått, ble inndratt. To nye år i kisten ventet.

Cameron og Janices barn spurte etter kvinnen – i deres øyne barnepiken – de til da hadde tilbrakt mye tid med.

«Hun har flyttet», var svaret. Men hver kveld, i skjul, ble Colleen hentet ut fra kisten for å utholde den daglige torturen.

På den tiden ble hun også tvunget til å skrive under på en slavekontrakt. Her var det nedfelt at Cameron skulle få total kontroll over Colleens kropp, sjel og alle eiendeler hun eventuelt hadde. Hun ble også tildelt et halsbånd og fikk nytt navn: K.

MONSTER: Cameron Hooker avbildet under rettsaken mot ham i 1985. FOTO: Twitter
MONSTER: Cameron Hooker avbildet under rettsaken mot ham i 1985. FOTO: Twitter Vis mer

To år senere, 1983, fikk Colleen omsider lov til å passe barna igjen. Møte naboene. Hun fikk også jobb som hushjelp på et motell i nærheten.

Det samme året kunngjorde Cameron ovenfor Janice at han ønsket at Colleen skulle bli hans andre kone. Det ble et vendepunkt i den grufulle historien.

Janice klarte ikke lenger å opprettholde fasaden, løgnene og hemmelighetene. Hun oppsøkte Colleen på jobb på motellet og fortalte henne sannheten.

At The Company ikke fantes og at Colleen ikke trengte å frykte dem. At hun, Janice, hadde vært Camerons offer i årevis før de plukket opp Colleen ved veikanten den dagen i mai. Om avtalen hun hadde gjort med ektemannen. At hun også hadde blitt torturert og hjernevasket siden sin aller første date med ham som 15-åring.

Stockholm-sydrom?

Etter tilståelsen fra Janice, dro Colleen til en busstasjon. Herfra ringte hun Cameron for å fortelle ham at hun skulle forlate ham. Overgriperen reagerte med å bryte sammen i gråt.

Colleen tok bussen hjem til Oregon. Fri etter syv år.

Men i månedene som fulgte, lot hun være å kontakte politiet. I stedet ringte hun Cameron regelmessig. I rettssaken som fulgte, forklarte hun at Janice hadde bedt henne gi ham en sjanse til å bli «reformert».

I ettertid har det blitt heftig spekulert i, både av eksperter og medier, om Colleen led av Stockholm-syndrom. Tilstanden beskriver ofre for kidnappinger og bortføringer som over tid utvikler en sympati for kidnapperne sine.

Colleen fastholder på sin side at hun kun oppførte seg som hun gjorde i frykt for Cameron.

❝ Colleen tok bussen hjem. Fri etter syv år.


Det var først da Janice anmeldte ektemannen for kidnapping og mord på en annen haiker i 1976, Marie Elizabeth Spannhake (19), at Colleens historie kom for en dag.

Spannhakes lik ble aldri funnet og uten bevis kunne ikke politiet sikte Cameron for drapet på henne – men med Colleen var det en helt annen historie.

I rettssaken i 1985, vitnet Janice mot ektemannen i bytte mot full immunitet i saken. Straffen ble til slutt utmålt til 104 år for seksuelle overgrep og kidnapping.

I tiden siden har Colleen studert økonomi og blitt regnskapsfører. Hun har byttet etternavn og bor fremdeles på vestkysten i USA.

Colleen, som i dag er 63 år, gjør sitt beste for å leve et normalt liv, men årene som Cameron Hookers fange har satt sine spor. Hun har hatt en rekke feilslåtte ekteskap – selv har hun innrømmet at hun synes det er vanskelig å være gift på grunn av det hun opplevde.

Janice bor i California under nytt navn og jobber som sosialarbeider.

Kvinnene har ikke snakket sammen siden rettssakens siste dag for 35 år siden.

KILDER: Wikipedia, CBS News, The Sun

BYTTET NAVN: Colleen Stan, som ikke lenger heter Colleen Stan, jobber i dag som regnskapsfører og prøver å leve et mest mulig normalt liv. FOTO: Twitter
BYTTET NAVN: Colleen Stan, som ikke lenger heter Colleen Stan, jobber i dag som regnskapsfører og prøver å leve et mest mulig normalt liv. FOTO: Twitter Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer