PCOS

Connie fikk aldri pupper eller mensen

- Jeg er jo født som en jente, men jeg så ikke ut som en, sier Connie Lilleengen (34), som ble kalt Ronny i årevis.

PCOS: Connie Lilleengen har PCOS, noe som ga henne et mer maskulint utseende, inntil hun for to år siden gjennomførte en «mommy makeover». Foto: Privat
PCOS: Connie Lilleengen har PCOS, noe som ga henne et mer maskulint utseende, inntil hun for to år siden gjennomførte en «mommy makeover». Foto: Privat Vis mer
Publisert

Da Connie Lilleengen (34) startet i førsteklasse på barneskolen, hadde hun langt, blondt hår, og en mamma som pleide å kle henne i kjoler. Men mot slutten av barneskolen, begynte hun å føle seg annerledes.

- De andre jentene i klassen begynte å få pupper og mensen, men jeg hadde ikke fått noen av delene. Det eneste som skjedde med meg, var at jeg begynte å legge på meg betraktelig.

Connie forteller at hun var ganske maskulin. Hun begynte å tvile på seksualiteten sin.

- De eneste maskuline folkene jeg så, var lesbiske par, som kledde seg i guttete klær. Og ettersom jeg følte at jeg lignet på dem, tenkte jeg at ja, da er jeg lesbisk.

LITEN: Connie utviklet seg som normalt frem til skolealder. Foto: Privat
LITEN: Connie utviklet seg som normalt frem til skolealder. Foto: Privat Vis mer

I flere år gikk Connie i troen om at hun var lesbisk. Hun visste ikke om annet, fordi de eneste hun kunne relatere til var lesbiske damer. Det skapte mye problemer på skolen.

Ble kalt Ronny

Folk rundt Connie ga henne kallenavnet Ronny. Hun forteller at hun ble mye mobbet gjennom skoleårene.

- Det var ganske vanskelig, og veldig forvirrende, for innerst inne følte jeg meg ganske feminin, men utseendet mitt passet overhodet ikke overens med hvordan jeg følte meg. Jeg hadde store skuldre, og la på meg på overkroppen, men ikke underkroppen. Jeg fikk aldri pupper eller mensen.

På grunn av mobbingen, var Connie mye for seg selv. Mens de andre i klassen var på ungdomsklubber, brukte hun tiden på å jobbe. På den måten lurte hun seg selv litt, samtidig som hun hadde noe å fylle tiden med.

JOBBET MYE: Connie brukte mer tid på å jobbe, enn å være med venner. Foto: Privat
JOBBET MYE: Connie brukte mer tid på å jobbe, enn å være med venner. Foto: Privat Vis mer

Fikk diagnosen PCOS

Da Connie var 14 år gammel, fikk hun diagnosen PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Pupper og mensen uteble.

- Jeg er 34 år gammel, og har fortsatt ikke fått mensen.

PCOS rammer forskjellig, og det kan være ulike grunner til det, ifølge Eszter Vanky.

Vanky er professor ved Institutt for klinisk og molekylær medisin ved NTNU, og overlege ved Kvinneklinikken, St. Olavs Hospital.

- Det kan være arvelig betinget, men også avhengig av livsstilsfaktorer. Vi vet at alle symptomer på PCOS forverres hvis man går opp i vekt. Og motsatt: Hvis vekten reduseres, blir symptomene mindre uttalte.

PROFESSOR OG OVERLEGE: Eszter Vanky. Foto: Privat
PROFESSOR OG OVERLEGE: Eszter Vanky. Foto: Privat Vis mer

Vanky forklarer at det er sjelden at kvinner med PCOS ikke får menstruasjon i det hele tatt, men at det kan forekomme.

- I slike tilfeller bør man utredes nøye av gynekologspesialist for å utelukke andre mulige tilstander.

Mest utfordrende med PCOS

- Utenom vanskeligheter med å få barn, hva er mest utfordrende med tilstanden?

- Det vil nok variere ut ifra hvem du spør. Men et problem de fleste opplever som vanskelig, er å kontrollere vekten, samt økt hårvekst.

Connie fikk en svulst i hjernen da hun var 18 år gammel, og måtte behandles med stråling for denne. Det har trolig forverret PCOS-symptomene. Det vanskeligste for henne, har vært usikkerhet rundt kjønnsidentitet, og press fra samfunnet.

- Når du har helskjegg og hår på brystkassen, er det vanskelig å leve i et samfunn hvor du knapt skal ha et eneste hår på kroppen. Jeg aner ikke hvor mye penger jeg har brukt på barbering.

BLE KALT RONNY: Connie opplevde mye mobbing gjennom oppveksten. Foto: Privat
BLE KALT RONNY: Connie opplevde mye mobbing gjennom oppveksten. Foto: Privat Vis mer

Connie forklarer at mye av behandlingen som tilbys pasienter med PCOS i Norge i dag, handler om hvorvidt man har et ønske om barn eller ikke.

- Jeg har ikke et ønske om barn, og da er mye av behandlingen utelukket. Men jeg er med i et forskningsprosjekt hos en endokrinolog, hvor jeg får behandling med Spirix, en hjertemedisin, sier hun.

- Spirix er et godt kjent legemiddel for andre indikasjoner, men brukes noen gang ved PCOS for å redusere effekten av mannlige kjønnshormoner. Medisinen minsker uønsket hårvekst, sier Vanky.

Behandlingen har holdt på i litt over halvannet år, og Connie merker veldig stor forskjell.

- Medisinen har blant annet bidratt til å stabilisere hormonene mine, slik at jeg ikke får hårvekst over hele kroppen og ansiktet. Armene mine er ikke like muskuløse lenger, og kroppen generelt har en mer kvinnelig form. Jeg blir mer og mer feminin for hvert halvår.

«Mommy makeover»

Ronny-kallenavnet fulgte Connie gjennom alle år, før det brått tok slutt for to år siden. Da tok Connie flere operasjoner, en såkalt «Mommy makeover» – kanskje litt misvisende i dette tilfellet, da Connie ikke er mamma.

- Jeg tok brazilian butt lift, silikonpupper, fettsuging av rygg, mage og flanker, i tillegg til å fjerne løs hud på magen og sy sammen magemuskler.

Thomas Berg er spesialist i plastisk kirurgi, og jobber som overlege ved Cosmo Clinic i Oslo. Han forklarer at «mommy makeover» er en amerikansk samlebetegnelse på operasjoner som i all hovedsak utføres på bryst og mage, for å gjenskape kroppens form og funksjon, etter endringer som har oppstått etter svangerskap og amming.

- Vanligvis opereres flere deler av kroppen i én og samme operasjon. De vanligste inngrepene er brystløft og brystforstørrelse, kombinert med fettsuging av mage/midje og mageplastikk.

Skeptisk til begrepet

Grunnen til at man ofte kombinerer flere inngrep i én operasjon, er for at pasientene slipper å være borte fra jobb i flere omganger.

- Vi bruker som regel to kirurger som operer parallelt, slik at operasjonen skal ta kortere tid, og for å redusere risikoen for komplikasjoner.

Disse operasjonene har vært populære i mange år, ifølge Berg, men han er skeptisk til selve begrepet «mommy makeover»:

- Det kan misforstås, og legge press på kvinner om at de bør opereres etter at de har født barn. Dette skal være en helt frivillig avgjørelse fra kvinnen selv.

SPESIALIST I PLASTISK KIRURGI: Thomas Berg. Foto: Privat
SPESIALIST I PLASTISK KIRURGI: Thomas Berg. Foto: Privat Vis mer

Risiko for komplikasjoner

Berg understreker at enhver operasjon innebærer en risiko, men at inngrepene i forbindelse med «mommy makeover» har lav risiko dersom de utføres på korrekt måte, hos pasienter med god helse.

- De vanligste komplikasjonene er infeksjon, blødning og nedsatt følelse på bryst og mage (cirka én prosent opplever dette). Kombinasjon av inngrep på flere kroppsdeler (bryst og mage) i samme operasjon øker operasjonstiden, som kan føre til økt risiko for komplikasjoner. Her må det gjøres en nøye vurdering av hva som kan gjøres i ett og samme inngrep, og enkelte ganger må man dele det opp i flere operasjoner, sier han, og legger til:

- Noe av det viktigste ved slike operasjoner, er å informere pasientene nøye på forhånd om hva som er forventet resultat, slik at forventningene til pasientene er riktige ut ifra deres utgangspunkt.

Føltes som en kjønnskorrigerende operasjon

- Hva førte til at du ønsket å ta disse operasjonene?

Connie tenker seg om litt.

- Jeg har ikke blitt påvirket av influensere og lignende, selv om jeg alltid har sett opp til dem fordi de er så feminine. Men for meg føltes alle operasjonene som en slags kjønnskorrigering.

TAR LANG TID: Connie forklarer at det endelige resultatet kom først ni måneder etter operasjonene. Hun hadde også store smerter i tiden etter. Foto: Privat
TAR LANG TID: Connie forklarer at det endelige resultatet kom først ni måneder etter operasjonene. Hun hadde også store smerter i tiden etter. Foto: Privat Vis mer

Connie forklarer at hun kjenner seg veldig igjen i personer som har operert seg fordi de føler at de er født i feil kropp.

- Jeg er jo født som en jente, men jeg så ikke ut som en. Etter operasjonen, hadde jeg endelig pupper, jentehofter og midje. Det har jeg aldri hatt før, og det var så fascinerende. Jeg gråt så mye – jeg var så glad.

Selv om Connie er fornøyd med valget sitt, vil hun ikke anbefale andre å gjøre det, med mindre det er såpass ille at det reduserer livskvaliteten.

- Det er blant de verste operasjonene du kan ta, da det er så omfattende. Det var også veldig smertefullt i tiden etter.

En helt annen selvtillit

Connie dro til en kirurg i Sverige, som er spesialist på kjønnskorrigering. Hun var svært bevisst på å velge en dyktig kirurg. Operasjonene ble fordelt på to dager, med to måneders mellomrom.

- Jeg gikk med en kondomdress fra topp til tå i ni måneder etter operasjonen. Jeg så ut som en superhelt, sier hun, og ler.

Connie forteller at hun har fått en helt annen selvtillit etter operasjonene, og at livet har endret seg.

- Jeg lastet ned Tinder, begynte å ta bilder av meg selv, og plutselig fikk jeg et shoppingproblem. Jeg kjøper alt, fordi dameklær faktisk passer meg nå. Jeg har også lært meg sminke – før har jeg aldri brukt noe annet enn maskara. Det var ikke noe poeng i å prøve, for jeg fikk høre av enkelte personer at det var som å prøve å sminke en gris.

Mange i omgangskretsen til Connie er sjokkert over forandringen hun har hatt, og selv om mange forstår at det har vært svært viktig for henne, og hennes egen kjønnsidentitet, har ikke alle vært like positive.

- Det er noen som ikke ønsker å ha noe med meg å gjøre lenger. Jeg har fått høre at jeg ser ut som en operert plastdukke, og at jeg har fått et ego som ikke ligner grisen. At jeg tør å gå ut døra, og ikke bare sitter hjemme og gråter, gjør meg ikke til en selvsentrert person. Nå har jeg lyst til å være ute blant folk, og jeg liker å vise meg frem på sosiale medier.

Begynte å date

Før operasjonen var datinglivet til Connie så å si ikke-eksisterende. Men for ett år siden, møtte hun en marinebiolog, som skulle vise seg å bli kjæresten hennes.

- Han visste ikke om operasjonene da vi begynte å date, men jeg skjønte at spørsmålene kom første gang han skulle se meg naken, for jeg har en del arr. Han bryr seg ikke noe om fortiden min, og aksepterer meg sånn som jeg er.

Connie er veldig åpen, og ikke redd for å snakke om det hun har vært igjennom. Hun gjør det gjerne for å opplyse andre.

- Om jeg ser at noen skal til en klinikk i Tyrkia og operere seg, til en lav pris, prøver jeg å gi noen velmenende råd. Det finnes jo eksempler på unge jenter som har dødd etter slike operasjoner. Man er nødt til å gjøre god research, og finne en klinikk som er trygg.

FØLER SEG KVINNELIG: Connie har begynt å kle seg feminint, og sminke seg. Hun forklarer det som en helt ny verden. Foto: Privat
FØLER SEG KVINNELIG: Connie har begynt å kle seg feminint, og sminke seg. Hun forklarer det som en helt ny verden. Foto: Privat Vis mer

Ofret mye for å spare

Grunnet stråling etter kreft, sliter Connie med senskader, noe som gjør at hun blir fortere sliten. Det gjør det vanskelig å være i full jobb, og derfor har økonomien også vært begrenset.

- Jeg skulle gjennomføre operasjonene, uansett hvor mye det ville koste. Jeg levde på first price-lomper med kokt skinke til middag, og brukte aldri penger på skjønnhetsprodukter. Jeg hadde som mål å leve på 200 kroner i uken. For meg ble det en utfordring – jeg skulle ha en ny start i livet. Og det klarte jeg.

Prislappen på alle operasjonene har landet på cirka 180.000. Connie har fått en del reaksjoner fra folk, som mener at det er dumt å bruke pengene på operasjoner, fremfor å kjøpe et hus.

- Jeg skal ikke ha barn, og jeg har ikke et ønske om å kjøpe et stort hus. Hvorfor skal jeg sitte i et stort og fint hus, og hate meg selv og mitt eget utseende? Jeg vil heller ha det bra med meg selv, sier hun bestemt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer