Mystisk likfunn

Da den døde kvinnen ble funnet i en åker, manglet hodet

Lenge var en rosa nattkjole fra Marks & Spencers det eneste sporet politiet hadde å gå etter.

MYSTISK LIKFUNN: I 1974 ble en kvinne uten hode funnet på en åker i Norfolk i England. Kunne den rosa nattkjolen hun hadde på seg fortelle noe om hennes identitet? FOTO: NTB
MYSTISK LIKFUNN: I 1974 ble en kvinne uten hode funnet på en åker i Norfolk i England. Kunne den rosa nattkjolen hun hadde på seg fortelle noe om hennes identitet? FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Den 27. august 1974 gjorde 19 år gamle Andrew Hart en grufull oppdagelse.

Unggutten hadde nettopp kjørt traktor ved landsbyen Cockley Cley i fredelige Norfolk, England, og var nå på vei til fots over jordene til Sir Peter Roberts.

Plutselig snublet Andrew over et grotesk funn: Et kvinnelik i rosa nattkjole, bundet og pakket inn i plast.

Og verst av alt: kvinnen var uten hodet.

– Jeg løftet på en flik av det som dekket liket, og det var nok. Jeg så med en gang hva det var. Jeg dro hjem og ringte politiet, skal Hart ha sagt, ifølge Lynn News.

GRUFULT UNDER OVERFLATEN: Det var på denne åkeren at det hodeløse kvinneliket ble funnet i 1974. FOTO: NTB.
GRUFULT UNDER OVERFLATEN: Det var på denne åkeren at det hodeløse kvinneliket ble funnet i 1974. FOTO: NTB. Vis mer

Hvor var hodet?

Likfunnet satte i gang en storstilt etterforskning som varte et helt år. Alt politiet hadde å gå etter var et hodeløst lik iført en rosa nattkjole fra Marks & Spencers.

I tillegg fant man et rep spunnet av fire tråder, som kvinnen var bundet med, samt at liket var pakket inn i plast påtrykket logoen til National Cash Register.

KJENT LOGO: Plasten kvinnen var pakket inn i hadde logoen til National Cash Register, og var overtrekket til en pengemaskin. FOTO: NTB.
KJENT LOGO: Plasten kvinnen var pakket inn i hadde logoen til National Cash Register, og var overtrekket til en pengemaskin. FOTO: NTB. Vis mer

Lette på jordene

Politiet finkjemmet nå jordene etter spor. De snakket med over 5000 personer, tok 700 vitneforklaringer og gikk dør til dør i over 6500 husholdninger.

STORSTILT ETTERFORSKNING: Funnet av den hodeløse kvinneliket på åkeren i Norfolk rystet ikke bare lokalsamfunnet, men også hele England. FOTO: NTB.
STORSTILT ETTERFORSKNING: Funnet av den hodeløse kvinneliket på åkeren i Norfolk rystet ikke bare lokalsamfunnet, men også hele England. FOTO: NTB. Vis mer

Men etterforskning brakte ikke politiet nærmere et svar på spørsmålene om hvem den hodeløse kvinnen var. Hodet hennes ble aldri funnet, og kroppen ble gravlagt i en umerket grav.

ETTERLYSNING: Politiet snudde alle stener for å forsøke å finne ut hvem den halshuggede kvinnen var - og hvem som hadde drept henne. FOTO: NTB.
ETTERLYSNING: Politiet snudde alle stener for å forsøke å finne ut hvem den halshuggede kvinnen var - og hvem som hadde drept henne. FOTO: NTB. Vis mer

DNA-spor

I 2008 fortsatte imidlertid etterforskningen, under ledelse av sjefetterforsker Andy Guy ved Norfolk and Suffolks politidistrikt. Graven til kvinnen ble besluttet åpnet og man håpet at nye etterforskningsmetoder skulle løse gåten. Man tok DNA-prøver fra kvinnens tånegler, kjønnshår og lårben i håp om å identifisere henne.

GRAVEN ÅPNET: I forbindelse med etterforskningen av saken ble kvinnens grav gjenåpnet i 2008, i håp om at DNA skulle avsløre den hodeløse kvinnens identitet. FOTO: NTB
GRAVEN ÅPNET: I forbindelse med etterforskningen av saken ble kvinnens grav gjenåpnet i 2008, i håp om at DNA skulle avsløre den hodeløse kvinnens identitet. FOTO: NTB Vis mer

Ifølge The Independent ble prøvene i 2009 sent til professor Wolfram Meier-Augenstein, en ekspert på isotop-analyse, en metode som gjennom hår- og benprøver kan kartlegge matvaner og geografisk tilhørighet. Man kunne altså få en idé om hvor i verden kvinnen hadde bodd.

Meier-Augenstein, sa følgende om metoden:

– Den hjelper oss ikke med å finne nåla i høystakken, men den forminsker høystakken til en håndterlig størrelse.

BABYDOLL: Den hodeløse kvinnen ble funnet iført en rosa nattkjole fra Marks &Spencers. Politiet gikk ut med modell og størrelse, i håp om at noen skulle kjenne igjen kvinnen. FOTO: NTB
BABYDOLL: Den hodeløse kvinnen ble funnet iført en rosa nattkjole fra Marks &Spencers. Politiet gikk ut med modell og størrelse, i håp om at noen skulle kjenne igjen kvinnen. FOTO: NTB Vis mer

Analysene viste at den døde kvinnen i sin levetid hadde spist mye fisk og skalldyr og sannsynligvis hadde levd i et område som strakte seg fra Danmark til Nord-Italia, via Tyskland og Østerrike.

Etterforskerne satte nå kvinneliket i sammenheng med en sak, der en kvinne kalt «The Dutchess», Grevinnen, var forsvunnet i 1974.

Dansk prostituert

The Dutchess var en dansk prostituert, og til tross for det rojale kallenavnet bodde hun i en brakke i havna ved Yarmouth.

Hun snakket godt engelsk, og hadde sannsynligvis kommet til den engelske havnebyen med ferga fra Esbjerg. Hun var et kjent navn blant havnearbeidere og lastebilsjåfører, før hun plutselig forsvant i 1974, skriver The Independent.

Da etterforskningen fortsatte i 2008 ble «The Dutchess» et av de viktigste sporene. Sjefetterforskere Andy Guy sa følgende:

– Det kan hende at 'The Dutchess' ikke har noe med etterforskningen å gjøre, men vi vil veldig gjerne kunne eliminere henne som offeret på Cockley Cley, da vi ikke har klart å etablere identiteten hennes.

Ifølge BBC skal han videre ha sagt:

– The Dutchess' bodde I great Yarmouth havneområde og var kjent som noe av en type. Vi vet at hun satt i varetekt, selv om politirapportene for lengst er borte. Vi kjenner til folk som kjente henne og som tilbrakte tid med henne, men ingen vet hva hun heter.

Guy oppfordret videre at folk som satt på informasjon om kvinnen trådte frem, gjerne anonymt.

Seriemorder?

De moderne etterforskningsmetodene viste at kvinnen uten hode var mellom 20 og 30 år og målinger av bekkenet antydet at hun mest sannsynlig hadde født et barn. Kvinnens DNA ble kjørt opp mot nasjonale DNA-registre, men uten treff. I 2009 undersøkte man en mulig sammenheng med seriemorder Peter Tobin, også denne gang uten resultat.

DØMT MORDER: Seriemorder Peter Tobin ble i 2009 dømt til livstid fengsel. Man fant imidlertid ingen sammenheng mellom Tobin og det mystiske kvinneliket i Norfolk. FOTO: NTB
DØMT MORDER: Seriemorder Peter Tobin ble i 2009 dømt til livstid fengsel. Man fant imidlertid ingen sammenheng mellom Tobin og det mystiske kvinneliket i Norfolk. FOTO: NTB Vis mer

Kjente igjen plasten

En amerikansk samler kom på banen og gjenkjente plasten som liket var pakket inn i. Han mente det var overtrekket til en pengemaskin som ble brukt til utbetaling av lønninger, før PC-ens tid. Mannen kunne til og med si nøyaktig hvilken maskin-modell trekket tilhørte, skriver The Idenpendent.

Det viste seg imidlertid at det var blitt laget tusenvis av slike maskiner, og sporet tok dermed ikke etterforskningen videre.

LIKET PAKKET I PLAST: Allerede i 1974 viste politiet frem plasten som den halshuggede kvinnen var pakket inn i. Da saken ble gjenopptatt i 2008, sto en amerikansk samler frem, med opplysninger om hvor plasten kunne stamme fra. FOTO: NTB
LIKET PAKKET I PLAST: Allerede i 1974 viste politiet frem plasten som den halshuggede kvinnen var pakket inn i. Da saken ble gjenopptatt i 2008, sto en amerikansk samler frem, med opplysninger om hvor plasten kunne stamme fra. FOTO: NTB Vis mer

Men letingen etter kvinnens identitet skulle vise seg å ha en utilsiktet «gevinst». Politiet undersøkte over 500 forsvinningssaker, og fant 263 forsvunne kvinner som faktisk viste seg å være i live, og ga dem mulighet til å kontakte sine familier. I tillegg fant politiet 52 forsvunne kvinner som viste seg å være døde.

Ba om hjelp på nytt

Men hva med kvinnen uten hode? Kom man noe nærmere?

Etterforskningen varte denne gang i fire år, frem til 2011, og er en av East Anglias lengste etterforskninger. I dag, mer enn 40 år senere, er identiteten til den hodeløse kvinne fortsatt ukjent. I 2016 kom politiet imidlertid nok en gang på banen og oppfordret alle som visste noe om kvinnens identitet, eller om andre som forsvant i 1974, til å melde seg:

– Det er fullt mulig at vi kan bruke DNA-et som ble gjenvunnet for å knytte kvinnen til et levende familiemedlem, noe som kan gi gjennomslag i saken, sa etterforsker Andy Guy til The independent.

– Jeg tror at hvis vi identifiserer offeret, kan vi identifisere morderen hennes.

LEDETRÅD?: Kvinnens nattkjole var i størrelsen 34/36, og var laget av nyvinningen nylon. I forbindelse med at graven ble åpnet i 2008, satte politiet igang en jakt på gjerningsmannen, og etterforskningen av det mystiske likfunnet regnes som den lengste noensinne i East Anglia. FOTO: NTB
LEDETRÅD?: Kvinnens nattkjole var i størrelsen 34/36, og var laget av nyvinningen nylon. I forbindelse med at graven ble åpnet i 2008, satte politiet igang en jakt på gjerningsmannen, og etterforskningen av det mystiske likfunnet regnes som den lengste noensinne i East Anglia. FOTO: NTB Vis mer

Kilder: The Independent, BBC, Wikipedia, Greatyarmoutmercury, Lynn News.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer